Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το βιβλίο του μήνα: ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ’ ΑΣΤΡΑ, του Μενέλαου Λουντέμη. Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο του μήνα:  ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ’ ΑΣΤΡΑ, του Μενέλαου Λουντέμη. Εκδόσεις Πατάκη

Πήχτωνε το βράδυ. Λιγόστεψε κι ο αχός απ’ τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαµπάδες τ’ ουρανού. Όλα ήταν γάλα... γάλα... λουλάκι... και σπίθες. Το ποτάµι µουρµούριζε µες στον ύπνο του κρυφά παραµιλητά. Το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιµήθηκε... ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο µεγάλο του παραµύθι... Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν... παρηγορηµένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να µετρήσει τ’ άστρα... Να τα µετρήσει όλα... σιγά σιγά... ένα ένα... Όλα... Και τα βρήκε σωστά».

 

Οι γονείς, που μεγαλώσαμε με αυτό το μαγικό βιβλίο του Λουντέμη, ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με τη ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα, που όπως έχει πει και ο Στρατής Τσίρκας: «Ο Λουντέµης έγραφε όπως ανάσαινε, δεν σταµατούσε ποτέ... Τώρα τα παιδιά, όταν θα µετράνε τ’ άστρα, θα ξέρουν πως εκείνο που τους λείπει βρίσκεται στη βιβλιοθήκη τους».

 

Το μυθιστόρημα έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και πρωτοεκδόθηκε το 1956 από τον εκδοτικό οίκο Δίφρος. Περιγράφει τους αγώνες και τους κόπους που καταβάλει ένα φτωχό και ορφανό αγόρι, ο Μέλιος Καδράς, για να πάει στο σχολείο και να μάθει γράμματα παρά τις αντιρρήσεις του αφεντικού του που δεν τον αφήνει να μορφωθεί διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Με τη βοήθεια του καλού δασκάλου του χωριού ο Μέλιος θα πάρει το δρόμο του και τα παιδιά θα πάρουν το μήνυμα για την αξία των γραμμάτων αλλά και των αγώνων στη ζωή.

 

Δραματοποιημένο το μυθιστόρημα παρουσιάζεται στο θέατρο Ακροπόλ στην ομώνυμη παράσταση.
3443


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: Απαραίτητο αλλά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.