logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Κολλήσατε ίωση; Τι πρέπει να κάνετε

Κολλήσατε ίωση; Τι πρέπει να κάνετε

Εσείς μπορεί να περνάτε μια από τις ιδιαίτερες περιόδους της ζωής σας, όμως οι ιοί δεν κάνουν διακρίσεις! Γι’ αυτό εάν διανύετε ένα μεγάλο μέρος της εγκυμοσύνης σας τους χειμερινούς μήνες είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωπη με ιώσεις, όπως κρυολόγημα, γρίπη και γαστρεντερίτιδα. Για την ακρίβεια, έχετε περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους, καθώς στη διάρκεια της κύησης το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι πιο ευάλωτος σ’ αυτούς τους… εισβολείς! Το καλό είναι ότι αυτές οι ιώσεις περνούν χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι ιδιαίτερο μέσα σε λίγες μέρες. Το κακό είναι ότι σίγουρα θα έχετε λίγο παραπάνω άγχος, αφού πλέον έχετε να σκεφτείτε όχι μόνο τη δική σας υγεία αλλά και του μωρού σας.

 

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα των ιώσεων για μια έγκυο;

 

Παρόλο που ο οργανισμός μια εγκύου είναι απολύτως ικανός να αντιμετωπίσει την προσβολή από τους συνηθισμένους ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν γρίπη, κρυολόγημα ή γαστρεντερίτιδα, χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή γιατί κάποια από τα συμπτώματα είναι πιο επικίνδυνα σ’ αυτή τη φάση της ζωής σας. Αυτά είναι κυρίως:

 

Ο υψηλός πυρετός: Η υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

 

Η αφυδάτωση: Μπορεί να προκληθεί είτε εξαιτίας του πυρετού είτε της διάρροιας και του εμετού και είναι πιθανό να μειώσει τον όγκο του αίματος στον πλακούντα, στερώντας από το μωρό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

 

Τι να κάνετε σε περίπτωση που κολλήσετε ίωση

 

Φροντίστε τη διατροφή σας

 

Εάν κολλήσετε κρυολόγημα ή γρίπη, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό, όμως θα πρέπει να τρέφεστε σωστά, προτιμώντας τροφές πλούσιες σε νερό (σούπες, λαχανικά, χυμούς) και σε βιταμίνες (κυρίως C) ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.  Εάν πάλι έχετε κολλήσει ιό που προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, θα πρέπει για μερικές μέρες να τρέφεστε με απλές, εύπεπτες τροφές που σας δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να σας βαραίνουν, όπως ρύζι, μπανάνα, μήλο, τοστ με τυρί, κοτόπουλο βραστό κ.λπ.

 

Ξεκουραστείτε

 

Εάν νιώθετε κόπωση και εξάντληση, καλό είναι να ακούσετε το σώμα σας και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο γίνεται. Εάν το συνάχι σάς εμποδίζει να αναπνέετε ελεύθερα δυσχεραίνοντας τον ύπνο, δοκιμάστε να βάλετε άλλο ένα μαξιλάρι για να ανασηκωθεί περισσότερο το κεφάλι σας.

 

Πότε να καλέσετε το γιατρό

 

– Εάν έχετε πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου

– Εάν νιώθετε τόσο άσχημα που δυσκολεύεστε να φάτε ή να κοιμηθείτε

– Εάν έχετε πρασινωπές ρινικές εκκρίσεις (ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης)

– Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος

– Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν για πάνω από 10 μέρες.

 

Σε κάθε περίπτωση, μην πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς την έγκριση του γυναικολόγου σας. Κάποια από τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα των ιώσεων δεν ενδείκνυνται την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως τα αποσυμφορητικά, τα ρινικά σπρέι ή ακόμα και κάποια αντιπυρετικά, όπως η ασπιρίνη, και ομοιοπαθητικά φάρμακα. Προτιμήστε εναλλακτικές «φυσικές» λύσεις, όπως μέλι για τον πονόλαιμο, φυσιολογικό ορό για το συνάχι, γαργάρες κ.λπ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ