Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ;, του Βασίλη Αλεξάκη. Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος. Εκδόσεις Μεταίχμιο

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΣ;, του Βασίλη Αλεξάκη. Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος. Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο εξαιρετικός Βασίλης Αλεξάκης σε αυτό το βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 2001 στην Ελβετία, τα «βάζει» με τους ανώριμους γονείς και συνηγορεί υπέρ των μικρών -πλην όμως- ώριμων παιδιών. Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο είναι «ένα βιβλίο για ώριμα παιδιά και ανώριμους γονείς».

 

Η ελληνική έκδοση με την αριστουργηματική εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο/λεύκωμα του συγγραφέα και απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών: σε ενήλικες φανατικούς αναγνώστες του Βασίλη Αλεξάκη, σε γονείς που δεν διστάζουν να προσεγγίσουν ένα δύσκολο θέμα μαζί με τα παιδιά τους και προπάντων σε δασκάλους και παιδαγωγούς, που μπορούν να το αξιοποιήσουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Μέσα από το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα παρακολουθούμε μια ημέρα στη ζωή μιας μητέρας με ένα ανήλικο παιδί, η οποία υπό το βάρος της προσωπικής και συναισθηματικής πίεσης και του άγχους της καθημερινότητας ασκεί λεκτική και ψυχολογική βία στο παιδί της χωρίς να το συνειδητοποιεί.
Στις συμπεριφορές που περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου όλοι οι γονείς αναγνωρίζουμε κάτι από τον εαυτό μας. Κι αυτό είναι σαφώς καλύτερο από το να αρνούμαστε αυτή την αρνητική πλευρά μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κατανοήσουμε το παιδί μας αλλά και γενικότερα τα παιδιά, που όταν κλαίνε έχουν πάντα τον λόγο τους.

 

Αντιγράφουμε από τις σελίδες του:

 

«Γιατί κλαις; Τι σ’ έπιασε; Δε σε πήγα βόλτα όπως μου ζήτησες; Δε σου πήρα τη σοκολάτα που ήθελες; Κι αντί να είσαι ευχαριστημένος, εσύ κλαις! Θα με τρελάνει αυτό το παιδί»

 

 

Με αφορμή το βιβλίο: Το Σάββατο 30 Μαρτίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο συναισθημάτων, βασισμένο στο βιβλίο, που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά 6-12 ετών. Το εργαστήριο έχει σχεδιάσει και συντονίζει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Καλλιακούδη. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο: www.metaixmio.gr
1402


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Δυσκοιλιότητα: Από μωρά στα...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.