Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Αντισύλληψη για μαμάδες: Επιλέξτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει

Αντισύλληψη για μαμάδες: Επιλέξτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει

Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι θεμέλιο της οικογενειακής ευτυχίας. Γι αυτό μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους, παίρνοντας την υπόθεση αντισύλληψη στα χέρια σας.

 

 

Μπορεί το σημείο που κορυφώνεται η γονιμότητα της γυναίκας να είναι στα 20-30 της χρόνια, αλλά η επιστήμη –και η ζωή- έχει αποδείξει ότι μία γυναίκα μένει έγκυος και πολύ αργότερα, ακόμη και στις παραμονές της εμμηνόπαυσης. Κι επειδή η διακοπή κύησης είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία, ειδικά για γυναίκες που έχουν γευτεί τη μητρότητα, η αντισύλληψη είναι επιβεβλημένη σε κάθε στάδιο της αναπαραγωγικής ηλικίας, ακόμη και στο τελευταίο.

 

Οικογενειακός προγραμματισμός λοιπόν, με άλλα λόγια λήψη αντισυλληπτικών μέτρων, όπως:  

 

 

Ενδομήτρια σπειράματα (IUD): Το γνωστό σε όλους «σπιράλ» είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης για μητέρες, που έχουν μόνιμο ερωτικό σύντροφο. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο χωρίς κανενός είδους αναισθησία και αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή αντισύλληψης. Σπάνια η τοποθέτησή του μπορεί να προκαλέσει κάποιου είδους φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο από την τοποθέτησή του και δεν οφείλεται στο ίδιο το σπιράλ, αλλά στις κακές συνθήκες αντισηψίας ή στην κακή τεχνική κατά την τοποθέτησή του.

 

Υπάρχουν δύο είδη IUD: αυτά που περιέχουν χαλκό στο κάθετο σκέλος και αυτά που περιέχουν προγεστερόνη. Μία συζήτηση με τον γυναικολόγο σας θα οδηγήσει στη σωστή επιλογή σπιράλ. Αντένδειξη στη χρήση του αποτελεί η αλλεργία της γυναίκας στο χαλκό. Ακόμη, το σπιράλ με προγεστερόνη δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε γυναίκες με αδιάγνωστες διαταραχές κύκλου (μητρορραγία).

 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα μικρό ποσοστό απόρριψης του σπειράματος που δεν ξεπερνά το 1%.

 


Ορμονικά σκευάσματα. Αν και το «χάπι» είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης με ποσοστό αποτυχίας που δεν ξεπερνά το 2%, αρκετοί γυναικολόγοι διστάζουν να συνταγογραφήσουν αντισυλληπτικά δισκία σε γυναίκες άνω των 35 ετών, καθώς μέχρι πρότινος η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Νεότερες όμως μελέτες καταδεικνύουν ότι τα ορμονικά σκευάσματα χαμηλής δοσολογίας είναι ασφαλής μέθοδος και για γυναίκες αρκετά μεγαλύτερες των 35 ετών. Ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων) και το αμερικάνικο κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υποστηρίζουν πλέον τη συνταγογράφηση των αντισυλληπτικών χαπιών σε υγιείς μη καπνίζουσες γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας, αρκεί να περιλαμβάνουν στο ετήσιο τσεκ-απ τους απαραιτήτως, εκτός από το Τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, μέτρηση σακχάρου 2 ώρες μετά το γεύμα, πλήρης λιπιδαιμικός και καρδιολογικός έλεγχος (triplex καρδιάς).

 

Ακόμη, το «χάπι» μπορεί να λειτουργήσει και «θεραπευτικά» σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μειώνοντας την ποσότητα αίματος σε περιπτώσεις έντονης εμμηνορρυσίας και αυξάνοντας την οστική πυκνότητα. Φυσικά οι αντενδείξεις υπάρχουν: το κάπνισμα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το ιστορικό καρκίνου του μαστού και άλλα νοσήματα.

 


Προφυλακτικό:  Είναι η πιο διαδεδομένη και η πιο παλαιά μέθοδος φραγμού. Εμποδίζει τη σύλληψη αν και όχι με απόλυτη ασφάλεια γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος «ατυχήματος» και –κυρίως- εμποδίζει τη μετάδοση νοσημάτων. Δε σχετίζεται με πρόκληση προβλημάτων υγείας, εκτός κι αν η γυναίκα είναι αλλεργική στο latex ή σε κάποιο από τις λιπαντικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι εταιρίες προφυλακτικών. Άλλες μέθοδοι φραγμού είναι τα σπερματοκτόνα, το διάφραγμα και οι διάφορες τραχηλικές καλύπτρες, οι οποίες όμως δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στη χώρα μας και έχουν ποσοστό αποτυχίας που φτάνει το 18%.

 

 

Φυσικές μέθοδοι: Πίσω από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη βρίσκονται οι περισσότερες αμβλώσεις. Η διακοπτόμενη συνουσία ή ο υπολογισμός των ημερών ώστε να αποκλειστούν οι ερωτικές επαφές κατά τις ημέρες της ωορρηξίας αλλά και γύρω από αυτήν, δεν είναι αξιόπιστες μέθοδοι αντισύλληψης. Στην περίπτωση μάλιστα του υπολογισμού των ημερών, οι πιθανότητες λάθους σε μία γυναίκα που πλησιάζει στην κλιμακτήριο και έχει αλλαγές στον κύκλο της είναι μεγάλες.

 

 

Λαπαροσκοπική απολίνωση σαλπιγγών: Αφορά γυναίκες που δεν θέλουν μεγαλώσουν άλλο την οικογένειά τους, συνήθως μεγαλύτερες σε ηλικία οι οποίες όμως δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Είναι μία επέμβαση κατά την οποία απολινώνονται οι σάλπιγγες λαπαροσκοπικά. Είναι η πιο αποτελεσματική αλλά και η μόνη μη αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης γι αυτό καλό θα είναι να αποφασιστεί μετά από μία καλή συζήτηση της γυναίκας όχι μόνο με τον σύζυγό της και τον γυναικολόγο της αλλά και με τον εαυτό της.

 

 

Επείγουσα αντισύλληψη: Πρόκειται για το «χάπι της επόμενης μέρας» μία παρέμβαση, η οποία γίνεται μέσα σε 72 ώρες από την επαφή χωρίς προφύλαξη και ουσιαστικά εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της σύλληψης. Ακόμη επείγουσα αντισύλληψη γίνεται με την τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος, το οποίο τοποθετείται στη μήτρα μέχρι και 5 ημέρες μετά την χωρίς προφύλαξη επαφή και εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο. 

 

Με τη συνεργασία του Ιωάννη Αδάμου, Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου.

 
2649


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Back to work

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.