Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Αλλαγή σχολείου: Η μεγάλη πρόκληση

Αλλαγή σχολείου: Η μεγάλη πρόκληση

Πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση που προκαλεί στρες στην πλειοψηφία των μικρών μαθητών.

 

 

 

Ο Σεπτέμβριος, ο μήνας που κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του και όλοι, μικροί και μεγάλοι, προσγειωνόμαστε στην απαιτητική καθημερινότητα, γίνεται πιο δύσκολος για τους μαθητές, ιδιαίτερα για εκείνους που αλλάζουν σχολείο. Η προσαρμογή σε ένα νέο χωροταξικά και κοινωνικά περιβάλλον αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Καινούργια κτίρια και, κυρίως, άγνωστοι δάσκαλοι και μαθητές συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα. Από την άλλη η απώλεια των παλιών φίλων και συμμαθητών επιτείνει το στρες και τη δυσκολία  τους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

 

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει το παιδί του;

 

Καταρχήν να αποδεχτεί ο ίδιος την αλλαγή σαν ένα βήμα προς μία καλύτερη και όχι χειρότερη καθημερινότητα. Πρέπει πρώτα ο ίδιος να ενστερνιστεί τις ωφέλειες που το νέο σχολείο θα έχει για το παιδί του προκειμένου να του μεταδώσει την αισιοδοξία του και την ειλικρινή πεποίθηση ότι «όλα θα πάνε καλά».

 

Τις περισσότερες φορές η αλλαγή σχολείου είναι ξεκάθαρα θέμα επιλογής τον γονιών, οι οποίοι αναζητούν στο νέο σχολικό περιβάλλον καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Ενδεχομένως, το νέο σχολείο να είναι πολλά υποσχόμενο όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και σε παροχές, που όχι μόνο διανθίζουν τη σχολική ζωή των παιδιών, αλλά διευκολύνουν και τη ζωή των γονιών. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός σχολείου το οποίο προσφέρει στο παιδί τη δυνατότητα να αθληθεί και να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, όχι μόνο καλλιεργεί τις δεξιότητες του παιδιού, αλλά και απαλλάσσει τους γονείς από τις διαρκείς μετακινήσεις για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε αυτή την περίπτωση ο γονιός έχει πολλά και καλά επιχειρήματα υπέρ του νέου σχολείου, στα οποία μπορεί να στηρίξει την επιλογή της αλλαγής. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που η αλλαγή του σχολείου γίνεται, όχι για να πάει το παιδί σε ένα καλύτερο σχολείο αλλά επειδή λόγοι άλλοι το επιβάλλουν: για παράδειγμα, η οικογένεια μετακομίζει σε άλλη συνοικία ή ακόμη και πόλη ή για λόγους οικονομικούς αναγκάζεται να διακόψει τη φοίτηση σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο.

 

 

Σε κάθε όμως περίπτωση

 

  • Ο γονιός υποστηρίζει την αλλαγή και δεν εκφράζει τις αμφιβολίες του γι’ αυτή. Ο φόβος του γονιού μετατρέπεται σε φόβο του παιδιού και αντίθετα. Τολμήστε λοιπόν και στηρίξτε την αλλαγή χωρίς φόβο και με θάρρος.

 

  • Καλό είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο να μη γίνει την ημέρα του αγιασμού. Κλείστε ένα ραντεβού για να εξοικειώσετε το παιδί καταρχήν με τον χώρο, ο οποίος είναι επίσης σημαντικός για την προσαρμογή. Αν την πρώτη ημέρα του σχολείου το παιδί σας ψάχνει για τις τουαλέτες ή για το κυλικείο, η αμηχανία του θα σαμποτάρει την κοινωνικότητά του και θα αυξήσει τα επίπεδα του στρες.

 

  • Μιλήστε με τον διευθυντή/διευθύντρια του σχολείου και εκφράστε τους φόβους και τις προσδοκίες σας. Ακόμη ενημερώστε τη διεύθυνση εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς.

 

  • Για τους ίδιους λόγους φροντίστε να έχετε μία συνάντηση με το δάσκαλο ή τη δασκάλα. Ο δάσκαλος είναι το άτομο με τον οποίο θα πρέπει να διατηρήσετε συχνή και ειλικρινή επικοινωνία ειδικά κατά το πρώτο διάστημα της προσαρμογής.

 

  • Προσκαλέστε με την πρώτη ευκαιρία κάποιους συμμαθητές ή συμμαθήτριες στο σπίτι σας. Τα καλέσματα αυτά βοηθούν στην κοινωνικοποίηση ακόμη και του πιο ντροπαλού παιδιού καθώς «παίζει εντός έδρας».

 

  • Αν το παιδί είναι κάτω από εννέα ετών ή αν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα συμπεριφοράς συζητήστε το ενδεχόμενο να βρίσκεστε στον χώρο του σχολείου τις πρώτες ημέρες της φοίτησης οπόταν το στρες είναι και πιο έντονο.

 

  • Αντιμετωπίστε τη νοσταλγία του παιδιού σας με κατανόηση. Όταν εκείνο επιμένει: «θέλω τους παλιούς μου φίλους», αντί να κριτικάρετε το συναίσθημά του βεβαιώστε το ότι δεν θα χάσει τους αγαπημένους του φίλους και συμμαθητές από το προηγούμενο σχολείο, εξηγήστε του ότι με λίγη προσπάθεια οι καλές φιλίες δεν χάνονται και υποσχεθείτε του ότι θα κρατήσει αυτές τις επαφές. Τηρήστε την υπόσχεσή σας και καλέστε τους παλιούς του φίλους ή, αν είναι δυνατόν, κανονίστε να συμμετέχει το παιδί σας σε μία εξωσχολική δραστηριότητα όπου συμμετέχει έστω κι ένας πρώην συμμαθητής του.

 

  • Επικοινωνήστε εποικοδομητικά από την πρώτη κιόλας μέρα του σχολείου: «πώς τα πήγες;» ή «τι σου άρεσε και τι δεν σου άρεσε;». «Πώς είναι οι συμμαθητές σου;». Ακούστε περισσότερο παρά μιλήστε. Φράσεις του τύπου «Είσαι μάγκας και σίγουρα θα τα καταφέρεις» δεν βοηθούν, καθώς δεν αφήνουν τα παιδιά να εκδηλώσουν τις αδυναμίες τους. Αντίθετα, γίνονται μυστικοπαθή και κρατούν για τον εαυτό τους τις μικρές ή μεγάλες κοινωνικές «ήττες» τους.

 

Πότε ανησυχούμε

 

Σε ένα παιδί δημοτικού, που αλλάζει σχολείο, δίνουμε μία περίοδο προσαρμογής, η οποία όμως δεν ξεπερνά τους δύο μήνες. Εννοείται ότι σε αυτό το διάστημα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον υπεύθυνο δάσκαλο ή δασκάλα και με τη διεύθυνση του σχολείου και με το ίδιο μας το παιδί. Εάν πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα το παιδί μας δεν προσαρμόζεται και δείχνει να υποφέρει με την αλλαγή, αναζητούμε ενδεχόμενα αντικειμενικά αίτια, όπως συμπεριφορές εκφοβισμού εκ μέρους συμμαθητών και απευθυνόμαστε στον ειδικό ψυχικής υγείας που θα βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί με τους δικούς του ρυθμούς και ιδιαιτερότητες στο νέο περιβάλλον.

 

Τα σημάδια ότι η προσαρμογή του παιδιού είναι δύσκολη και επιβαρυντική για τον ψυχισμό του δεν είναι μόνο η άρνηση για το σχολείο ή η πτώση στις σχολικές επιδόσεις. Πολλές φορές το άγχος σωματοποιείται και το παιδί μπορεί να εκδηλώσει πρωινό κοιλόπονο ή πονοκέφαλο, συμπτώματα για τα οποία ο παιδίατρος δεν βρίσκει παθολογικά αίτια.

 

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε: οι αλλαγές, ακόμη κι αν πονούν, είναι εμπειρίες που με τον σωστό χειρισμό από το περιβάλλον του παιδιού, ενισχύουν μακροπρόθεσμα το παιδί, το οποίο όπως και οι μεγάλοι ωριμάζει μέσα από τις προκλήσεις της ζωής.

 

 

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου, ειδικής παιδαγωγού, Δήμητρας Κουρή.
1310


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΜΗΝΕΣ: Με αφορμή ένα...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.