Βρέφος 0-12 μηνών

Μάθετε στο παιδί σας την τέχνη της υγείας

Μάθετε στο παιδί σας την τέχνη της υγείας

Η γνωστή κινέζικη παροιμία που λέει πως αν θέλεις να χορτάσεις κάποιον για μια μέρα δώσε του ένα ψάρι, μα αν θέλεις να μην ξαναπεινάσει ποτέ μάθε του να ψαρεύει, ισχύει πέρα για πέρα και για την υγεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως η τέχνη του ψαρέματος εξασφαλίζει τροφή για όλη τη ζωή, έτσι και η τέχνη «μαθαίνω να προστατεύω και να προάγω την υγεία μου», εξασφαλίζει χρόνια πολλά και –εξίσου σημαντικό– χρόνια καλά. Δηλαδή μακροημέρευση χωρίς προβλήματα υγείας. Και όχι μόνο αυτό. Εξασφαλίζει μια ζωή γεμάτη ζωντάνια, με πλήρη αξιοποίηση όλων των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών δυνατοτήτων που διαθέτει το γενετικό υλικό με το οποίο μάς προίκισαν οι γεννήτορές μας.

 

Η πρόληψη είναι ασφαλώς καλύτερη από τη θεραπεία. Δεν είναι όμως αρκετή. Δεν αρκεί –όσο και να είναι σπουδαίο, απαραίτητο– να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και οπωσδήποτε πριν από το φαγητό. Να εφαρμόζουμε με επιμέλεια το πρόγραμμα εμβολιασμών που με επάρκεια περιγράφεται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού. Να μη δηλητηριαζόμαστε καπνίζοντας ούτε να ρυπαίνουμε με καπνό τον αέρα που αναπνέουν τα παιδιά μας. Είναι σπουδαίο να μην είμαστε υπέρβαροι και το διαιτολόγιό μας να έχει ποικιλία και υγιεινή σύνθεση. Και εξίσου σπουδαίο να μην ξεχνάμε ποτέ τι σημαίνει ασφαλής οδήγηση και ότι η ζώνη ασφαλείας για όλους τους επιβάτες, μικρούς και μεγάλους, εμπρός και πίσω, σώζει ζωές.

 

 

Ο κατάλογος της πρόληψης είναι μακρύς. Η πρόληψη είναι ο στυλοβάτης της υγείας. Η προαγωγή της υγείας είναι ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά. Είναι ατομική και κοινωνική υπόθεση. Είναι υποχρέωση και έργο του καθενός μας και όλων μαζί. Είναι κοινωνικό και ατομικό αγαθό, έργο της κοινωνίας των πολιτών. Περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες του καλού και συνειδητού πολίτη που διαμορφώνουν στο ευρύτερο περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό, καλύτερες συνθήκες ζωής, οι οποίες προάγουν την υγεία, την ποιότητα της ζωής, άμεσα ή έμμεσα.

 

 

Για παράδειγμα, καλύτερες συγκοινωνίες σημαίνουν λιγότερη ρύπανση, πιο καθαρή ατμόσφαιρα, λιγότερο χρόνο στο πηγαινέλα στη δουλειά, λιγότερο εκνευρισμό, λιγότερο χαμένο χρόνο, κερδισμένο χρόνο για μόρφωση, διασκέδαση, για τα παιδιά. Το κυλικείο, η καντίνα μπορεί να διασφαλίζει υγιεινό κολατσιό ή να αποτελεί διατροφικό διαφθορείο. Οι τουαλέτες του σχολείου, γενικότερα ο κοινόχρηστος αυτός χώρος, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, είναι ο πιο γνήσιος καθρέφτης του πολιτισμού μιας χώρας. Η προαγωγή της υγείας είναι ασφαλώς και πολιτισμικό αγαθό. Η αγάπη και ο σεβασμός στο περιβάλλον, η προστασία και η αναβάθμισή του αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία ευζωίας. Το ευ ζην είναι όραμα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

 

 

Η θεραπευτική ιατρική, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας είναι όπλα στα χέρια του σύγχρονου ενημερωμένου γονιού που μπορούν να εξασφαλίσουν στον ίδιο και στα παιδιά του σφριγηλή μακροημέρευση.

 

 

Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι το παράδειγμά σας αξίζει περισσότερο από χίλιες συμβουλές.
Η προαγωγή της υγείας αρχίζει από το σπίτι μας.

 

 

 

 Tags

γενετικό υλικό, ενημερωμένου γονιού, η προαγωγή της υγείας, θεραπευτική ιατρική, να προάγω την υγεία, να προστατεύω την υγεία, παιδί, ποιότητα της ζωής, προαγωγή της υγείας, πρόγραμμα εμβολιασμών, πρόληψη, στυλοβάτης της υγείας, τέχνη της υγείας, την υγεία, το διαιτολόγιο, υγεία, υγείας2862


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα στα παιδιά

Η οξεία λαρυγγίτιδα αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα επείγοντα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί.

Ιανουάριος 15,2014

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 Ιδέες Για Δραστηριότητες Με Τα Παιδιά Μας!

71 ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά μας για κάθε εποχή του χρόνου, εντός ή εκτός σπιτιού. Τέρμα τα «βαριέμαι» των παιδιών, τέρμα και εκείνες οι δικές μας στιγμές που ως γονείς «κολλάμε» και δεν μας κατεβαίνουν ιδέες.

Μάρτιος 13,2017

Το βιβλίο του μήνα: «Η ΖΩΗ ΤΩΝ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.