Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Αμόλα καλούμπα!

Αμόλα καλούμπα!

Οι παλιοί γνωρίζουν τα μυστικά του καλού πετάγματος και οι νεότεροι τις τοποθεσίες για το πέταγμα του χαρταετού στην Αθήνα και λίγο έξω από αυτή.

 

 

Δεν υπάρχουν παιδικές αναμνήσεις χωρίς χαρταετό, ουρά από εφημερίδες και καλούμπα. Και κανείς δεν ξεχνάει το αίσθημα της χαράς που ένιωθε όταν ο αετός έπαιρνε τα πάνω του και έφτανε ως τα σύννεφα –έτσι μας έμοιαζε τότε, αλλά και την απογοήτευση όταν το σχοινί γλιστρούσε από το χέρι και ο χαρταετός έφευγε ανεξέλεγκτα μαζί με την καλούμπα και συνήθως κατέληγε στραπατσαρισμένος σε κάποιο δύσβατο μονοπάτι.

 

Κι επειδή η οικογένεια για τον αυριανό ενήλικα –δηλαδή για το σημερινό παιδί σας- θα είναι μια βαλίτσα γεμάτη αναμνήσεις, ρίξτε στη βαλίτσα έναν χαρταετό με την ουρά και την καλούμπα και αμοληθείτε οικογενειακώς για τη μεγάλη περιπέτεια, που ολοκληρώνεται με σαρακοστιανά εδέσματα.

 

 

Πετάει ο χαρταετός; Πετάει!

 

Στο πέταγμα του χαρταετού, ρόλο παίζουν το μέγεθος και τα ζύγια της ουράς και τα ζύγια της καλούμπας. Αν θέλετε ο χαρταετός σας να σκίσει τα ουράνια μη τσιγγουνευτείτε την καλούμπα. Αγοράστε μπόλικο και γερό σχοινί και καλού-κακού έχετε μαζί σας δύο ζευγάρια γάντια. Ένα για το παιδί σας –κι ένα για τον μπαμπά του, που σύμφωνα με την παράδοση τελικά πάντα αυτός πετάει τον χαρταετό.

 

Όταν πετάμε τον χαρταετό με τα παιδιά μας οι ρόλοι είναι δεδομένοι: Το παιδί κρατάει τον χαρταετό πάνω από το κεφάλι του και ο μπαμπάς ή η μαμά αρχίζει να τρέχει μόλις φυσήξει βολικός άνεμος, προκειμένου να τον απογειώσει. Όταν τελικά η απογείωση πετύχει –συνήθως μετά από αρκετές προσπάθειες και ο αετός σταθεροποιηθεί στα ύψη, ο έμπειρος γονιός… παίζει με την καλούμπα και το παιδί βαριέται. Εσείς μπορείτε να αλλάξετε αυτό το σκηνικό και να δώσετε στο παιδί σας να κρατήσει την καλούμπα και να νιώσει την «ψυχή» του χαρταετού καθώς τρεμοπαίζει όταν ο άνεμος θα προσπαθεί να τον κουμαντάρει, ή απλώς σταματά να φυσά και τον ρίχνει κάτω. Και τότε, η οικογένεια τα μαζεύει και πάει για παραδοσιακά κούλουμα με λαγάνες, ταραμοσαλάτες και χταποδάκι.

 

Συμβουλή για να κρατήσετε ψηλά τον χαρταετό και το ηθικό σας: Αν νιώσετε το σχοινί χαλαρό στα χέρια σας, τραβήξτε το λίγο για να πάρετε τον άνεμο με το μέρος σας.

 

 

 

Βρέχει χαρταετούς

 

Ο ουρανός στα πιο δημοφιλή μέρη στην Αττική για το πέταγμα του χαρταετού, γεμίζει χρώματα. Προσθέστε και τα δικά σας.

 

 

Λόφος Φιλοπάππου, ο Αθηναίος: Είναι παραδοσιακά η επιλογή του Δήμου Αθηναίων για Κούλουμα.

 

Προφήτης Ηλίας, Ηλιούπολη: Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει ένα δάσος από πεύκα. Στα κλαδιά τους ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας μπλέκονται οι άτυχοι χαρταετοί.

 

Άλσος Συγγρού, Μαρούσι: 950 στρέμματα πεύκου αλλά και καλλιεργήσιμων φυτών με κάποια ξέφωτα για το πέταγμα του χαρταετού.

 

Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι: Το πιο πολυπληθές μέρος για Κούλουμα εντός των τειχών. Κλείστε θέση στους αιθέρες για τον χαρταετό σας από τώρα.

 

Άλσος Εθνικής Τραπέζης, Φιλοθέη: Παραδοσιακοί χοροί, μεζέδες και διαγωνισμός για τους καλύτερους χαρταετούς την ώρα που τα παιδιά σας θα τρέχουν στο γρασίδι και οι μπαμπάδες θα μαζεύουν κατάκοποι την καλούμπα.

 

Πάρκο στρατού, Γουδή: Ο μόνος κίνδυνος είναι να βρεθεί ο χαρταετός σας στην Κατεχάκη.

 

Πλαζ Φρεαττύδας, Πειραιάς: Κούλουμα με το βλέμμα στη θάλασσα και πέταγμα του χαρταετού στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αν όχι εκεί, πού αλλού στον Πειραιά; Στην παραλία Τερψιχόρη.

 

Σούνιο: Τα έχει όλα: θάλασσα, αρχαιολογικά μνημεία, παραλίες ιδανικές για το πέταγμα του χαρταετού και πολλά μέρη για πικ-νικ. (Και ταβερνάκια με σαρακοστιανά επίσης)

 

Πεντέλη: Είναι ψηλά και είναι και κοντά αν μένει κανείς στα Βόρεια Προάστια. Ο αέρας είναι συνήθως ευνοϊκός για το πέταγμα του χαρταετού αν βρείτε ένα τετραγωνικό ελεύθερο για να τον πετάξετε. Αν όχι, κατηφορίστε προς Νέα Μάκρη και Μαραθώνα και πιάστε τις παραλίες.

 

 

Προσοχή, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας!
Κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ –παλιότερα η ΔΕΗ- βγάζει μία ανακοίνωση για να μας επισημάνει την προσοχή στον κίνδυνο και μας συμβουλεύει να μην επιχειρήσουμε με κανέναν τρόπο να απελευθερώσουμε τον χαρταετό μας που έχει μπλέξει στα καλώδια ηλεκτρισμού και φυσικά να μην προσπαθήσουμε να αναρριχηθούμε πάνω στους πύργους ή σε στύλους ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

 

Μακριά από τον κίνδυνο λοιπόν και καλά Κούλουμα.
2625


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: Ο ΕΞΥΠΝΟΣ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.