Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Δια βίου μάθηση: Ποτέ δεν είναι αργά για ένα (ακόμη;) πτυχίο

Δια βίου μάθηση: Ποτέ δεν είναι αργά για ένα (ακόμη;) πτυχίο

Το πρώτο ή το δεύτερο πτυχίο, ένα μεταπτυχιακό, μία ξένη γλώσσα… όλα μπορούν να χωρέσουν στο εικοσιτετράωρο μίας πολυάσχολης μητέρας αρκεί να υπάρχει θέληση για προσωπική εξέλιξη.

 

Όλο και περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας επιστρέφουν στα φοιτητικά έδρανα και τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και φαίνεται ότι τίποτα δεν τις σταματά από το να αποφοιτήσουν: Ούτε οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά ούτε και η μητρότητα. Στις ορκωμοσίες φωτογραφίζονται με τα παιδιά και τους συζύγους τους χαμογελαστές και με το πτυχίο στο χέρι και τίποτα στο πρόσωπό τους δεν φανερώνει τα ξενύχτια και τις αγωνίες. Αντίθετα, η λάμψη τους καθρεφτίζει τη χαρά της επιτυχίας. Φιλοδοξία; Ανάγκη για αλλαγή πορείας; Πραγματική θέληση για μάθηση; Ή ένα ακόμη προσόν που θα τυπωθεί στο βιογραφικό;

 

 

Όσο ζω μαθαίνω

 

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, που οδηγεί μία γυναίκα πίσω στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σίγουρα σοβαρός. Μια πλήρης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων γυναίκα δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλήσει τον χρόνο της και να πειραματιστεί όπως μία νεαρή κοπέλα. Η γυναίκα αυτή έχει την ανάγκη να αλλάξει κάτι στη ζωή της.

 

Συνομιλώντας με γυναίκες που τόλμησαν μία τέτοια αλλαγή, χωρίς να παραιτηθούν από κανέναν ρόλο τους και καμία τους υποχρέωση, δηλώνουν ευτυχισμένες. Όσες μάλιστα ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ή πήραν το πτυχίο μίας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου ή τελείωσαν το διδακτορικό τους, αναπολούν τα εικοσιτετράωρα του τρόμου όταν είχαν εξετάσεις και πτυχιακές εργασίες γιατί εκείνες ήταν οι ώρες και οι ημέρες που έκαναν πραγματικά κάτι για τον εαυτό τους.

 

«Η ώρα που όλοι κοιμούνται κι εγώ κλείνομαι στο γραφείο για να διαβάσω είναι η ώρα που ξαναβρίσκομαι με τον εαυτό μου», λέει η Μάνια, φοιτήτρια ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ. Δύο χρόνια πριν έχοντας την κόρη της στο γυμνάσιο και τον γιο της στο δημοτικό παρακολουθούσε μαθήματα σε πανεπιστημιακό φροντιστήριο προκειμένου να δώσει κατατακτήριες. Το πρώτο της πτυχίο, αυτό της Νομικής Σχολής, το πήρε στα πρώτα της νιάτα και δεν το εξαργύρωσε ποτέ ως δικηγόρος. Της έδωσε όμως το δικαίωμα να δώσει κατατακτήριες  εξετάσεις και να κάνει όπως λέει το όνειρό της πραγματικότητα: να γίνει ψυχολόγος.

 

Η αλλαγή επαγγελματικής πορείας στη μέση ηλικία είναι κάτι συνηθισμένο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική. Στην Ελλάδα θεωρείται ακόμη η απόδειξη μίας προηγούμενης αποτυχημένης επιλογής.

 

Πολλές φοιτήτριες που πλησιάζουν ή και έχουν πατήσει τα σαράντα δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν καριέρα αλλά να εμβαθύνουν σε καινούργιες γνώσεις, να συναναστραφούν με τη νέα γενιά και να αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον «χόμπι» που θα κάνει πιο ήπια την κρίση μέσης ηλικίας. Αντί για ενέσεις μπότοξ και έγχυση υαλουρανικού ξανανιώνουν με διάβασμα και εργασίες ή με συναυλίες στο Εθνικό Ωδείο.

 

Γιατί δεν είναι μόνο οι πανεπιστημιακές και πολυτεχνικές σχολές που έχουν πέραση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όταν η οικογένεια έχει ολοκληρωθεί επιστρέφει με άλλη μορφή το ερώτημα: «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;» Και τότε τα νεανικά όνειρα και τα παιδικά απωθημένα βγαίνουν στην επιφάνεια και η εισαγωγή, για παράδειγμα,  στην Καλών Τεχνών –επιλογή που δύο δεκαετίες πριν λοιδορούσαν φίλοι και συγγενείς- μοιάζει μονόδρομος.

 

 

Μάθε μαμά μου γράμματα

 

Η δημιουργία οικογένειας δεν σημαίνει και το τέλος των προσωπικών επιθυμιών. Αντίθετα μάλιστα, οι γυναίκες που έχουν κλείσει με το θέμα «εγκυμοσύνη» και τα παιδιά τους έχουν φύγει από τη νηπιακή ηλικία θέλουν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο παίρνοντας μία διαφορετική κατεύθυνση στη ζωή τους.

 

Το πρόγραμμα μίας εργαζόμενης φοιτήτριας και μαμάς είναι εξοντωτικό. Η τελειοθηρία αφορά την τάξη και την καθαριότητα στο σπίτι και πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Τα παιδιά σέβονται τον κόπο της μητέρας τους, εκτιμούν την προσπάθειά της και γίνονται με τη σειρά τους πιο υπεύθυνα: βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και βάζουν φρένο στις υπερβολικές απαιτήσεις. Και κάνουν ησυχία γιατί… η μαμά διαβάζει!

 

 

Οδηγός σπουδών

  • Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα δεύτερο πτυχίο από δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να δώσετε κατατακτήριες εξετάσεις. Κάθε σχολή στα μέσα περίπου της άνοιξης δημοσιεύει την προκήρυξη των κατατακτηρίων με πληροφορίες για την εξεταστέα ύλη, τους όρους συμμετοχής και τις ημερομηνίες διεξαγωγής.

 

  • Αν δεν είστε κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου αλλά θέλετε διακαώς να σπουδάσετε σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ πρέπει να συμμετάσχετε στις πανελλαδικές εξετάσεις, στόχος όχι ακατόρθωτος αλλά εξαιρετικά δύσκολος. Μπορείτε φυσικά να μπείτε στην κλήρωση για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αλλά έχει περιορισμένες ακαδημαϊκές επιλογές για προπτυχιακές σπουδές. Αντίθετα, έχει εξαιρετικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Όλα αυτά βέβαια με το αζημίωτο καθώς το ΕΑΠ έχει δίδακτρα.

 

  • Τα μεταπτυχιακά είναι πολύ δημοφιλή σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί μέσω αυτών μπορεί κανείς να μεταπηδήσει από τη σχολή του πτυχίου του σε μία σχολή με εντελώς διαφορετικό επιστημονικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεταπτυχιακά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών που απευθύνονται σε πτυχιούχους ακόμη και θεωρητικών σχολών. Αντίθετα, το διδακτορικό από όνειρο μπορεί να γίνει εφιάλτης καθώς απαιτεί τεράστιο όγκο δουλειάς χωρίς ίχνος «λογοκλοπής». Δεν είναι και λίγο να γίνεις διδάκτωρ.

 

  • Οι επιλογές στην ιδιωτική εκπαίδευση (κολλέγια κλπ) είναι πολλές αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί δεν αναγνωρίζονται από επαγγελματικά επιμελητήρια και συλλόγους. Αν στρέφεστε προς την ιδιωτική ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση κάντε μία καλή έρευνα αγοράς και αποφασίστε ότι θα ξοδέψετε.

 

  • Αν η φλόγα της τέχνης δεν έχει σβήσει από τότε που ήσασταν είκοσι ετών μπορείτε να κυνηγήσετε πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης σπουδάζοντας μουσική ή ζωγραφική σε αναγνωρισμένα ωδεία και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών αντίστοιχα. Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών αν και ανήκει στα ΑΕΙ, έχει ειδικές εξετάσεις εισαγωγής για τις οποίες απαιτείται ειδική προετοιμασία. Αν όμως το απωθημένο σας είναι ο χορός, οι επαγγελματικές και κρατικές σχολές χορού έχουν ηλικιακό όριο εισαγωγής το οποίο έχετε περάσει προ πολλού.

 

  • Ένα καλό πτυχίο σε μία λιγότερο συνηθισμένη ξένη γλώσσα προσθέτει πόντους στο cv αλλά και στην αυτοεκτίμησή σας. Αν σκέφτεστε να μάθετε τέλεια ρωσικά, τουρκικά ή κινέζικα σερφάρετε στο διαδίκτυο και βρείτε και μέσω πρεσβειών τα καλύτερα κέντρα εκμάθησης.2206


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Το βιβλίο του μήνα: Το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.