Παιδί 4+

Ευαίσθητα αυτιά; Προσοχή στα μακροβούτια.

Ευαίσθητα αυτιά; Προσοχή στα μακροβούτια.

Προφυλάξτε τα ευαίσθητα αυτιά του παιδιού σας από τους κινδύνους της θάλασσας ή της πισίνας για να χαρείτε ένα καλοκαίρι χωρίς επώδυνα απρόοπτα.

 

Το νερό της πισίνας ή της θάλασσας, η πλημμελής υγιεινή κατά την περίοδο των διακοπών, οι βουτιές και τα μακροβούτια μπορούν να προκαλέσουν μέτριες ή έντονες ενοχλήσεις στα αυτιά, ειδικά των παιδιών. Αν μάλιστα το παιδί σας έχει ήδη εκδηλώσει ευαισθησία στα αυτιά του παρουσιάζοντας συχνά ωτίτιδες, είναι πολύ πιθανό, εάν δεν πάρετε ορισμένα μέτρα προφύλαξης, να παραπονεθεί για πόνο ή βούλωμα κατά τη διάρκεια των διακοπών και να αναζητάτε παιδίατρο ή ΩΡΛ σε κάποιο νησί του Αιγαίου τον Δεκαπενταύγουστο, γεγονός που θα σας χαλάσει οικογενειακώς τη διάθεση και τις διακοπές. Σε αυτή την περίπτωση, η πιθανή διάγνωση είναι η «εξωτερική ωτίτιδα», μία φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού, που εμφανίζεται συνήθως το καλοκαίρι λόγω κολύμβησης και χρήζει ήπιας συνήθως αντιμετώπισης.

 

Για να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις δυσάρεστες αυτές ωταλγίες, ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών πριν και μετά από τις βουτιές του καλοκαιριού:

 

Επισκεφτείτε τον ειδικό πριν τις διακοπές.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο γιατρός εκείνος, που θα καθαρίσει τα αυτιά του παιδιού από την κυψελίδα, η οποία φράζει τον ακουστικό πόρο και είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού και να προκαλέσει ωταλγία. Εάν λοιπόν το παιδί σας έχει ευαισθησία στα αυτιά, κλείστε ένα ραντεβού στον ΩΡΛ, πριν φύγετε για διακοπές προκειμένου να απομακρύνει –εντελώς ανώδυνα- την κυψελίδα και να ελέγξει τη γενικότερη υγεία του άνω αναπνευστικού συστήματος και των αυτιών.

«Μαμά, το αυτί μου»!
Εάν το παιδί σας παραπονεθεί ότι βουλώνει ή πονάει το αυτί του μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα πρέπει να του εξηγήσετε ότι θα αποφύγει την επαφή με το νερό. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σας εκτός νερού, μία ασφαλής λύση είναι να κλείσετε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Εάν ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα μπορούμε να στάξουμε στο αυτί μερικές σταγόνες οινοπνεύματος, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία και θα βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει» η κυψελίδα. Μπορείτε ακόμη να βρείτε ειδικές ωτοασπίδες για παιδιά. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να τις χρησιμοποιήσετε να θυμάστε ότι απαιτούν πολύ καλή υγιεινή, δηλαδή πλύσιμο με σαπούνι και πολύ καλό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση προκειμένου να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο. Το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι να ενσταλάζουν λάδι μέσα στο αυτί. Εάν η ενόχληση οφείλεται στην διογκωμένη λόγω νερού κυψελίδα, το λάδι θα τη φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση δεν θα υποχωρήσει, αντίθετα, ο πόνος θα γίνει πιο έντονος. Σε κάθε περίπτωση που ο πόνος επιμένει, συνοδεύεται από πυρετό ή πύον πρέπει να επικοινωνήσουμε με παιδίατρο ή ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν διαγνώσει φλεγμονή στα αυτιά (ωτίτιδα) ή στους παραρρίνιους κόλπους, είναι πιθανόν να απαγορεύσει όχι μόνο τις βουτιές αλλά και τη κολύμβηση, ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί που δεν έχει υψηλά επίπεδα αυτοελέγχου και θα βουτήξει το κεφάλι του στο νερό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη κι όταν κολυμπάμε με σκουφάκι κολύμβησης ή φοράμε ωτοασπίδες εάν βουτήξουμε το κεφάλι μας στο νερό είναι πιθανό να περάσει έστω και λίγο νερό στο αυτί μας. Στην πλειοψηφία πάντως το περιπτώσεων σε ένα μεγαλύτερο παιδί ο γιατρός θα δώσει συμβουλές για ασφαλή χωρίς βουτιές και με χρήση μέσων προστασίας από το νερό κολύμβηση.

 

Θάλασσα ή πισίνα; 

Η θάλασσα είναι η πιο υγιεινή επιλογή καθώς στο θαλάσσιο περιβάλλον υπάρχουν πολύ λιγότερα μικρόβια από όσα μπορεί να υπάρχουν στην πισίνα, ακόμη κι αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και η χλωρίωση γίνεται συστηματικά. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό φημίζεται για τις «θεραπευτικές» του ιδιότητες στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα καθώς πλένει φυσικά τον φάρυγγα και τη μύτη απομακρύνοντας τα μικρόβια.

 

Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Δασκολιά, Χειρουργού ΩΡΛTags

αυτί, βουτιές, διακοπές, ευαίσθητα αυτιά, θάλασσα, καλοκαίρι, κολύμβηση, νερό, παιδί, πισίνα, ωτίτιδα


715


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

«Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ»:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.