logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη – Πότε είναι ανησυχητική;

Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη – Πότε είναι ανησυχητική;

Παρόλο που όλες οι έγκυες τρομοκρατούνται στη θέα μερικών σταγόνων αίματος στο εσώρουχό τους, στην πραγματικότητα η κολπική αιμορραγία είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά, κατά το πρώτο τρίμηνο, χωρίς να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος. Ωστόσο, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να συνδέεται με κάποια επιπλοκή. Σε κάθε περίπτωση, η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Οι πιο συνηθισμένοι, σύμφωνα με την American Pregnancy Association, είναι:

Στο πρώτο μισό της κύησης:

  • Η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Συμβαίνει 6 ως 12 μέρες μετά την σύλληψη. Συνήθως δεν είναι καθόλου έντονη -μόνο λίγες σταγόνες για μερικές ώρες- ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να συνεχίσουν να βλέπουν λίγο αίμα για μία-δυο ημέρες.
  • Κάποια λοίμωξη στον κόλπο ή στο ουροποιητικό σύστημα.
  • Η αυξημένη ευαισθησία του κόλπου σ’ αυτή τη φάση της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία μετά το σεξ.

Στο δεύτερο μισό της κύησης:

  • Αποκόλληση πλακούντα. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε πρόωρη απόσπαση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας. Πρόκειται για μια επιπλοκή που αφορά περίπου το 1% των κυήσεων και τις περισσότερες φορές προκύπτει τις τελευταίες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Εκτός από αιμορραγία συνοδεύεται και από πόνο στο υπογάστριο. Αυξημένες πιθανότητες να συμβεί υπάρχουν όταν δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας, εάν υπήρξε αποκόλληση πλακούντα και σε παλαιότερη εγκυμοσύνη, όταν η ηλικία της μητέρας είναι πάνω από 35 ετών, όταν υπάρχει υπέρταση ή εάν προκύψει κάποιος τραυματισμός στην κοιλιά. 
  • Προδρομικός πλακούντας. Πρόκειται για τον πλακούντα που προσφύεται  χαμηλά στη μήτρα και καλύπτει κατά ένα μέρος ή εξολοκλήρου το τραχηλικό στόμιο. Συμβαίνει σε 1 στις 200 εγκυμοσύνες και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από πόνο. Οι γυναίκες που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι όσες έχουν γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική ή έχουν κάνει άλλου είδους χειρουργεία στη μήτρα και όσες είναι έγκυες σε δίδυμα ή τρίδυμα.
  • Πρόωρος τοκετός. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κολπική αιμορραγία είναι ένδειξη τοκετού, καθώς η βλέννη που καλύπτει το τραχηλικό στόμιο αρχίζει να διαλύεται μερικές εβδομάδες πριν τον τοκετό. Εάν ωστόσο συμβεί σε νωρίτερο στάδιο της κύησης (πριν την 37η εβδομάδα) τότε μιλάμε για πρόωρο τοκετό και απαιτείται άμεση ιατρική παρέμβαση. Άλλες ενδείξεις πρόωρου τοκετού είναι πόνος ή αίσθημα πίεσης χαμηλά στην κοιλιά, κολπικές εκκρίσεις, πόνος στη μέση, στομαχικές κράμπες, «πέτρωμα» της κοιλιάς ή τακτικές συσπάσεις.

Τι να γνωρίζετε σε περίπτωση αιμορραγίας

Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου σε περίπτωση κολπικής αιμορραγίας στην εγκυμοσύνη, είναι:

– Να φοράτε πάντα σερβιέτα -ακόμα κι αν η αιμορραγία είναι πάρα πολύ μικρή- ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την ποσότητα και το είδος του αίματος.

– Να μην βάζετε ποτέ ταμπόν και να μην κάνετε σεξ όσο διαρκεί η αιμορραγία.

– Να ενημερώσετε άμεσα το γυναικολόγο σας. Εάν η αιμορραγία εμφανιστεί στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο ή εάν συνοδεύεται από έντονο πόνο, είναι σκόπιμο να μεταφερθείτε άμεσα σε κλινική για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Mε τη συνεργασία του Απόστολου Σιδέρη, Μαιευτήρα Γυναικολόγου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ