Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Θέλετε λαμπερό πρόσωπο; Στον γιατρό ολοταχώς!

Θέλετε λαμπερό πρόσωπο; Στον γιατρό ολοταχώς!

Εξαφανίστε με τη βοήθεια της αισθητικής δερματολογίας ή της πλαστικής χειρουργικής τα ίχνη που άφησε στο πρόσωπό σας ο χειμώνας και απολαύστε το καλοκαίρι με λιγότερες ρυτίδες και περισσότερη λάμψη

 

Το σώμα και όχι το πρόσωπο πρωταγωνιστεί στη ρουτίνα της καλοκαιρινής μας φροντίδας, καθώς εκτίθεται ξαφνικά στο φως του ήλιου αποκαλύπτοντας τα ψεγάδια του. Το μάρκετινγκ έχει παίξει κι εδώ το ρόλο του προωθώντας πρότυπα ομορφιάς και υπενθυμίζοντας στις γυναίκες πόσο κόπο, χρόνο και χρήματα πρέπει να ξοδέψουν για να νιώσουν καλά με το μαγιό τους. Κι όμως δεν συστηνόμαστε με το σώμα μας, αλλά με το πρόσωπό μας: Ένα λαμπερό χαμόγελο και ένα βλέμμα χωρίς σημάδια κόπωσης είναι το διαβατήριό μας χειμώνα-καλοκαίρι. Γι αυτό, πάρτε το θέμα προσωπικά και αν ο καθρέφτης σας σάς απογοητεύει αναζητήστε τη βοήθεια των ειδικών γιατρών, δερματολόγων εξειδικευμένων στην αισθητική δερματολογία ή και πλαστικών χειρουργών.

 

Ας δούμε όμως ποιες ιατρικές πράξεις χαρίζουν εύκολα και γρήγορα λάμψη και νεανικότητα στο δέρμα του προσώπου λίγες μόνο ημέρες πριν από τις διακοπές:

 

 

Καθαρισμός: Η καθαριότητα είναι η μισή… ομορφιά.

 

Όμορφο πρόσωπο είναι το καθαρό πρόσωπο και ο ιατρικός καθαρισμός είναι η πιο «παραδοσιακή» μέθοδος για την απομάκρυνση του σμήγματος, των μαύρων στιγμάτων (φαγεσώρων) και των νεκρών κυττάρων από το δέρμα. Ακόμη, με τον καθαρισμό ρυθμίζεται η λιπαρότητα και έμμεσα αντιμετωπίζεται ως έναν βαθμό και η ακμή, ενώ το δέρμα καθαρό πλέον απορροφά καλύτερα τα συστατικά των δερμοκαλλυντικών με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική ενυδάτωσή του.  

 

Ο καθαρισμός προσώπου από δερματολόγο εξασφαλίζει όχι μόνο το καλό αποτέλεσμα, αλλά απομακρύνει και τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς ο γιατρός είναι ο πλέον ειδικός στην εφαρμογή των κανόνων αντισηψίας, τόσο όσον αφορά τα ειδικά εργαλεία αλλά και το ίδιο το δέρμα. Έτσι, πριν ξεκινήσει ο καθαρισμός, ο γιατρός θα φροντίσει για την αντισηψία της επιδερμίδας, διαδικασία η οποία ακολουθείται σε όλη τη διάρκεια και φυσικά και στο τέλος του καθαρισμού. Ανάλογα με το περιστατικό μπορεί ο γιατρός να συστήσει κάποια ρουτίνα περιποίησης για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν τον καθαρισμό, προκειμένου να γίνει πιο εύκολα η εξαγωγή των μαύρων στιγμάτων. Η χρήση ατμού στο ιατρείο ως μέσο προετοιμασίας («ανοίγει» τους πόρους) αποφεύγεται σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε άτομα με ευρυαγγείες. Όταν ολοκληρωθεί η όποια προετοιμασία ο ειδικός γιατρός απομακρύνει το περίσσιο σμήγμα και αφαιρεί τα μαύρα στίγματα με τη χρήση φαγεσωροεξαγωγέα, το ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο για την εξαγωγή των μαύρων στιγμάτων. Τελειώνοντας χρησιμοποιεί ειδικά τοπικά σκευάσματα για την αντισηψία, το «κλείσιμο» των πόρων και την ενυδάτωση του δέρματος. Η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει μέχρι και 1 ώρα. Όσον αφορά τη συχνότητα, ανάλογα με την ποιότητα και τις ανάγκες του δέρματος μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές τον χρόνο.

 

 

Botox: Η τοξίνη που κάνει τη διαφορά.

 

Η «θαυματουργή» βοτουλινική τοξίνη δρα τοπικά στον μυϊκό ιστό και αναστέλλει τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος με αποτέλεσμα να σταματούν οι συσπάσεις του μυ, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για τις ενοχλητικές ρυτίδες έκφρασης. Αν, για παράδειγμα, το πρόσωπό σας μοιάζει διαρκώς θυμωμένο λόγω των ρυτίδων του μεσόφρυου η θεραπεία με botox θα σας δώσει μία άμεση -αν και προσωρινή- λύση.

 

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι ενέσιμη. Η ουσία δεν απορροφάται από τον οργανισμό και είναι απολύτως ασφαλής. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και αναστρέψιμες και αφορούν ελαφριά ζάλη, πονοκέφαλο και αλλεργικές αντιδράσεις. 

 

Το botox, λόγω του σχεδόν άμεσου ορατού αποτελέσματος στις λεπτές ρυτίδες είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε γυναίκες –και πλέον και σε άντρες- άνω των σαράντα ετών.

 

Ενώ αρχικά στόχευε στις ρυτίδες του άνω τμήματος του προσώπου (μεσόφρυο και μέτωπο, πόδι χήνας), σήμερα χρησιμοποιείται συχνά και στο μέσο και κάτω πρόσωπο και,  ανάλογα με την κρίση του γιατρού, και στο λαιμό.

 

Η εφαρμογή διαρκεί περίπου 15 λεπτά και αν και ελαφρώς δυσάρεστη δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τον ασθενή. Ο γιατρός, αφού εξετάσει προσεκτικά το πρόσωπο και τις εκφράσεις του, χρησιμοποιώντας μία πολύ λεπτή βελόνα εγχύνει την τοξίνη τοπικά στους μύες, που ευθύνονται για τις ρυτίδες. Η δράση του φαρμάκου ξεκινά μετά από 3- 4 ημέρες και κορυφώνεται σε 2 εβδομάδες. Ένας σωστά καταρτισμένος και έμπειρος γιατρός θα χρησιμοποιήσει την ιδανική εκείνη ποσότητα, που θα μειώσει ή και θα εξαφανίσει τις ρυτίδες χωρίς να «παγώσει» το πρόσωπο.

 

Ακόμη όμως και αν παρουσιαστεί το δυσάρεστο αισθητικά «πάγωμα» η διάρκεια του botox δεν είναι μεγάλη και το πρόσωπο ανακτά την πρότερη εικόνα του μέσα σε 4-6 μήνες.  

 

 

 

Υαλουρανικό οξύ (ΗΑ): Για «όγκο» και ενυδάτωση

 

Είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο, μη μόνιμο δερματικό εμφύτευμα. Διορθώνει επιφανειακές ρυτίδες αλλά και βαθύτερες, όπως οι ρινοπαρειακές, δίνει όγκο στα ζυγωματικά, τα μάγουλα και τα χείλη και στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού χαρίζει εξαιρετικά φυσικό αποτέλεσμα. Καθώς το υαλουρανικό οξύ είναι συστατικό που βρίσκεται στον οργανισμό μας -η υψηλότερη συγκέντρωση εντοπίζεται στις αρθρώσεις, το δέρμα και τα μάτια- η χρήση του δεν προκαλεί αλλεργίες.

 

Τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα ορατά και διαρκούν 6-18 μήνες ανάλογα με τη θέση εμφύτευσης και την ποιότητα του υλικού. Η διαδικασία είναι απλή και αφορά στην έγχυση του υλικού με ένεση μετά από χρήση τοπικής αναισθησίας. Οι πιο συχνές παρενέργειες εμφανίζονται αμέσως μετά την έγχυση, διαρκούν 2-3 ημέρες και αφορούν σε ελαφρύ πρήξιμο και ήπιο τοπικό ερεθισμό του δέρματος.

 

 

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία (PRP)

 

Η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία ανανέωσης προσώπου είναι μία απόλυτα ασφαλής μη επεμβατική θεραπεία. Η ασφάλειά της έγκειται στο γεγονός ότι βασίζεται στη λήψη, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του αίματος του ίδιου του ανθρώπου, γι αυτό και η θεραπεία ονομάζεται Αυτόλογη. Συνεπώς αποκλείονται οι αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Η διαδικασία αφορά στη λήψη αίματος από τον ασθενή και στην ενέσιμη χορήγηση εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια πλάσματος (Platelet Rich Plasma), το οποίο έχει ληφθεί μέσω φυγοκέντρησης. Κατά τη διάρκεια της φυγοκέντρησης απομακρύνεται το «πλούσιο» εμπλουτισμένο πλάσμα (PRP), το οποίο εγχέεται στη συνέχεια στο πρόσωπο και ενεργοποιεί τη διαδικασία ανάπλασης και ανανέωσης.

 

Με την Αυτόλογη Μεσοθεραπεία βελτιώνεται η υφή και ο τόνος της επιδερμίδας. Η μέθοδος λειαίνει ρυτίδες και ουλές (π.χ από ακμή) καθώς ενεργοποιεί την ανάπλαση του κολλαγόνου, την αγγειογένεση και την επαναγγειοποίηση των ιστών. Ακόμη σε «ώριμα» πρόσωπα που έχουν χάσει τον όγκο τους μπορεί να δώσει όγκο και λίπος.

 

 

Πήλιγκ: Ποτέ το καλοκαίρι

 

Όσο κι αν κάποια είδη πήλινγκ –τα ελαφριά χημικά και τα μηχανικά- θεωρητικά γίνονται και το καλοκαίρι, καλό είναι να αποφεύγονται ακόμη και αυτά κατά τους θερινούς μήνες όπου η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και η προστασία από τον ήλιο δεν είναι πάντα απόλυτη. Αφήστε το πήλινγκ για μετά τις διακοπές ώστε να «διορθώσετε» και τις μικρές ρυτίδες που προκαλεί η παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο αλλά και τα σημάδια από την εφηβική σας ακμή, τα οποία το καλοκαίρι μεν φαίνονται λιγότερο καθώς η επιδερμίδα αποκτά το επιθυμητό χρυσαφί χρώμα αλλά το φθινόπωρο κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους.

 

 

 

 

Με τη συνεργασία της Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου, Σόνιας Παναγιωτίδου-Σαμορέλη
1054


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.