Παιδί 4+

7 λόγοι που τα παιχνίδια στην άμμο κάνουν καλό στην ανάπτυξη του παιδιού

7 λόγοι που τα παιχνίδια στην άμμο κάνουν καλό στην ανάπτυξη του παιδιού

 

 

 

 

Όλα τα παιδιά εκτός από τα παιχνίδια μέσα στη θάλασσα απολαμβάνουν να παίζουν στην άμμο. Η άμμος εκτός από χαλάρωση, προσφέρει στα παιδιά έμπνευση, εξάπτει τη φαντασία και τα βοηθάει να εκφράζονται δημιουργικά.

 

 

Να λοιπόν μερικοί λόγοι που τα παιχνίδια στην άμμο βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού.

 

 

 

 

 

1. Με την άμμο τα παιδιά «ανακαλύπτουν» τον κόσμο

 

Κοχύλια, βότσαλα, ξυλαράκια, όλα για τα παιδιά αποτελούν ένα μαγικό ταξίδι ανακάλυψης. Ακόμα κι να δεν έχουν μαζί τους ούτε ένα παιχνιδάκια μπορούν να φτιάξουν τα δικά τους από άμμο. Με την άμμο μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι γεννά η φαντασία τους.

 

 

2. Η άμμος τα βοηθάει να νιώσουν ελεύθερα

 

Μια τούμπα στην άμμο χωρίς το φόβο μη χτυπήσει, παιχνίδια με το μαγιό, χωρίς το φόβο μη λερωθεί... Η ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψει το παιδί τη χαρά της απόλυτης ελευθερίας!

 

 

3. Τα παιχνίδια στην άμμο βοηθούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν

 

Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι στην άμμο, μέσα από το κτίσιμο ενός κάστρου ή μιας υπόγειας πολιτείας το παιδί  μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά και να καλλιεργεί τον αυτοέλεγχό του. Ακόμη και οι διαπληκτισμοί για το ποιος τα καταφέρνει καλύτερα είναι μέρος αυτής της κοινωνικοποίησής του.

 

 

4. Η άμμος τονώνει τη φυσική κατάσταση των παιδιών

 

Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα, και βέβαια η παραλία τούς δίνει τεράστιες δυνατότητες να χρησιμοποιήσουν τους μύες τους για να τρέξουν, να πηδήξουν, να κάνουν τούμπες… Η άμμος τους βοηθάει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέρος του σώματός τους, οπότε και αναπτύσσουν μυϊκή δύναμη, μυϊκό συντονισμό και γίνονται σαφώς πιο ευλύγιστα.

 

 

5. Τα παιχνίδια στην άμμο, βοηθούν τα παιδιά να εκτονωθούν


Το παιχνίδι στην άμμο και βέβαια και στη θάλασσα βελτιώνει την κινητικότητα του παιδιού. Μέσα από το τρέξιμο, ή το κυνηγητό αποκτά μία ψυχική ευεξία και εκτονώνεται, αποβάλλοντας το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας.

 

 

6. Η επαφή με την άμμο  ηρεμεί τα παιδιά

 

Τι κάνει την επαφή με τη θάλασσα και την αμμουδιά τόσο μαγική; Η θέα του ανοιχτού ορίζοντα, η αισθητική που προσφέρει η φύση, το άρωμα της θάλασσας είναι καθοριστικά για να νιώσουν ήρεμα, χαλαρά και ελεύθερα.

 

 

7. Το περπάτημα στην άμμο κάνει καλό στην υγεία των παιδιών

 

Με το περπάτημα στην άμμο το σώμα γειώνεται κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι από το έδαφος μεταφέρονται ελεύθερα ηλεκτρόνια τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε λιγότερο από φλεγμονές και γενικότερα φθορές του οργανισμού. Επίσης με το περπάτημα στην άμμο αποφεύγεται η πλατυποδία, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά.

 

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, www.xamogelakia.comTags

άμμος, παιχνίδια


1907


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Όταν έξω βρέχει - 11 διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι

Όταν έξω βρέχει - 11 διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι

Οι πιο πρακτικές και διασκεδαστικές λύσεις για την απασχόληση των παιδιών τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Ιδέες για παιχνίδια στο σπίτι, για τις μαμάδες που δεν θέλουν την ευκολία του tablet και για τις δύσκολες στιγμές που το πάρκο απλώς δεν παίζει.

Φεβρουάριος 03,2015

Παιχνιδομαθήματα για την αλφαβήτα – 8 διασκεδαστικές ιδέες

Παιχνιδομαθήματα για την αλφαβήτα – 8 διασκεδαστικές ιδέες

Mάθε παιδί μου γράμματα έλεγαν οι παλαιότεροι. Αλλά πώς; 8 ιδέες για διασκεδαστικές και καλοκαιρινές δραστηριότητες με θέμα την αλφαβήτα. Παιχνίδια στο σπίτι, στην αυλή ή ακόμη και στην παραλία που θα μάθουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα γράμματα.

Ιούλιος 14,2014

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Ο παιδικός σταθμός είναι μια πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας και ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή και των δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα του παιδικού σταθμού.

Ιανουάριος 07,2014

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ: «Κούκου!...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.