Παιδί 4+

Φθορίωση: Το όπλο στη μάχη κατά της τερηδόνας

Φθορίωση: Το όπλο στη μάχη κατά της τερηδόνας

Η τοπική φθορίωση, που γίνεται στο οδοντιατρείο, είναι μία μέθοδος ελεγχόμενη και ασφαλής που χαρίζει στα παιδιά ένα χαμόγελο όλο υγεία.

 

 

Στην επιστήμη της οδοντιατρικής, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, η πρόληψη έχει τεράστια σημασία. Και όταν λέμε πρόληψη εννοούμε κυρίως τη δημιουργία ενός στοματικού περιβάλλοντος μη φιλικού προς την τερηδόνα, τη μεγάλη απειλή των δοντιών. Αυτό αφορά πρωτίστως την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής στο σπίτι, δηλαδή τη μείωση στην κατανάλωση γλυκών και το επιμελές βούρτσισμα των δοντιών, 2 φορές την ημέρα και καλό βούρτσισμα επίσης μετά από την κατανάλωση γλυκού.

 

Ακόμη όμως κι αν ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής του στόματος στο σπίτι, η τοπική φθορίωση στο ιατρείο είναι απαραίτητη, καθώς έχει υψηλή μικροβιοκτόνο δράση και συνεπώς μειώνει το μικροβιακό φορτίο του στόματος, που είναι η αιτία της τερηδόνας. Όταν τα τερηδογόνα μικρόβια φτάνουν σε υψηλές συγκεντρώσεις η τερηδόνα κάνει την παρουσία της και βέβαια και τη ζημιά της στα παιδικά δόντια.

 

Η δράση του φθορίου δεν είναι μόνο αντιμικροβιακή. Η αδαμαντίνη των δοντιών γίνεται πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα, που παράγουν τα μικρόβια τα οποία προκαλούν την τερηδόνα, η οποία  προσβάλλει συχνότερα παιδιά και εφήβους.

 

 

Ραντεβού στον παιδοδοντίατρο

 

Η τοπική φθορίωση γίνεται από τον παιδοδοντίατρο ή τον οδοντίατρο κατά μέσο όρο κάθε 6 μήνες. Σε παιδιά υψηλού κινδύνου, εκείνα δηλαδή που έχουν δύο ή περισσότερα σφραγίσματα, συστήνεται κάθε 3-4 μήνες. Αν όμως ένα παιδί τηρεί ευλαβικά τις οδηγίες για σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, βουρτσίζει τα δόντια του κάθε φορά που τρώει γλυκό και καταναλώνει με μέτρο τα γλυκά, μπορεί να συσταθεί η φθορίωση μία φορά τον χρόνο.

 

Η τοπική φθορίωση μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 3,5 ετών, εφόσον το παιδί είναι συνεργάσιμο ή από την ηλικία των τεσσάρων, οπότε συνεργάζεται καλύτερα και δέχεται χωρίς δυσαρέσκεια τη διαδικασία. Δεν κάνουμε φθορίωση σε ένα παιδί που δεν είναι συνεργάσιμο και αυτό γιατί σε κάποιες φάσεις της ολιγόλεπτης διαδικασίας το παιδί πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού. Σε πολύ μικρά παιδιά -υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και  1-2 ετών με τερηδόνα, χρησιμοποιούμε το φθόριο σε μορφή βερνικιού.

 

Η συγκεκριμένη ρουτίνα πρόληψης σταματάει γύρω στα 16-18 έτη, όταν τελειώνει η οδοντοφυΐα και η ανάπτυξη. Αρκεί, βέβαια, να έχει υποχωρήσει το πρόβλημα της τερηδόνας, το οποίο μπορεί να αφορά και ενηλίκους. Είναι πλάνη ότι η τερηδόνα και η φθορίωση αφορούν μόνο τα παιδιά. Συνεπώς, και οι ενήλικες –αν θεωρηθεί αναγκαίο- κάνουν τοπική φθορίωση.

 

Σε περιπτώσεις παιδιών που έχουν προδιάθεση για εμφάνιση τερηδόνας, κρίνεται αναγκαία μερικές φορές η συμπληρωματική χορήγηση φθορίου στο σπίτι με δισκία φθορίου και φθοριούχα στοματοπλύματα.  

 

Τα δισκία φθορίου πρέπει να χορηγούνται πάντα με συνταγή και σαφείς οδηγίες από τον παιδοδοντίατρο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την ηλικία του παιδιού, τις διατροφικές του συνήθειες και την προδιάθεση που έχει να εμφανίσει τερηδόνα. Χορηγούνται κυρίως σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και η δράση τους είναι κυρίως τοπική και όχι τόσο συστηματική όπως πιστεύονταν παλιότερα. Έτσι, πρέπει να παραμένουν αρκετά στο στόμα και όχι να καταπίνονται αμέσως.

 

Τα στοματοπλύματα χορηγούνται μετά την ηλικία των 6-7 ετών, όταν το παιδί μπορεί να αποφύγει να καταπιεί το διάλυμα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σκευάσματα  με διαφορετικές περιεκτικότητες φθορίου. Ο παιδοδοντίατρος θα συστήσει το αντίστοιχο στοματόπλυμα και τον τρόπο χρήσης του ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή του.

 

 

Ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος

 

Η χρήση του φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας έχει αποτελέσει πεδίο εκτεταμένης έρευνας για 66 χρόνια. Από τα περίπου 45.000 σχετικά επιστημονικά άρθρα, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, αποδεικνύεται ότι, το φθόριο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την  πρόληψη της τερηδόνας και συγχρόνως ασφαλές για τη γενική υγεία του ανθρώπου σε όλες τις ηλικίες εφόσον χρησιμοποιείται σωστά. Η τοπική φθορίωση γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο και δρουν με διαφορετικό τρόπο από τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί φθόριο είτε σαν ζελέ το οποίο εφαρμόζει με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων (μασελάκια) είτε σαν βερνίκι φθορίου το οποίο επαλείφει στα δόντια.

 

Η τοπική φθορίωση με «μασελάκι» είναι μία διαδικασία απλή και ασφαλής. Σε όλη τη διάρκειά της γίνεται αναρρόφηση και διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται κατάποση της ουσίας. Δεν υπάρχει κανενός είδους πόνος ή ενόχληση. Τα παιδιά διαλέγουν τη γεύση που προτιμούν και ακολουθούν τις σαφείς οδηγίες του ειδικού προσωπικού και του παιδοδοντιάτρου. Στο τέλος της διαδικασίας ξεπλένουν καλά το στόμα τους και τους δίνεται η οδηγία να μην πιουν και να μην φάνε για λίγη ώρα.  

 

 

Προσοχή στους αμφισβητίες του διαδικτύου!

 

Κάποιοι γονείς έχοντας ακούσει διάφορα για την ασφαλή χρήση του φθορίου καταφθάνουν στο οδοντιατρείο με έντονες επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να το δώσουν στα παιδιά τους. Το επιχείρημα των περισσοτέρων για την στάση τους αυτή είναι ότι «γράφονται άσχημα πράγματα στο internet γιατρέ και έχουμε φοβηθεί» γι αυτό και είμαστε διστακτικοί να το πάρουμε.

 

Γιατί  όμως έχουν δημιουργηθεί αυτές οι επιφυλάξεις; Και από πού προέρχονται; Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από καταχωρήσεις απόψεων ατόμων, ομάδων ή οργανώσεων, «επί παντός επιστητού», εκπορευόμενοι από κίνητρα, που δεν είναι πάντα βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα.

 

Συμβουλεύουμε λοιπόν τους γονείς αλλά και κάθε πολίτη να αποτείνεται σε υπεύθυνους επιστημονικούς φορείς. Ένας τέτοιος υπεύθυνος επιστημονικός φορέας για το φθόριο στην Ευρώπη είναι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, τα Μέλη της οποίας είναι παιδοδοντίατροι και οι πλέον ειδικοί  στη χρήση του φθορίου στα παιδιά. Η Ακαδημία για να ενημερώσει υπεύθυνα τον κόσμο διοργάνωσε με την συνδρομή όλων των Ευρωπαίων επιστημόνων δύο Workshops για το θέμα του φθορίου το 2000 και το 2009  και τα συμπεράσματα των Συμποσίων αυτών κατέληξαν στο ότι δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο και ότι το φθόριο είναι απόλυτα ασφαλές και το πιο αποτελεσματικό μέσο κατά της τερηδόνας, όταν χρησιμοποιείται σωστά και με τις δοσολογίες που δίνονται από τους οδοντιάτρους.

 

Στα ίδια συμπεράσματα για το φθόριο καταλήγουν όλοι οι  Ευρωπαϊκοί και Αμερικανικοί επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς όπως: Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (European Academy of Paediatric Dentistry -www.eapd.eu), Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (American Academy of Pediatric Dentistry-,www.aapd.org), και η  Αμερικανική Εταιρεία Παιδιάτρων (American Academy of Pediatrics (www.aap.org).

 

Είναι πολύ απλό λοιπόν για τον κάθε αναγνώστη να επισκεφτεί αυτές τις ιστοσελίδες και να ενημερωθεί για το τι πραγματικά και έγκυρα ισχύει  καθώς και για όσους δεν μιλούν αγγλικά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα των Ελλήνων Παιδοδοντιάτρων που είναι η «Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία» (www.hspd.gr).

 

 

Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Ουλή, Ομότιμου Καθηγητή Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ, www.pedodontiatriki.grTags

αδαμαντίνη, ανώδυνη μέθοδος, ασφαλής μέθοδος, δισκία φθορίου, έφηβοι, παιδιά, παιδοδοντίατρος, τερηδόνα, τοπική φθορίωση, φθοριούχο στοματόπλυμα


215


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Προφορικός και γραπτός λόγος στο νηπιαγωγείο

Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου στόχο έχει να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εξοικείωση των παιδιών με όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας που αφορούν τον προφορικό και τον γραπτό λόγο.

Ιανουάριος 15,2014

Γρίπη: Εμβολιάζουμε τα παιδιά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.