Νήπιο 1-4 ετών

Σπίτι ή παιδικός σταθμός; Ιδού η απορία (και το δίλημμα)

Σπίτι ή παιδικός σταθμός; Ιδού η απορία (και το δίλημμα)

Ο Σεπτέμβριος είναι η τελική προθεσμία για να αποφασίσουν οι γονείς αν το παιδί τους θα μείνει «μόνο» στο σπίτι με τη γιαγιά ή τη νταντά ή θα ανακαλύψει το «μαζί» στον παιδικό σταθμό.

 

Ακόμη και για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο της ψυχολογίας οι αποφάσεις που αφορούν το παιδί τους δεν λαμβάνονται «αυτόματα».

Η κόρη μου είναι σχεδόν 3 ετών και, όπως όλοι οι γονείς, άρχισα να προβληματίζομαι για το θέμα του παιδικού σταθμού. Πολλά τα ερωτήματα και οι διαφορετικές απόψεις, ποικίλες οι εμπειρίες από μαμάδες και παιδιάτρους. Αρχίσαμε κι εμείς σαν γονείς τις επισκέψεις στους παιδικούς σταθμούς. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο πολύπλοκα, καθώς ο κάθε χώρος έχει τη δική του φιλοσοφία και παιδαγωγική αντίληψη για την προσαρμογή, την οριοθέτηση, το παιχνίδι, την καρέκλα της σκέψης και πολλά άλλα.

Ως τώρα για τις ώρες που εμείς δουλεύαμε η κόρη μου έμενε στο σπίτι με μια κοπέλα. Είχε πολύ καλή σχέση μαζί της και την υποδεχόταν με μεγάλη χαρά. Έκαναν πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί και κάθε μέρα πήγαιναν στις κούνιες. Είναι πολύ σημαντικό που οι δυο τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συναισθηματική σύνδεση, γιατί είναι η πρώτη σχέση του παιδιού με άνθρωπο εκτός της οικογένειας, μία σχέση που το προετοιμάζει να βγει σιγά- σιγά από τον μικρόκοσμο στον μεγάλο κόσμο.

 

Παιδικός σταθμός: Ένας σταθμός για τη ζωή της οικογένειας.

Με ρωτάνε πολύ συχνά  οι γονείς, τι είναι καλύτερο, να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή να το κρατήσουν σπίτι με κάποιον άνθρωπο. Η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • Έχει να κάνει με το πόσο έτοιμο είναι το παιδί να αποχωριστεί τους γονείς του: Για τα παιδάκια που πάνε πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό είναι μια μεγάλη αλλαγή καθώς αφήνουν την ασφάλεια του σπιτιού τους. Η επαφή με τη νηπιαγωγό, που είναι υπεύθυνη για όλα τα παιδιά της τάξης και δεν είναι μόνο δική τους, είναι επίσης μια δοκιμασία. Ακόμη, η συναναστροφή με τα υπόλοιπα παιδιά, η συνεργασία, το μοίρασμα, η διαχείριση των συναισθημάτων όταν προκύψει κάποιο ζήτημα, θέλει κουράγιο από μέρους τους.
  • Έχει να κάνει με το πόσο έτοιμος είναι ο γονιός: Στο σημείο αυτό χρειάζεται εσύ σαν γονιός να απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα. Γιατί στέλνεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό; Είναι μια λύση ανάγκης ή μία συνειδητοποιημένη απόφαση προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί το παιδί σου; Έχεις εμπιστοσύνη στον χώρο που επέλεξες; Είναι κοντά στην δική σου παιδαγωγική αντίληψη; Νιώθεις ενοχές που το αφήνεις ή νιώθεις καλά με την επιλογή σου;

Προσωπικά αποφάσισα να στείλω την κόρη μου σχολείο, γιατί της αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά.  Επίσης, πιστεύω ότι θα μάθει πολλά μέσα στην ομάδα των συνομήλικων, ίσως όχι πάντα με τον εύκολο τρόπο. Σημασία έχει να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά της και να τα εκφράσει. Στο σημείο αυτό τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει ο γονιός. Ο παιδικός σταθμός θα δώσει την αφορμή, το ερέθισμα. Ο γονιός χρειάζεται να είναι δίπλα στο παιδί του να το ακούσει, να το βοηθήσει να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματά του και να τονώσει την αυτοπεποίθησή του.

 

Θα επιλέξω έναν παιδικό σταθμό που:

  • Η προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα γίνεται πολύ ομαλά. Υπάρχει το χρονικό περιθώριο, που χρειάζεται το κάθε παιδί, ώστε να προσαρμοστεί όσον το δυνατόν πιο εύκολα.
  • Ο αριθμός παιδιών στην τάξη είναι μικρός και η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και οικογενειακή.
  • Οι νηπιαγωγοί αγαπούν την δουλειά τους και μπορούν να καλλιεργήσουν συναισθηματική σχέση με τα παιδιά.
  • Οι νηπιαγωγοί  δεν χαρακτηρίζουν τα παιδιά με επίθετα π.χ είσαι ντροπαλός/ή, είσαι γκρινιάρης/α. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά διαμορφώνουν την αντίληψη για τον εαυτό τους μέσα από τους χαρακτηρισμούς που ακούν.
  • Δίνεται έμφαση στο παιχνίδι και την φαντασία και όχι στον αριθμό των δραστηριοτήτων.
  • Υπάρχει συζήτηση και βοήθεια για τα παιδιά που δυσκολεύονται και όχι αποκλεισμός, φωνές και τιμωρία.
  • Υπάρχει απλότητα, αλλά ουσία.

 

Συμπερασματικά, το δίλημμα παιδικός σταθμός ή σπίτι προβληματίζει όλους τους γονείς. Αν παρατηρήσουμε τα παιδιά μας και είμαστε κι εμείς οι ίδιοι σε επαφή με τα δικά μας συναισθήματα, σίγουρα θα νιώσουμε ποια επιλογή είναι κατάλληλη για το παιδί μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως αν περάσουν 2-3 μήνες και παρ’ όλες τις προσπάθειες, που έχουμε κάνει, το παιδί αδυνατεί να προσαρμοστεί, τότε ίσως δεν είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό και χρειάζεται να σεβαστούμε αυτή του τη δυσκολία. Στην περίπτωση αυτή θα το βοηθούσε περισσότερο η ασφάλεια του σπιτιού.

 

Από την Κατερίνα Καλλιακούδη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια (www.katerinakalliakoudi.gr)Tags

γιαγιά, νταντά, παιδικός σταθμός, σπίτι


1617


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.

Δοκιμασμένα Tips Οργάνωσης Από Ένα Αληθινό Σπίτι

Δοκιμασμένα Tips Οργάνωσης Από Ένα Αληθινό Σπίτι

Ας το παραδεχτούμε. Κουραστήκαμε να δεχόμαστε συμβουλές για την οργάνωση του σπιτιού, που στην πράξη δεν έχουν καμία εφαρμογή σε απλά, καθημερινά σπίτια. Σε αυτό όμως το άρθρο, δείχνουμε δοκιμασμένα tips οργάνωσης για ένα αληθινό ελληνικό σπίτι.

Οκτώβριος 23,2015

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Το μεγάλο δίλημμα: παιδικός σταθμός ή σπίτι;

Ο παιδικός σταθμός είναι μια πραγματικότητα στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας και ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή και των δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα του παιδικού σταθμού.

Ιανουάριος 07,2014

Σκάκι: «Παιγνίδι» για γερά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.