logo-deltamoms
Search
Close this search box.

Ποια καλλυντικά είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

Ποια καλλυντικά είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη και ποια όχι;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι από τις πιο ευαίσθητες στη ζωή μιας γυναίκας, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε να κάνετε τίποτα που υπάρχει έστω και η μακρινή πιθανότητα να βλάψει το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας και γι’ αυτό είστε καχύποπτη και επιφυλακτική με το οτιδήποτε χρησιμοποιείτε. Επειδή όμως, εκτός από μέλλουσα μαμά είστε και γυναίκα, είναι βέβαιο ότι θα αναρωτηθείτε ποια από τα προϊόντα της ρουτίνας της ομορφιάς σας μπορείτε να εξακολουθείτε να εμπιστεύεστε. Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καλλυντικά, ώστε να είστε και όμορφη και ασφαλής!

Βαφές μαλλιών

Αν και οι πιο πρόσφατες σχετικές μελέτες στο σύνολό τους έχουν διαπιστώσει ότι τα χημικά στις βαφές μαλλιών δεν είναι πολύ τοξικά και θεωρούνται ασφαλή για χρήση στην εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες προτιμούν να μην τις χρησιμοποιούν κατά το πρώτο τρίμηνο όταν η ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μπορείτε μέχρι τη 13η εβδομάδα να χρησιμοποιήσετε 100% φυτικές βαφές. Σε κάθε περίπτωση -είτε επιλέξετε φυτικές είτε χημικές βαφές- είναι σημαντικό πριν τις χρησιμοποιήσετε να κάνετε τεστ δυσανεξίας σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος, ακόμα κι αν έχετε ξαναβάλει τη συγκεκριμένη βαφή στο παρελθόν, γιατί τώρα το δέρμα σας είναι πολύ πιο ευαίσθητο. Εάν βάφετε τα μαλλιά σας στο κομμωτήριο, μην παραλείψετε να ενημερώσετε ότι είστε έγκυος, γιατί υπάρχει η πιθανότητα λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης που προκαλούν μεταβολές στην ποιότητα των μαλλιών να μην έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, φροντίστε να καθίσετε σε μια θέση όπου ο αέρας ανανεώνεται (για παράδειγμα, κοντά σε κάποιο ανοιχτό παράθυρο) ώστε να μη νιώσετε ζαλάδα από τυχόν αναθυμιάσεις. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε τις βαφές που περιέχουν αμμωνία.

Καλλυνιτκά

Τα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κανονικά την ενυδατική, το σέρουμ αλλά και τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιούσατε και πριν μείνετε έγκυος. Αυτό που πρέπει  να γνωρίζετε είναι ότι οι ανάγκες της επιδερμίδας σας είναι πιθανόν να αλλάξουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να γίνει πιο λιπαρή ή πιο ευαίσθητη -αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ίσως χρειαστεί να αλλάξετε καλλυντικά.  Στα «απαγορευμένα» ανήκουν κάποια αντιγηραντικά προϊόντα περιέχουν ρετινοειδή, έναν τύπο της βιταμίνης Α η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο. Την ίδια ουσία περιέχουν και οι αλοιφές για την ακμή που πρέπει να αποφεύγονται, όπως και τα χάπια για θεραπεία της ακμής τα οποία απαγορεύονται ρητά και η λήψη τους θα πρέπει να έχει σταματήσει αρκετό καιρό πριν την εγκυμοσύνη εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης ρετινοειδών που περιέχουν.

Μανικιούρ-πεντικιούρ

Τα βερνίκια νυχιών, όπως όλα τα καλλυντικά προϊόντα, περνάνε από αυστηρούς ελέγχους και εφόσον είναι εγκεκριμένα δεν περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Για να είστε ακόμα πιο ήσυχες, μπορείτε αυτή την περίοδο να επιλέξετε βερνίκια χωρίς τοξικές χημικές ενώσεις, όπως φορμαλδεΰδη και DBP. Φροντίστε να φτιάχνετε τα νύχια σας σε έναν καλό αεριζόμενο χώρο για να αποφύγετε να εισπνέετε τυχόν αναθυμιάσεις. Για να αφαιρέσετε τα βερνίκι, προτιμήστε ένα προϊόν χωρίς ασετόν (αυτό σημαίνει ότι το ημι-μόνιμο μανικιούρ αντενδείκνυται καθώς αφαιρείται αποκλειστικά με καθαρό ασετόν). Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και ακρυλικά νύχια -στη συγκεκριμένη περίπτωση η τεχνική είναι πιο επικίνδυνη για τις εγκύους που είναι τεχνίτριες νυχιών και κινδυνεύουν από τις αναθυμιάσεις των χημικών, παρά για μια γυναίκα που κάνει μανικιούρ μια στο τόσο.

Μπότοξ-λέιζερ

Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να αποφεύγουν αυτού του είδους τις θεραπείες στην εγκυμοσύνη, κυρίως επειδή δεν έχουν γίνει αρκετές και αρκετά εκτεταμένες έρευνες που να πιστοποιούν ότι η χρήση τους είναι ασφαλής στη διάρκεια της κύησης. Αν ωστόσο έχετε κάνει μπότοξ ή λέιζερ λίγο πριν μείνετε έγκυος (ή στην αρχή, όταν δεν το γνωρίζατε ακόμα) δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ