Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το βιβλίο του μήνα: Του Τομ οι μαγικές μηχανές

Το βιβλίο του μήνα: Του Τομ οι μαγικές μηχανές

της Πέπης Νικολοπούλου

 

Οι εκδόσεις Ίκαρος καλωσόρισαν ένα νέο βιβλίο από τη συγγραφέα του Φίλοι στο Λόφο, Linda Sarah με τίτλο Του Τομ οι Μαγικές Μηχανές. Ένα ποιητικό και άκρως συναισθηματικό βιβλίο που έρχεται να μας θυμίσει την υπέροχη σχέση ανάμεσα στο μπαμπά και στο γιο και να ακουμπήσει πάνω σε όλα τα όμορφα και δυνατά που μπορούν ενωμένοι να κάνουν μαζί. Ταυτόχρονα, οι ιδιότητες της εφευρετικότητας και της προσαρμοστικότητας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανάγνωσης αυτού του νέου συναρπαστικού βιβλίου.

 

A picture containing person, indoor, young, boyDescription generated with very high confidence

 

Πρωταγωνιστές της ιστορίας μας ένα αγόρι, ο Τομ, και ο μπαμπάς του που μαζί λατρεύουν να επινοούν και να κατασκευάζουν πράγματα, και πιο συγκεκριμένα, πράγματα που κινούνται, ανεβοκατεβαίνουν, στροβιλίζονται και ενίοτε πετάνε. Ζουν όμορφα και ευτυχισμένα και η ζωή τους είναι γλυκιά σαν άνοιξη. 

 

Και να όμως που γρήγορα η άνοιξη δίνει τη θέση της στη θλίψη. Μια αλλαγή, γρήγορη σαν αστραπή εμφανίζεται στη ζωή τους. Ο Μπαμπάς χάνει τη δουλειά του. H θλίψη απλώνεται στο σπίτι σαν συννεφιά του χειμώνα.

 

A picture containing person, indoor, table, clothingDescription generated with very high confidence

 

Θυμωμένες λέξεις πετούσαν στα κεφάλια τους και η ανάγκη για μετακόμιση από το σπίτι έγινε αφορμή για μια νέα ιδέα του Τομ. Μια τρομερή ιδέα. Να μετατρέψουν στο σπίτι τους σε Μουσείο. Ένα Μουσείο οχημάτων από πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται για να φτιάχνει κανείς Οχήματα. Ένα μουσείο καινοτόμο που ο κόσμος δεν είχε αντικρίσει ποτέ πριν...

Μα οι αλλαγές είναι η μόνη σταθερά στη ζωή μας και η πεποίθηση πως τίποτα δεν αλλάζει δηλώνει αφέλεια.

«Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα». Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

 

 

A person reading a bookDescription generated with high confidence

A picture containing indoor, person, wallDescription generated with very high confidence

 

Έτσι μια νέα αλλαγή θα συγκλονίσει τη ζωή τους αλλά αυτή τη φορά θα είναι ο μπαμπάς εκείνος που να αναλάβει το ρόλο του εμψυχωτή και με ενθουσιασμό θα δώσει και πάλι φτερά στα όνειρά τους. Με νέους διαφορετικούς δρόμους, με νέους τρόπους και νέες μεθόδους.

 

Είναι μερικά βιβλία που μπορούν τόσο ευχάριστα να διαβαστούν από μικρούς και μεγάλους.  Άσχετα από το πλήθος των λέξεων, κουβαλάνε ένα μήνυμα για όλους αρκεί να έχεις ακόμα στην καρδιά σου λίγο από τον αυθορμητισμό και την παιδική παρόρμηση για να καταλάβεις και να νιώσεις.

 

Και αυτό το βιβλίο είναι ένα από εκείνα που μπορεί, χωρίς να σου «κουνάει» το δάχτυλο, να σε μάθει και εσένα, μεγάλε πως η ζωή είναι ρευστή, αλλάζει, έχει διακυμάνσεις που άλλοτε θα σε ενθουσιάζουν και άλλοτε θα σε πληγώνουν βαθιά. Και η ταχύτητα που θα επιδείξεις στα να ξανασηκώσεις το ανάστημά σου και να συνεχίσεις θα κάνουν τη διαφορά ώστε να πλησιάσεις και πάλι το όνειρό σου.

 

 

A picture containing person, indoor, man, sittingDescription generated with very high confidence

 

 

Τρυφερό, συγκινητικό και αισιόδοξο το βιβλίο της Linda Sarah, έρχεται να μας υπενθυμίσει για τα απρόβλεπτα της ζωής και να μας υπογραμμίσει τη σημασία της ανόρθωσης του αναστήματος σε αυτά. Παράλληλα σε κάθε σελίδα νιώθουμε εμείς οι γονείς αλλά και τα παιδιά το συναισθηματικό και ηθικό χρέος ως γονείς να γίνουμε πρότυπα σε αυτή τη διδαχή της ζωής μέσα από το δικό μας παράδειγμα. Είμαστε η Μαμά και ο Μπαμπάς αυτού του κόσμου.

 

A picture containing indoor, floor, person, wallDescription generated with very high confidence

 

Η εικονογράφηση της Briony May Smith με τα οικεία της σκίτσα πλούσια σε περιεχόμενο και τα γήινα και ταυτόχρονα έντονα και ζωντανά χρώματα ενισχύει την αφηγηματική δυνατότητα πέρα από το ίδιο το κείμενο. 

 

Συγγραφέας: Linda Sarah

Μεταφραστής: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Briony May Smith

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 4+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
4628


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Τροφές για… σύλληψη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.