Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το βιβλίο του μήνα: Το Κίτρινο Πουλάκι

Το βιβλίο του μήνα: Το Κίτρινο Πουλάκι

 

της Πέπης Νικολοπούλου   

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Olga De Dios επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της, Το Κίτρινο Πουλάκι, για να μας υπενθυμίσει την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της θέλησης. Από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

 

 

ΑΡΘΡΟ

Το Κίτρινο Πουλάκι εσωκλείει σοφία για τον κόσμο, έντεχνα αφημένη σε όλες τις τετράγωνες σελίδες του βιβλίου, τις εικόνες και στις σιωπές του. Γιατί θέλει να μιλήσει για πολλά, με λίγα λόγια αλλά σοφά στα μικρά μυαλουδάκια.

 

 

Ξεκινάει με ολόκληρο τον κόσμο, τις ηπείρους, τη γέννηση, τη διαφορετικότητα, τη δημιουργία, την ανακάλυψη, το μοίρασμα, τη συντροφικότητα και την εύρεση της απόλυτης ευτυχίας σε ένα και μόνο μέρος, εκεί που νιώθουμε ότι ανήκουμε τελικά.

 

to_kitrino_poulaki_5.jpg

 

 

Η ιστορία

Το μικρό κίτρινο πουλάκι δε μοιάζει με τα άλλα πουλιά. Το μόνο κοινό που έχει με ένα γύπα, ένα κοκατού, ένα μανδαρίνο, ένα τουκάν και ένα άλμπατρος είναι πως ανήκει στην ίδια κατηγορία – είναι κι εκείνο πτηνό. Ένα πτηνό που δεν μπορεί να πετάξει γιατί τα φτερά του είναι μικροσκοπικά. Έχει όμως πολλά ταλέντα. Μπορεί να επιδιορθώσει σχεδόν τα πάντα αφού μπορεί να κατανοήσει σχεδόν όλους τους κανόνες της μηχανικής και ταυτόχρονα είναι και μεγάλος εφευρέτης. Τις ιδέες του, τις κάνει πράξη και το πιο σημαντικό, τις μοιράζεται με τους φίλους του.

 

A picture containing person, indoorDescription automatically generated

 

Όταν όμως φθάνει ο χειμώνας και μαζί του η στιγμή που τα υπόλοιπα πουλιά ξεκινούν τη μετανάστευση με κατεύθυνση θερμούς τόπους, το μικρό κίτρινο πουλάκι μας μένει πίσω μόνο, θλιμμένο και απογοητευμένο, γιατί εκτός από την μοναξιά του έχει τη βεβαιότητα πως ήταν και το μόνο πτηνό που δεν είναι ικανό να πετάει.

 

 

A picture containing wall, indoorDescription automatically generated

 

Πώς άραγε θα μπορούσε να ξαναδεί τους φίλους του και να ταξιδέψει εκεί που είχαν πάει εκείνοι αφού δεν είχε δύναμη στα φτερά του να πετάξει; Η λύση έρχεται από τον Τεό, τον ταχυδρόμο που αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του και έχει μια ιδέα.

 

 

A picture containing wall, indoor, person, refrigeratorDescription automatically generated

 

Μαζί, δουλεύοντας σκληρά, με επιμονή και σχέδιο, θα κατασκευάσουν μια τρελή εφεύρεση που θα του επιτρέψει επιτέλους να πετάξει. Αλλά το κίτρινο πουλάκι δεν θα το κρατήσει για τον εαυτό του. Θα μοιραστεί την εφεύρεσή του με όποιον την έχει ανάγκη. Έτσι ξαφνικά και η Στρουθοκάμηλος και η Κότα αλλά και ο Πιγκουίνος θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν.

 

 

A close up of a piece of paperDescription automatically generated

 

Η Olga De Dios, γνωστή από το επιτυχημένο «Ρόζα το Τερατάκι», επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς που έχει δημιουργήσει. Ένα τρυφερό βιβλίο που μας υπενθυμίζει την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της θέλησης. Εδώ το Κίτρινο Πουλάκι κρύβει ένα θαρραλέο πρόσωπο, που αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητά του αλλά και ταυτόχρονα συναισθανόμενο τις ατέλειες των άλλων,  προχωράει μπροστά αποφασισμένο και εφευρίσκει για αυτόν αλλά και τους γύρω του μια νέα συνθήκη ζωής.

 

 

 «Η ζωή συρρικνώνεται ή μεγεθύνεται ανάλογα με το θάρρος του καθενός» - Αναΐς Νιν (Γαλλίδα συγγραφέας)

 

 

Εξαιρετική η ποιότητα της εκτύπωσης, τα παλ χρώματα και οι λιτές γραμμές της εικονογράφησης.

Συγγραφέας – εικονογράφος: Olga de Dios

Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 3+
2658


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Μπήκε η άνοιξη; Ερχεται το…...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.