Είμαι Γυναίκα

Δεσποινίς ετών 39. (Και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της)

Δεσποινίς ετών 39. (Και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της)

Οι σημερινές σαραντάρες δεν κρύβουν, αλλά καμαρώνουν για την ηλικία τους που τους έχει χαρίσει καριέρα, οικογένεια και κυρίως αυτογνωσία. Ακολουθήστε τις, όχι στο instagram αλλά στην αληθινή ζωή.

 

Σε μία εποχή που υμνείται η νεότητα και η ομορφιά και γυναίκες αλλά και άντρες πουλάνε και την ψυχή τους για να απαλλαγούν από λίγες ρυτίδες μία σημαντική μερίδα γυναικών βγαίνει από την πεπατημένη και σηκώνει ανάστημα στα ταμπού της ανδροκρατούμενης ακόμη κοινωνίας και τα κλισέ. Είναι η σύγχρονη σαραντάρα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, εργαζόμενη και μητέρα, που έχει μπει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο και διεκδικεί τα δικαιώματά της.

 

Στη σημερινή μεταφεμινιστική εποχή μπορεί να διοικεί μία εταιρία ή απλά το σπίτι της, να είναι επιστήμονας ή επιχειρηματίας, ευσυνείδητη υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας. Το χαρακτηριστικό της; οτιδήποτε κάνει φροντίζει να το κάνει καλά.

 

Παρόλα τα προσόντα της παραγκωνίζεται συχνά από συνομήλικούς της άντρες ή νεότερές της γυναίκες και καλείται διαρκώς να αποδείξει ότι μπορεί να είναι έμπειρη σαν εκείνους και γεμάτη ζωή όπως εκείνες.

 

«Το να αποδεικνύεις διαρκώς την αξία σου είναι εξαιρετικά επώδυνο» εξομολογείται η Κάτια, στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας που δίνει καθημερινά αγώνα επιβίωσης στον επαγγελματικό αλλά και οικογενειακό στίβο. Πουθενά δεν είναι επαρκής και όλοι, ζητούν κάτι περισσότερο: λίγο έξτρα χρόνο.

 

Σε τι διαφέρει από τις γυναίκες προηγούμενων γενιών; Δεν κοιτάζει πίσω τα χρόνια που πέρασαν –τα «νιάτα» όπως έλεγε η γενιά της  μητέρας της- αλλά το μέλλον. Και είναι έτοιμη να κάνει σχέδια γι αυτό ανά πάσα στιγμή.

 

Οικογένεια τώρα

Η μητρότητα είναι πρόκληση. Στα τριάντα, στα σαράντα ή ακόμη και αργότερα ο ερχομός ενός παιδιού δεν ανακόπτει την καριέρα μίας συνειδητοποιημένης γυναίκας, αντίθετα γίνεται το κίνητρο για να την πάει ένα βήμα παραπέρα. Οι ολοκληρωμένες γυναίκες δεν φοβούνται τη μητρότητα αλλά ούτε κρύβονται πίσω από αυτή για να κάνουν ένα διάλειμμα διαρκείας από τη δουλειά τους. Επίσης, δεν μονοπωλούν τον ρόλο του σημαντικού προσώπου στην οικογένεια αλλά αφήνουν χώρο στον πατέρα του παιδιού να αναδείξει τον γονεϊκό του ρόλο.

 

Μεταπτυχιακό μετά τα σαράντα

Τα τελευταία χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση όλο και περισσότερες ελληνίδες κάνουν αιτήσεις για συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η γνώση είναι δύναμη και το ξέρουν καλά. Σε σχέση μάλιστα με τις προηγούμενες γενιές, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κατόχων μάστερ ανάμεσα σε γυναίκες επιστήμονες. Οι επιτυχημένες γυναίκες δεν σκέφτονται το φύλο τους όταν κάνουν επιλογές για το μέλλον τους. Δεν αποφασίζουν για τη ζωή τους σαν γυναίκες ή σαν άντρες. Είναι μοναδικά και ξεχωριστά άτομα που διακρίνονται για τα ψυχικά και πνευματικά τους χαρακτηριστικά και αυτά καλλιεργούν. Οι σημερινές σαραντάρες επενδύουν στη μόρφωση και όχι στην ομορφιά. Αυτό δε σημαίνει ότι παραμελούν την εμφάνισή τους, αλλά ότι δεν μένουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Αναζητούν την ουσία τους. Και με τα «υπαρξιακά» τι γίνεται;

 

Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν

Ο τίτλος του Τομ Ρόμπινς τα λέει όλα: όποιος κι αν είσαι, έχεις το μερίδιό σου στη θλίψη. Δεν είναι και τόσο κακό αν το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα. Δεν θα υπήρχε το αίσθημα της χαράς, αν δεν είχαμε νιώσει τη θλίψη. Οι επιτυχημένες γυναίκες μελαγχολούν αλλά δεν πέφτουν στην κατάθλιψη. Δεν καταφεύγουν στα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα ίσως γιατί μέσα στα απαιτητικά τους ωράρια βρίσκουν τον χρόνο να σφηνώσουν αναγνώσματα φιλοσοφίας και τελικά… να το φιλοσοφήσουν. Ο έρωτας, η ηλικία, η φθορά, η εξέλιξη, η μητρότητα, τα χρήματα όλα ερευνώνται και όλα τελικά διαχειρίζονται. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των γυναικών δεν θα πανικοβληθείτε όταν χωρίσετε, δεν θα δειλιάσετε να μεγαλώσετε μόνη το παιδί σας, δεν θα πείτε όχι σε έναν μεγάλο έρωτα και δεν θα κλείσετε τα μάτια μπροστά στον ώριμο και όχι πλέον νεαρό είδωλό σας στον καθρέφτη. Αν ανήκετε στις σαραντάρες νέας γενιάς δεν θα συμβιβαστείτε με νεκρούς γάμους και ημιθανείς καριέρες, αλλά θα πάρετε αυτό που σας αξίζει: το φιλέτο της ζωής.Tags

γυναίκα, ηλικία, καριέρα και μητρότητα, σαραντάρα


688


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

45 Χόμπι Για Πιο Χαρούμενες Μαμάδες (Υ.Γ. Κι Ας Μην Craftάρουν!)

45 Χόμπι Για Πιο Χαρούμενες Μαμάδες (Υ.Γ. Κι Ας Μην Craftάρουν!)

Μαμάδες: γυναίκες με 1000 ρόλους και προτεραιότητα τους άλλους. Προσωπικός χρόνος; Πολυτέλεια, αλλά αναγκαίος. Τα χόμπι λειτουργούν αγχολυτικά, δίνουν ευεξία και έχουν πολλά οφέλη. Ανάμεσα σε 45 ιδέες θα βρεις σίγουρα ένα που σου ταιριάζει!

Ιανουάριος 22,2016

Το σωστό interview για την υποψήφια νταντά – Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνετε

Το σωστό interview για την υποψήφια νταντά – Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνετε

Πρόσωπο αξιόπιστο, τίμιο, φιλικό, ν’ αγαπά τα παιδιά και με γνώσεις προς την ανατροφή τους. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να μάθετε για την babysitter. Δείτε ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνετε, γιατί είναι interview για ένα ακόμη μέλος της οικογένειας.

Δεκέμβριος 16,2014

Δεν είσαι μόνο μαμά. Είσαι και...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.