Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Διαζύγιο και διακοπές: Πρώτη φορά μόνοι με τα παιδιά μας

Διαζύγιο και διακοπές: Πρώτη φορά μόνοι με τα παιδιά μας

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο είναι μία πρόκληση για μικρούς αλλά και μεγάλους, οι οποίοι καλούνται να χτίσουν βαθύτερες και ειλικρινείς διαπροσωπικές σχέσεις με τα παιδιά τους.

 

 

Οι πρώτες «οικογενειακές» διακοπές μετά το διαζύγιο είναι μερικώς… ακρωτηριασμένες. Το παιδί ή τα παιδιά περνούν ένα καλοκαίρι μοιρασμένο σε δύο ανθρώπους: τη μαμά και τον μπαμπά. Ευτυχώς γι αυτά, δεν αποτελούν εξαίρεση. Στη σημερινή εποχή το αυξημένο ποσοστό διαζυγίων εξοικειώνει τα παιδιά σε αυτό τον τρόπο ζωής, όπου η μαμά και ο μπαμπάς ζουν χωριστά και το παιδί ζει με την οικογένειά του, αλλά σε δύο διαφορετικά σπίτια.

 

Παρά την εξοικείωση όλων μας με νέες μορφές οικογένειας το διαζύγιο των γονέων δεν παύει να αποτελεί έναν ιδιαίτερα στρεσογόνο παράγοντα στην καθημερινότητα των παιδιών. Δεν μιλάμε βέβαια για μη αντιστρέψιμες βλάβες στον ψυχισμό του παιδιού, όπως κάποτε πίστευαν οι επιστήμονες, μιλάμε όμως σίγουρα για μία δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση. Και δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, σε διακοπές ή όχι, οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν το παιδί τους να μεταβεί ομαλά στην νέα πραγματικότητα. Προϋπόθεση; Η μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και αρμονική επικοινωνία.

 

 

Δεν χωρίζουμε από τα παιδιά μας.

 

Αγάπη και ασφάλεια. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες για την ψυχική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού, είτε αυτό ζει και με τους δύο γονείς, είτε όχι. Δείχνοντας στο παιδί σας τα συναισθήματα αγάπης και εκφράζοντας με κάθε τρόπο το νοιάξιμό σας το θωρακίζετε απέναντι στην ίδια του την ανασφάλεια. Γι αυτό οι διακοπές είναι μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρόσφατα διαζευγμένο γονέα να συζητήσει σε βάθος με το παιδί του. «Είμαι εδώ για σένα» ας είναι το νόημα όχι μόνο των λόγων αλλά και των πράξεων.

 

Ο πατέρας ή η μητέρα είναι καλό να εκμεταλλευτούν αυτές τις πρώτες και διαφορετικές διακοπές για να επικοινωνήσουν με το παιδί τους και να του εξηγήσουν με ειλικρίνεια ότι αποφάσισαν να μην είναι μαζί ως ζευγάρι αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί ως γονείς. Αυτό που τους συνδέει είναι η αγάπη τους για το παιδί ή τα παιδιά τους. Θα είναι μάλιστα η πρώτη ίσως φορά που το παιδί θα έχει μεν τη θλίψη της απώλειας, που προκαλεί το διαζύγιο, αλλά θα είναι μακριά από τις εντάσεις που υπάρχουν πριν από αυτό. Ακόμη και στα πιο «πολιτισμένα» ζευγάρια η ατμόσφαιρα στο σπίτι πριν από το διαζύγιο είναι συνήθως τεταμένη οπότε όσο κι αν μιλάνε συναινετικά οι γονείς το ίδιο το κλίμα ακυρώνει τα λόγια τους.

 

Έτσι λοιπόν το περιβάλλον των διακοπών είναι ιδανικό για ήρεμες συζητήσεις αλλά και για κοινές δραστηριότητες παιδιού και γονέα. Απαραίτητη προϋπόθεση ο γονιός να αφιερώσει αποκλειστικό χρόνο στο παιδί του. Απόπειρες διακοπών με μεγάλες παρέες συνήθως αφήνουν πίσω τους αμήχανα παιδιά που τελικά επιστρέφουν στη βάση τους μην έχοντας χορτάσει τον πατέρα ή τη μητέρα τους και κυρίως μην έχοντας βρει απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

 

Γι αυτό καλό είναι οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο να είναι έστω για ένα διάστημα «μοναχικές», ο γονιός δηλαδή, να πάει κάπου με το παιδί ή τα παιδιά του χωρίς αντιπερισπασμούς από τον κοινωνικό περίγυρο.

 

Ακόμη, θα πρέπει να υπάρχει καλή πρόθεση για συνεννόηση και ευελιξία και από τους δύο γονείς προκειμένου οι διακοπές να μην γίνουν αφορμή για μία ακόμη μεταξύ τους ασυμφωνία και διένεξη.

 

 

Προσοχή στις παροχές!

 

Η αγάπη του γονιού δεν μετριέται με παροχές. Ένα ακριβό κινητό τηλέφωνο δεν σβήνει από τη μνήμη του παιδιού την απουσία του γονέα. Γι αυτό, αν έχετε πρόσφατα χωρίσει και νιώθετε ενοχές οριοθετήστε την τάση σας να προσφέρετε υλικά αγαθά και ελευθερίες και μην υποκύπτετε σε όλες τις επιθυμίες του παιδιού, το οποίο συχνά γίνεται χειριστικό προκειμένου να κερδίσει έστω και κάτι από το διαζύγιο των γονιών του. Αντίθετα, τα όρια διασφαλίζουν το παιδί δίνοντάς του ένα πλαίσιο συμπεριφοράς, που έχει ανάγκη μετά από το στρεσογόνο αυτό γεγονός του χωρισμού των γονιών του. Θέτοντας όρια και κανόνες ο γονιός έμμεσα δηλώνει: «είμαι σταθερός και δυνατός για σένα». Και μόνο ένας σταθερός και δυνατός γονιός  μπορεί να στηρίξει το παιδί του.

 

Έτσι λοιπόν, στις πρώτες αυτές διακοπές ως χωρισμένη αγκαλιάστε τα παιδιά σας όχι για να στηριχτείτε σε αυτά αλλά για να τα στηρίξετε και δείξτε τους ότι τίποτα δεν κλονίζει τη μεταξύ σας σχέση. Απαλλάξτε τα από τις δικές σας ανησυχίες και άγχη, δηλώστε παρούσες στη ζωή τους και ξεκαθαρίστε τους ότι το διαζύγιο αφορά τη σχέση μεταξύ ενηλίκων και όχι τη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιού. Αυτή μένει ακλόνητη χειμώνα καλοκαίρι.

 

 

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Καλλιακούδη, Ψυχολόγο- Οικογενειακή Θεραπεύτρια

www.katerinakalliakoudi.gr
2247


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Το βιβλίο του μήνα: «Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.