Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το βιβλίο του μήνα: Ο κηπουρός της νύχτας

Το βιβλίο του μήνα: Ο κηπουρός της νύχτας

 

 

 

της Πέπης ΝικολοπούλουΠέπη Νικολοπούλου

 

 

Σε μια καταθλιπτική και γκρίζα πόλη, ζει ορφανός και μόνος, ο Γουίλιαµ. Στην πόλη αυτή δε φαίνεται να συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, η πόλη δε μοιάζει ζωντανή. Ένα πρωινό, Ο Γουίλιαμ, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρό του, βλέπει πως κόσμος έχει συγκεντρωθεί και έκπληκτος ανακαλύπτει ότι το δέντρο έξω απ’ το παράθυρό του έχει πάρει τη µορφή µιας σοφής κουκουβάγιας.

 

Αλλά και τις επόμενες µέρες, εμφανίζονται κι άλλα γλυπτά στα δέντρα με διαφορετική κάθε φορά πηγή έμπνευσης: μια γάτα, ένας λαγός, ένας παπαγάλος, το ένα οµορφότερο από το άλλο. Οι κάτοικοι της πόλης, ενθουσιασμένοι, απολαμβάνουν αυτό το μοναδικό θέαμα. Η πόλη ζωντανεύει, γεμίζει χρώμα και χαμόγελα ευτυχίας.

 

ο_κηπουρός_1.jpg

 

Ο Γουίλιαμ αγωνιά να ανακαλύψει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτή την ομορφιά. Θέλει να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος. Έτσι, ένα βράδυ παραμονεύει και μόλις βλέπει έναν άγνωστο με μια σκάλα και ένα κλαδευτήρι παραμάσχαλα, τον ακολουθεί. Και προς έκπληξή του, ο φιλικός τελικά, μέχρι τότε όμως άγνωστος Κηπουρός της Νύχτας, θα του κάνει μια αναπάντεχη πρόσκληση: τον καλεί να γίνει μαθητής του και να τον βοηθήσει σε αυτό το σπάνιο έργο του. Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο Γουίλιαµ και η µικρούλα πόλη του δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιοι.

 

ο_κηπουρός_2.jpg

 

 

ο_κηπουρός_3.jpg

 

Μια εξαιρετική ιστορία με πολλαπλά κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα να ξετυλίγονται στην αφήγησή της σιωπηρά. Πόση, αλήθεια, κινητήρια δύναμη, μπορεί να φέρει σε μια εγκαταλειμμένη κοινότητα που ζει στο περιθώριο, η πνευματικότητα και η γενναιοδωρία της τέχνης και των φορέων αυτής; Και πόσο πιθανή είναι τελικά η αναβίωσή της όταν οι άνθρωποί της εκτεθούν σε στοιχεία που κρύβουν αρμονία, σεβασμό, ομορφιά και αισθητική;

 

Μια γειτονιά, μια κοινότητα, μια ομάδα ανθρώπων ομορφαίνουν γιατί πέρα από την απόλαυση του έργου ενός ταλαντούχου ανθρώπου, μυούνται σε αυτό το ταλέντο, γίνονται καθολικά αποδέκτες του και το αναπαράγουν, το διατηρούν και το παραδίνουν στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη, ως ένα θησαυρό που οφείλουν να σέβονται. 

 

ο_κηπουρός_4.jpg

 

 

ο_κηπουρός_5.jpg

 

 

Αφού αφήσει ο Κηπουρός της Νύχτας την μικρή πόλη, εκείνη και οι κάτοικοί της θα παραμείνουν αλλαγμένοι, στην ουσία τους, στον πυρήνα τους. Γιατί αναγνώρισαν τη μαγική δύναμη της ομορφιάς στη φύση, ειδικά όταν εκείνη «σκύβει», όχι με δουλοπρέπεια, αλλά με σεβασμό μπροστά στον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να κάνει η δημιουργικότητα, η φαντασία και η αγάπη για την ομορφιά γύρω μας.

 

 

Η λεπτομέρεια και ο λυρισμός της εικονογράφησης, καθιστούν αυτό το βιβλίο ένα μοναδικό έργο τέχνης που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σιωπηρό, δίχως κείμενο, αφού οι εικόνες αφηγούνται αυτόνομα την ιστορία μας. Με αφηγηματική, «εικονική» μαεστρία, ο Eric Fan, υιοθετώντας μια κλασική μέθοδο εμπλουτισμού μιας ασπρόμαυρης, αρχικά εικόνας, σταδιακά με χρώμα, αυτόματα επιτρέπει στον αναγνώστη να διαισθανθεί και να αντιληφθεί τη θετική αλλαγή που συντελείται σε αυτή την πόλη.    

 

 

Ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο, με το εξώφυλλό του να σε προσκαλεί να το αγγίξεις, να το ξεφυλλίσεις και τελικά να το προσθέσεις στη λίστα με τα αγαπημένα σου βιβλία.

 

 

Συγγραφέας: Terry Fan, Eric Fan

Μεταφραστής: Μάρω Ταυρή

Εικονογράφος: Terry Fan, Eric Fan

Εκδόσεις Μεταίχμιο
1678


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ: Η...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.