Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το βιβλίο του μήνα: Δυό φίλοι, μα τι φίλοι

Το βιβλίο του μήνα: Δυό φίλοι, μα τι φίλοι

 

 

της Πέπης Νικολοπούλου   

 

 

Η ιστορία

 

O Ρος είναι ένας σκίουρος που το μεγαλύτερο χρόνο του τον περνάει μοναχός του στο πάρκο, αφού είναι ο μόνος σκίουρος στην περιοχή. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.  Ώσπου μια ημέρα, θα συναντήσει τον Ρέο. Ο Ρος και ο Ρέος θα γίνουν αχώριστοι φίλοι. Σκαρφίζονται πολλών ειδών παιχνίδια, στήνουν αστείες και διασκεδαστικές παραστάσεις, κατηφορίζουν με ταχύτητα το πάρκο πάνω σε σκέιτμπορντ και γενικά απολαμβάνουν κάθε ημέρα τους.

 

Δυό φίλοι, μα τι φίλοι

 

Δε φαίνεται ωστόσο να συμβαίνει το ίδιο και με τα άλλα ζώα του πάρκου, που ενοχλούνται από τη συμπεριφορά τους, φθάνοντας σε σημείο να αρχίσουν να κατηγορούν τον Ρέο στο Ρος τονίζοντας τη διαφορετικότητά τους και την ακαταλληλότητα του Ρέου για τη ζωή του Ρος. Και φυσικά, καταφέρνουν κάποια στιγμή μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, να του αποκαλύψουν την πραγματικά ταυτότητα του φίλου του Ρέου, που δεν είναι σκίουρος, αλλά αρουραίος.

 

Δυό φίλοι, μα τι φίλοι

 

Δυό φίλοι, μα τι φίλοι

 

Τότε ο Ρος θα μείνει μόνος του και ο κόσμος του θα πάρει μια άλλη πιο σκοτεινή μορφή. Μοιάζει τρομακτικός, θλιβερός και άτονος χωρίς τον κολλητό του στο πλευρό του.

 

Δυό φίλοι, μα τι φίλοιΔυό φίλοι, μα τι φίλοι

 

Η Emily Gravett, προσθέτει ένα ακόμα τρυφερό βιβλίο στο πλούσιο συγγραφικό ενεργητικό της, που με μεγάλες δόσεις χιούμορ καταρρίπτει τα στερεότυπα και μας υπενθυμίζει την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της φιλίας. Με τα μάτια του Ρος, ο Ρέος δεν έχει καμία απολύτως αδυναμία, καμία διαφορά και κάθε του συμπεριφορά έχει μόνο θετικό πρόσημο. Το κείμενο είναι γραμμένο σε στιχάκια με αριστουργηματική ακρίβεια. Με απόλυτη επιτυχία και κατά τη μετάφραση από τη Μάρω Ταυρή τονίζουν κάθε συνθήκη της σχέσης των δύο φίλων, με χιούμορ σχεδόν ξεκαρδιστικό.

 

Η εικονογράφηση, γενναία και τολμηρή, με το πράσινο και τα λοιπά φωτεινά χρώματα να κυριαρχούν όταν η φιλία τους ανθίζει και να σκοτεινιάζουν όταν η φιλία τους κλονίζεται.    

 

 

Όπως σε όλα τα βιβλία της Emily Gravett, έτσι και εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με την προκατάληψη και τα στερεότυπα. Ένας αρουραίος δεν μπορεί παρά να είναι σιχαμερός, βρωμερός και ανάξιος συναισθημάτων. Να όμως, που η αγάπη και η φιλία του Ρος προσφέρει μια νέα οπτική, μέσα από την οποία ο κερδισμένος είναι εκείνος που με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά κρατάει το χέρι του διπλανού του.

 

 

Συγγραφέας – εικονογράφος: Emily Gravett

Μετάφραση: Μαρία Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2019

Ηλικίες: 3+
1862


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Πανεύκολη τυρογιαουρτόπιτα, το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.