Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στη δασκάλα του παιδιού σας

5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στη δασκάλα του παιδιού σας

Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου το παιδί περνά πολύ χρόνο και εμφανίζει διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Εκεί καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, σε μαθησιακό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ο τρόπος που χειρίζεται όλα όσα του συμβαίνουν κάθε μέρα στο σχολείο, είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για την προσωπικότητά του, τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του. Ο δάσκαλος είναι γνώστης όλων αυτών των πληροφοριών και πρέπει ένας γονέας να τον εμπιστεύεται. Κάντε λοιπόν τις «σωστές» ερωτήσεις στη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού σας και θα μάθετε όλα όσα πρέπει και οφείλετε να γνωρίζετε.

 

«Πόσο αρέσει στο παιδί μου το σχολείο;»

 

Πρόκειται για μια πολύ απλή ερώτηση, που όμως δεν κάνει σχεδόν κανένας γονιός στους δασκάλους. Το να αρέσει, όμως, σε ένα παιδί το σχολείο και να έχει κίνητρα να πηγαίνει εκεί κάθε μέρα είναι πολύ σημαντικό. Αν το παιδί δείχνει χαρούμενο στην τάξη, αλλά όταν είναι στο σπίτι λέει δεν ότι δεν θέλει να πηγαίνει στο σχολείο, ίσως πρέπει να μιλήσει με τον δάσκαλο για να βρουν μαζί πώς μπορούν να βελτιώσουν την σχολική εμπειρία.

 

«Πόσο συνεργάσιμο με τα άλλα παιδιά είναι το παιδί μου;»

 

Είναι μια ερώτηση κλειδί, μια που η συμπεριφορά στο σπίτι (που είναι ένα οικείο περιβάλλον),  συχνά διαφέρει από τη συμπεριφορά στο σχολείο. Στο σπίτι τα παιδιά, απολαμβάνουν την αγάπη και αποδοχή των άλλων, ενώ στο σχολείο, αυτή η αποδοχή πρέπει να κερδηθεί.

 

«Πώς θα περιγράφατε τον χαρακτήρα του παιδιού μου;»

 

Συχνά οι δάσκαλοι συχνά γνωρίζουν διαφορετικές «εκδοχές» του παιδιού, τις οποίες οι γονείς μπορεί να μην ξέρουν, γιατί η συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να διαφέρει από το σπίτι στο σχολείο. Το πώς διαφέρει η συμπεριφορά του παιδιού στα δύο αυτά περιβάλλοντα μπορεί να βοηθήσει τόσο τον γονιό όσο και τον δάσκαλο να καταλάβει γιατί το παιδί κάνει ή δεν κάνει κάποια πράγματα και να εξηγήσει την σχολική του επίδοση.

 

«Το παιδί μου απαντά εύκολα στις ερωτήσεις σας;»

 

Τα παιδιά που καθυστερούν, σε σχέση με το μέσο όρο, να ανταποκριθούν σε εργασίες ή ασκήσεις, μπορεί να έχουν δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών ή τη συγκέντρωση. Σκοπός της ερώτησης αυτής, είναι να μάθετε αν μπορείτε εσείς οι ίδιοι, να βοηθήσετε το παιδί, στο σπίτι, να ξεπεράσει τη δυσκολία του ή ακόμη και αν χρειάζεται εξωτερική συμβουλή από ειδικό, για να συνεχίσει ευκολότερα το σχολείο.

 

«Πόσο καλές σχέσεις με τους συμμαθητές του έχει το παιδί μου;»

 

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να έχει καλές σχέσεις με τους συμμαθητές του, μπορεί σημαίνει πολλά πράγματα. Ρωτήστε τον δάσκαλο αν το παιδί σας απορρίπτεται από τα άλλα παιδιά και συζητήστε μαζί του για το πώς θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για να αλλάξετε αυτή την κατάσταση. Ρωτήστε ακόμα αν έχει παρατηρήσει την συμπεριφορά του παιδιού να αλλάζει τον τελευταίο καιρό, ειδικά απέναντι σε άλλα παιδιά, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει πώς το παιδί δέχεται λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις (bullying).
 
4971


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Αναβλητικότητα: Όταν το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.