Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το βιβλίο του μήνα: Φίλοι πάνω κάτω

Το βιβλίο του μήνα: Φίλοι πάνω κάτω

 


Picture 2

 

 

της Πέπης Νικολοπούλου

 

 

Η ιστορία

 

Ο παππούς της Κατερίνας μένει στον τελευταίο όροφο μιας τεράστιας πολυκατοικίας με κλειδωμένες πόρτες, κλειστά παράθυρα και φαρδιά μπαλκόνια, πάντα έρημα και βουβά.

 

Φίλοι πάνω κάτω

Μια μέρα όμως, που η Kατερίνα παίζει με την μπάλα της στη βεράντα, η μπάλα  πέφτει στο κάτω μπαλκόνι. Η Κατερίνα αναστατωμένη, βλέπει πως η μπάλα της έχει πέσει στο μπαλκόνι του κάτω ορόφου. Ο παππούς που προφανώς δε γνωρίζει τους γείτονες, αναρωτιέται ποιος να μένει σε αυτό τον όροφο και έτσι η Κατερίνα

 

αποφασιστικά τραβώντας απ’ το χέρι τον παππού της, τον οδηγεί προς τα κάτω: «Θα μάθουμε αμέσως», του λέει.Φίλοι πάνω κάτω 

Φίλοι πάνω κάτω

 

 

Έτσι κάπως, η Κατερίνα και ο παππούς της, παρακινούμενοι από την αφοπλιστική της δύναμη και τον αυθορμητισμό της, θα γνωρίσουν όλους τους κατοίκους τους πολυκατοικίας, θα στήσουν μια αξέχαστη βραδιά και θα πανηγυρίσουν για τη ζωή.

 

 

Η Έμη Σύνη και ο Άγγελος Αγγέλου είχαν από καιρό την επιθυμία να γράψουν μια ιστορία για την πόλη και τη ζωή στο κέντρο της. Tώρα, επιστρέφουν με ένα αφηγηματικό παιδικό κομψοτέχνημα, πλούσιο σε διασκεδαστικές χιουμοριστικές πινελιές που εντοπίζονται κυρίως στην πιπεράτη διαμόρφωση μοναδικών χαρακτήρων που εξάπτει τη φαντασία κάθε παιδιού.

 

Φίλοι πάνω κάτω

Φίλοι πάνω κάτω
 

Ο απομονωτισμός και η αποξένωση των ανθρώπων στις σύγχρονες πόλεις είναι το πρόβλημα που προσεγγίζεται σε αυτό το βιβλίο. Η αμεσότητα, η ειλικρίνεια και η αθωότητα της παιδικής ηλικίας διάχυτη στο κείμενο θα αποβεί καθοριστική για την επίλυσή του σε μια μικρή κλίμακα. Δίχως προκατάληψη και στερεοτυπικές σκέψεις που δυσχεραίνουν συνήθως τη διαμόρφωση των ανθρωπίνων σχέσεων, η μικρή Κατερίνα είναι έτοιμη και ανοιχτή για τη γνωριμία και την προσέγγιση νέων φίλων. Ο φόβος στο άγνωστο, στο ξένο δεν χωράνε στη ζωή της.

 

 

Η καθαρή και αγνή πρόθεσή της εξαπλώνεται με την πολλαπλασιαστική δύναμη της μέλισσας όταν μεταφέρει, από δέντρο σε δέντρο και λουλούδι σε λουλούδι, τη θετική της ενέργεια με τη μορφή του «γλυκού νέκταρ» μεταφέροντας την ομορφιά. Έτσι και η μικρή Κατερίνα θα οδηγήσει τον παππού Ανδρέα στον Ιούλιο Σονέτο, στον Ζακ Κοπετίν, στον Ηλία Γόπα και στη γιαγιά Φωφώ για να δημιουργηθεί τελικά ένας νέος και όμορφος κύκλος παρέας ανθρώπων. 

Φίλοι πάνω κάτω

 

Η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου, με τη χαρακτηριστική υπογραφή της με τα ζωντανά χρώματα, τις παιδικές χαριτωμένες φυσιογνωμίες που μοιάζουν με παιδική ζωγραφιά, ακολουθεί με ενέργεια και ρυθμό την ιστορία και ταυτόχρονα, αφηγείται και μια παράλληλη σε δεύτερο επίπεδο. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς με προσοχή τις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα την ιστορία αγάπης ανάμεσα στον παππού Ανδρέα και τη γιαγιά Φωφώ που ξαναβρίσκουν σιωπηρά, ο ένας τον άλλον.

 

Συγγραφέας: Αγγέλου 'Aγγελος & Σίνη Έμη

Εικονογράφος: Τουλιάτου Σοφία

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 4+
1526


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Μάρτιος: Η χαρά του κηπουρού

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.