Είμαι έγκυος

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη για να είστε πάντα σε φόρμα

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη για να είστε πάντα σε φόρμα

Πολλές μέλλουσες μαμάδες, ειδικά όσες γυμνάζονταν συστηματικά πριν την εγκυμοσύνη, ρωτούν αν επιτρέπεται η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η απάντηση είναι «ναι»!

 

 

Η άσκηση όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι πολύ ευεργετική για την έγκυο γιατί:

 • χαρίζει καλή σωματική κατάσταση και ευεξία κατά τη διάρκεια της κύησης, όταν το σώμα καταπονείται από τα συνήθη προβλήματα της εγκυμοσύνης και το αυξανόμενο βάρος του μωρού,
 • ο τοκετός γίνεται πιο εύκολος,
 • βοηθάει τη νέα μαμά να βρει πιο εύκολα τη φόρμα της μετά τον τοκετό.

 

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυμναστική:

 

 • Δυναμώνει τους μυς και αυξάνει την ευλυγισία. Έτσι μπορείτε να αντέξετε καλύτερα το αυξανόμενο βάρος του μωρού και να κινείστε πιο άνετα όσο προχωρά η εγκυμοσύνη.
 • Ενδυναμώνει την καρδιά και την αναπνοή και προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή (δεν κουράζεστε τόσο εύκολα).
 • Απαλύνει κάποιες από τις φυσιολογικές ενοχλήσεις, όπως οι πόνοι στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες ή το πρήξιμο στα πόδια.
 • Βοηθάει να είναι ο ύπνος σας πιο βαθύς και πιο ήρεμος. Έτσι, νιώθετε ότι ξεκουράζεστε πραγματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι ορμόνες του εγκεφάλου που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής (ενδορφίνες) προκαλούν αισθήματα ευφορίας, άρα σας φτιάχνουν τη διάθεση!


Θα πρέπει όμως να τηρήσετε 2 βασικές προϋποθέσεις:

 

 1. Να πάρετε πρώτα την έγκριση του γιατρού, ειδικά αν δε γυμναζόσασταν συστηματικά πριν μείνετε έγκυος. Ο γιατρός θα συνεκτιμήσει αν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν την άσκηση, όπως ιστορικό αποβολής ή πρόωρου τοκετού, ανεπάρκεια τραχήλου, αιμορραγία ή κάτι άλλο από το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό σας (καρδιοπάθεια, υπέρταση).
  Αν γυμναζόσασταν συστηματικά προτού μείνετε έγκυος και έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, τότε θα μπορέσετε να συνεχίσετε κανονικά. Όμως, θα πρέπει να προσαρμόζετε συνεχώς το πρόγραμμά σας στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και να λαμβάνετε υπόψη σας ότι το σώμα σας δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με πριν (κουράζεστε πιο εύκολα, δεν έχετε την ίδια ευλυγισία κ.λπ). Γενικά, θα πρέπει να αποφύγετε τις υπερβολές, την εξάντληση και την αφυδάτωση ή την άσκηση σε ακραίες καιρικές συνθήκες π.χ., όταν έχει πολύ ζέστη ή υγρασία.
  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως αν νιώσετε ζαλάδα, τάση λιποθυμίας ή αν νιώσετε συσπάσεις της μήτρας ή κολπική αιμορραγία.
 2. Να επιλέξετε το κατάλληλο είδος άσκησης. Η έντονη αερόβια άσκηση ή τα αθλήματα (τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδηλασία κ.λπ) δε θεωρούνται κατάλληλα γιατί επιβαρύνουν πολύ το σώμα της εγκύου (απαιτούν έντονη προσπάθεια) και υπάρχει ο κίνδυνος της πτώσης (και άρα τραυματισμού του εμβρύου).

 

Οι πιο κατάλληλες μορφές γυμναστικής είναι:

 

 • Το κολύμπι. Μέσα στο νερό, το σώμα απαλλάσσεται από το βάρος του οπότε νιώθετε ανάλαφρη. Επίσης, οι μύες και οι αρθρώσεις δεν καταπονούνται.
 • Το περπάτημα. Είναι η καλύτερη μορφή αερόβιας άσκησης. Προσοχή! να φοράτε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια προκειμένου να προφυλάξετε τα γόνατα και τους αστραγάλους. Φορέστε βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει και δεν εγκλωβίζουν τον ιδρώτα. Επιτρέπεται επίσης το ήπιο τρέξιμο κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
 • Ήπια συστήματα άσκησης, όπως yoga ή pilates. Τονώνουν τους μυς, αυξάνουν την ευλυγισία και διδάσκουν τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου της αναπνοής.
 • Γενικά, το σωστό είναι να ασκήστε τακτικά και με ρυθμό, δηλαδή για παράδειγμα λίγο κάθε μέρα αντί για εντατικά μια μέρα και την επόμενη καθόλου.


Και 3 μικρά μυστικά για την άσκηση:

 

 1. Προκειμένου να μην πλήττετε, το μυστικό είναι να εναλλάσσετε διάφορες μορφές γυμναστικής, π.χ., τη μία μέρα περπάτημα, την επόμενη yoga. Όχι κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα.
   
 2. Όταν ολοκληρώνετε την άσκησή σας, θα πρέπει να νιώθετε ξεκούραστη και ευδιάθετη, να μην έχετε φτάσει δηλαδή στο όριό σας. Αν νιώσετε εξάντληση, δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και τότε ασυνείδητα δε θα θέλετε να επαναλάβετε την άσκησή σας την επόμενη μέρα.
   
 3. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα ασκηθείτε για 10-15 λεπτά. Θα διαπιστώσετε ότι μετά θα έχετε τη διάθεση να συνεχίσετε.Η άσκηση πραγματικά μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και φυσικά την αποχή από τις κακές συνήθειες, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα!

 Tags

pilates, yoga, αισθήματα ευφορίας, ανεπάρκεια τραχήλου, άσκηση, γυμναστική, έγκριση γιατρού, εγκυμοσύνη, εγκυμοσύνης, Ενδυναμώνει την καρδιά, επιβαρυντικοί παράγοντες, ευδιάθετη, ευεξία, εύκολο τοκετό, ευλυγισία, ιστορικό αποβολής, καλή εγκυμοσύνη, καλή σωματική κατάσταση, κατάλληλες μορφές άσκησης, κατάλληλο είδος άσκησης4029


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Πιθανά προβλήματα στη λοχεία

Πιθανά προβλήματα στη λοχεία

Η περίοδος της λοχείας διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, μέχρις ότου το σώμα να επανέλθει στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.

Ιανουάριος 08,2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.