logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Θάλασσα και εγκυμοσύνη – Μάθε τα οφέλη και τους κινδύνους

Θάλασσα και εγκυμοσύνη – Μάθε τα οφέλη και τους κινδύνους

Μόνο μία γυναίκα που εγκυμονεί την περίοδο του καλοκαιριού έχει νιώσει τι θα πει πραγματικά «λαχτάρα» για μια βουτιά στη θάλασσα, αλλά μόνο ο γυναικολόγος γνωρίζει τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος στοιχειωμένη από δοξασίες και φόβους, τους οποίους ο γυναικολόγος καλείται σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσει χρησιμοποιώντας την επιστημονική του γνώση και να ρίξει φως στην αλήθεια. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης  μέχρι και τον τελευταίο μήνα η γυναίκα βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα και απορίες, φυσική απόρροια του ρόλου της, που είναι να προστατεύσει το έμβρυο, το αγέννητο παιδί της.

Το καλοκαίρι, ειδικά, που η ρουτίνα διαφοροποιείται και όλοι –πλην της εγκύου- χαλαρώνουν, τα τηλέφωνα των γυναικολόγων δε σταματούν να χτυπούν. «Να πάω διακοπές σε νησί;». «Να φάω θαλασσινά;». «Να πιω ένα ποτήρι μπύρα παραπάνω;».

Το ζωτικής σημασίας όμως θέμα είναι πάντα η σχέση της εγκύου με τη θάλασσα. Δεν νοούνται διακοπές στην Ελλάδα χωρίς βουτιές στο θαλασσινό νερό, πόσο μάλλον όταν ζεσταίνεσαι αφόρητα, γεγονός που συμβαίνει ειδικά σε προχωρημένη κύηση. Τι κάνεις λοιπόν; Φοράς το μαγιό σου και κάθεσαι κάτω από το αλμυρίκι ή ξεπερνάς τις αναστολές και τους φόβους και βουτάς;

Καταρχήν, σε μία υγιή γυναίκα με φυσιολογική κύηση χωρίς μαιευτικά προβλήματα κανένας γιατρός δεν απαγορεύει το μπάνιο στη θάλασσα, αντιθέτως οι γυναικολόγοι υπερτονίζουν τα οφέλη της κολύμβησης, που θεωρείται η καλύτερη άσκηση για όλο το σώμα: ανακουφίζει από πόνους στην πλάτη και τη μέση, μειώνει το οίδημα των ποδιών, ενδυναμώνει τους μύες συντελώντας έτσι έμμεσα στην επίτευξη φυσιολογικού τοκετού και χαλαρώνει ψυχολογικά τη γυναίκα. Υπάρχουν όμως ορισμένες συστάσεις και οδηγίες που πρέπει να τηρούνται για να αποφευχθούν τα απρόοπτα:

  • Δεν κολυμπάμε όπου τύχει, αλλά στα νερά που θα επιλέξουμε. Το θαλασσινό νερό θεωρείται πιο υγιεινό περιβάλλον για κολύμβηση από το νερό της πισίνας, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι καθαρό και όχι βεβαρημένο με ρύπους και κολοβακτηρίδια. Εάν λοιπόν πρόκειται να κολυμπήσετε στην Αττική μπείτε στις ιστοσελίδες των οργανώσεων, που δημοσιεύουν τις κατάλληλες και ακατάλληλες περιοχές για μπάνιο, δείτε τα αποτελέσματα των ελέγχων και αποφύγετε ακόμη και εκείνες τις παραλίες που κρίνονται οριακά κατάλληλες και έχουν υψηλά σκορ βακτηρίων στα νερά τους. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και θέλετε να κολυμπήσετε επιλέξτε μία πισίνα της οποίας τη συντήρηση εμπιστεύεστε και μην την επισκέπτεστε σε μέρες και ώρες πολυκοσμίας.
  • Επιλέξτε μέρη με αμμώδη βυθό και αποφύγετε το κολύμπι σε θάλασσες με βότσαλα και βράχια γιατί μπορεί να γλιστρήσετε και να τραυματιστείτε εσείς ή και το έμβρυο. (Σίγουρα, πάντως, θα τρομάξετε). Εάν η περιοχή στην οποία κάνετε διακοπές δεν έχει αμμώδεις παραλίες και ο βυθός της θάλασσας είναι βραχώδης φορέστε τουλάχιστον τα ειδικά αντιολισθητικά πέδιλα θαλάσσης.
  • Διαλέξτε περιοχές με δροσερά αλλά όχι παγωμένα νερά, που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα.
  • Μην μπαίνετε στη θάλασσα εάν έχει έντονο κυματισμό που μπορεί να σας κουράσει ενώ κολυμπάτε ή να σας τρομάξει. Προτιμήστε ημέρες που η θάλασσα είναι ήρεμη και μπορείτε να βλέπετε καθαρά τον βυθό της.
  • Μπαίνετε στο νερό σταδιακά προκειμένου το σώμα σας να συνηθίσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας, όπως θα φροντίζατε το παιδί σας: φορέστε αντηλιακό –επιλέξτε το κατάλληλο για την κατάστασή σας με υψηλό δείκτη προστασίας αλλά όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά φίλτρα, γυαλιά και καπέλο και μην μένετε στο νερό πολλή ώρα. Μόλις νιώσετε ότι κρυώνετε βγείτε για να ζεσταθείτε λίγα λεπτά στον ήλιο και κατόπιν στη σκιά. Προγραμματίσετε τις ώρες που θα πηγαίνετε στην παραλία και αποφύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο ή στη ζέστη μεταξύ 12:00 και 15:00. Ειδικά εάν οι μέρες είναι πολύ ζεστές αυξήστε το διάστημα αποχής από τον ήλιο και μείνετε κάπου δροσερά μέχρι τις 5 το απόγευμα
  • Τηρήστε τις οδηγίες ασφαλούς κολύμβησης κατά γράμμα: μην κολυμπάτε φαγωμένες αλλά ούτε εντελώς νηστικές, να είστε καλά ενυδατωμένες, μην μπαίνετε στο νερό εάν νιώθετε οποιαδήποτε αδιαθεσία ή κόπωση και μην κολυμπάτε ποτέ μόνες. Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση μην πανικοβληθείτε, αλλά ειδοποιήστε τον συνοδό σας στη θάλασσα για την αδιαθεσία σας και βγείτε προσεκτικά από το νερό.
  • Πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικές. Όσο καθαρή κι αν είναι η περιοχή που κολυμπάτε βγαίνοντας από το νερό πρέπει να αλλάξετε μαγιό. Αν μείνετε με το βρεγμένο μαγιό αυξάνετε τις πιθανότητες να παρουσιάσετε κολπίτιδα ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της κύησης μειώνεται η άμυνα του κόλπου και παρουσιάζονται ευκολότερα φλεγμονές. 
  • Να ακούτε το σώμα σας, ειδικά στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που το σώμα -ειδικά το μυοσκελετικό σύστημα- αλλά και η ισορροπία του αλλάζει δραματικά.
  • Σε κάθε περίπτωση που δείτε ή νιώσετε κάτι διαφορετικό ή κάτι που σας ανησυχεί επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Καλό καλοκαίρι. Και του χρόνου με το μωρό σας.

Με τη συνεργασία της μαιευτήρα-γυναικολόγου, Μαρίας Βεβελογιάννη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ