Παιδί 4+

Νεανικός Διαβήτης: Γονείς, επιστρατεύστε δυνάμεις.

Νεανικός Διαβήτης: Γονείς, επιστρατεύστε δυνάμεις.

Όταν ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Διαβήτη τύπου 1, οι γονείς καλούνται να το στηρίξουν έτσι ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το νόσημά του.

 

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη αλλά η γιορτή δεν της ταιριάζει. Ο διαβήτης τύπου 1, είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που αλλάζει τη ζωή όχι μόνο του ασθενή αλλά και των γονιών του. Τα μέλη της οικογένειας πενθούν την απώλεια της υγείας και μοιράζονται ποικίλα συναισθήματα ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη διάγνωση: άρνηση, θυμό, λύπη, φόβο, άγχος.

 

Αν είστε η μητέρα ενός διαβητικού παιδιού θα έχετε πιθανότατα πλαισιωθεί από τη διεπιστημονική ομάδα του νοσοκομείου παίδων στο οποίο αποταθήκατε. Στις ομάδες αυτές το παιδί σας θα παρακολουθείται, εκτός από τον ειδικό παιδίατρο-ενδοκρινολόγο και τον εξειδικευμένο νοσηλευτή, από διαιτολόγο και ψυχολόγο. Έτσι, το παιδί σας αλλά κι εσείς θα έχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θα λάβετε και την εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να κατανοήσετε το νόσημα και να προσφέρετε στο παιδί σας σωστές «ιατρικές» υπηρεσίες οι οποίες σκοπό έχουν τη διατήρηση ποιότητας της ζωής σας. Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτό. Μην αρνείστε λοιπόν τη βοήθεια, αλλά αναζητήστε τη. Θα νιώσετε πιο ασφαλείς και δυνατές για να αντιμετωπίσετε τη χρόνια αυτή πάθηση στο πλάι του παιδιού σας.

 

 

Μία μέρα με το παιδί μου

 

Κανείς δεν μπορεί να νιώσει την αγωνία μίας μητέρας που το παιδί της είναι ινσουλινοεξαρτώμενο. Η υπογλυκαιμία είναι ο «εχθρός» καθώς η ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ο ειδικός γιατρός είναι πάντα στο πλευρό των μικρών ασθενών αλλά στην πράξη δεν ζει μαζί τους. Γι αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένοι όχι μόνο στο να αναγνωρίζουν την επικίνδυνη κατάσταση αλλά και να την αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία. Είναι εκείνοι που εποπτεύουν τις μετρήσεις, αξιολογούν τις τιμές και ορίζουν τη διατροφή του παιδιού τους. Στην εφηβεία τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς το παιδί είναι μεν πιο ώριμο και γνωρίζει την κατάστασή του αλλά ενδεχομένως να κάνει την «επανάστασή» του και να μην προσέχει τη διατροφή και τη δραστηριότητά του, δύο τομείς μεγάλης σημασίας για τις διακυμάνσεις της γλυκόζης.

 

Όταν και οι δύο γονείς είναι εκπαιδευμένοι νιώθουν όλοι πιο ασφαλείς. Μέσω της εκπαίδευσης ο κάθε γονιός εμπιστεύεται τον άλλο και ακόμη και σε περιπτώσεις διαζυγίου που το παιδί περνάει για παράδειγμα ένα σαββατοκύριακο με τον πατέρα του, η μητέρα του νιώθει ήρεμη.

 

Παρά την εκπαίδευση και τη στήριξη από τους ειδικούς η καθημερινότητα είναι εξαιρετικά στρεσογόνα μόνο εξαιτίας των μετρήσεων και της χορήγησης ινσουλίνης. Σε αυτό προστίθενται τα «γιατί» και τα «όχι» του διαβητικού παιδιού που καθώς μεγαλώνει μπορεί να μην αφήνει τους γονείς του να βλέπουν τις μετρήσεις του ή να μένει νηστικός πολλές ώρες.

 

Ο ψυχολόγος μπορεί να στηρίξει σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο το παιδί αλλά και –κυρίως- τους γονείς προκειμένου να χτιστεί μια ειλικρινής σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας. Το παράδειγμα με το αεροπλάνο που χρησιμοποιούν ως οι ειδικοί ψυχικής υγείας προκειμένου να στηρίξουν τους γονείς είναι χαρακτηριστικό: Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού πέσουν οι μάσκες οξυγόνου, πρώτα πρέπει ο γονιός να βάλει τη δική του και ύστερα να βοηθήσει το παιδί του να τοποθετήσει τη μάσκα του. Ο λόγος; Μόνο αν ο γονιός είναι καλά μπορεί να βοηθήσει το παιδί του. Ανακεφαλαιώνοντας:

 

  • Αποταθείτε στους εξειδικευμένους επιστήμονες και αν είναι δυνατόν σε εκείνους που συνεργάζονται με κάποια παιδιατρική κλινική για την περίπτωση επείγουσας νοσηλείας.
  • Συζητήστε με το παιδί σας όχι μόνο για το νόσημά του και για τις καθημερινές του υποχρεώσεις αλλά και για τα συναισθήματά σας. Αυτό θα σας φέρει πιο κοντά ειδικά στην εφηβεία.
  • Μη φοβάστε τη ζωή, μη κλείνεστε σπίτι, διασκεδάστε μόνες ή μαζί με την οικογένειά σας. Θα δώσετε το παράδειγμα και στο παιδί σας που κινδυνεύει να κλειστεί στον εαυτό του.
  • Μην στερείτε από το μικρό παιδί την παιδικότητά του. Η ωριμότητα που αποκτά λόγω της ασθένειας κλέβει χώρο από την ανεμελιά. Ενισχύστε του την παιδική του πλευρά, οργανώστε χαρούμενες δραστηριότητες και εκδρομές.
  • Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν ώστε το διαβητικό παιδί να ελέγχει όσο γίνεται περισσότερο τις τιμές της γλυκόζης και άρα να διαχειρίζεται τον διαβήτη του. Ενημερωθείτε για κάθε καινούργια συσκευή που κυκλοφορεί και μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε εάν ο γιατρός σας την προτείνει.
  • Σκεφτείτε: Το παιδί σας σε μερικά χρόνια θα ζει μόνο του, γι αυτό πρέπει να εξοικειωθεί με την «ειδική» ζωή του διαβητικού. Πρέπει να το προστατεύετε αλλά όχι υπερβολικά. Όταν σας πει για τη σχολική εκδρομή μην βιαστείτε να πείτε «όχι». Μιλήστε με τον γιατρό του, κάντε ένα μικρό οικογενειακό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχει, αξιολογήστε το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα συνοδεύει και αποφασίστε με ψυχραιμία.
  • Μη χάνετε την ελπίδα σας: Η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρούν με γοργό ρυθμό και η ζωή του διαβητικού ασθενή γίνεται ευκολότερη και πιο ποιοτική. Τα διαβητικά παιδιά γίνονται στην πλειοψηφία τους επιτυχημένοι ενήλικες καθώς έχουν διδαχτεί την πειθαρχία από τα παιδικά τους χρόνια και έχουν καταλάβει επίσης την ουσία της ζωής. Και έχουν τις ίδιες (ή και μεγαλύτερες) πιθανότητες με τα υγιή παιδιά να ευτυχήσουν.
  • Κοιτάτε μπροστά. Μην μένετε στο στάδιο της διάγνωσης, στο θυμό και την άρνηση. Μην αναζητάτε ακόμη τι έφταιξε και το παιδί σας είναι διαβητικό. Αντιμετωπίστε την κατάσταση και βοηθήστε το παιδί σας να αντικρίσει το μέλλον με αισιοδοξία.

 

Τα νέα τεχνολογικά θαύματα

 

Τα χαρακτηριστικά των νεότερων, πιστοποιημένων για την ακρίβειά τους, μετρητών που υπόσχονται άριστη γλυκαιμική ρύθμιση είναι εντυπωσιακά:

 

Αποθήκευση πολλών μετρήσεων, δυνατότητα σύνδεσής τους με υπολογιστή για «κατέβασμα» των δεδομένων, ενεργοποίηση συναγερμών (πχ. για επανάληψη μέτρησης μετά από υπογλυκαιμία),  ασύρματη επικοινωνία με την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, επικοινωνία με εφαρμογές σε smartphones και απομακρυσμένη παρακολούθηση των τιμών από το smartphone/computer του κηδεμόνα ή ακόμη και του ιατρού.

 

Η έρευνα στην τεχνολογία στον τομέα του αυτοελέγχου των επιπέδων γλυκόζης προχωράει αλματωδώς με τις νεότερες αντλίες που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα, να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και αυτόματη έγχυση επιπλέον ινσουλίνης σε περίπτωση υπεργλυκαιμίας.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί αυτονομείται. Αντίθετα, απαιτείται εκτός από την πειθαρχία και τη συνέπειά του και η συνεργασία του με εσάς και τον γιατρό του.Tags

γλυκόζη, γλυκόζης, γονείς, Διαβήτης τύπου 1, διαβητικό παιδί, διάγνωση, ινσουλίνη, μέτρηση, Νεανικός διαβήτης, συναισθήματα, τεχνολογία


613


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Το μωρό βγήκε από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες

Για να σας δώσουν το μωράκι σας από το μαιευτήριο, θα πει ότι είναι γερό, χωρίς προβλήματα. Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα έχετε πάρει οδηγίες διατροφής από τους παιδίατρους.

Ιανουάριος 08,2014

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

18 αποφθέγματα για το μεγαλείο της μητρότητας - Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές

Η υπέρμετρη αγάπη, ο αλτρουισμός, η δύναμη και η κατανόηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μητρότητας που έχουν υμνήσει μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Ιανουάριος 15,2014

Πάμε σινεμά; O Γκριντς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.