Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Εθελοντισμός: Προσφέροντας με την ψυχή μας

Εθελοντισμός: Προσφέροντας με την ψυχή μας

Η εθελοντική προσφορά είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού, που μπορεί αν όχι να αλλάξει τον κόσμο, να αλλάξει την ψυχή μας. Διδάξτε τη στα παιδιά σας.

 

 

Από την περισυλλογή σκουπιδιών στην παραλία μέχρι το συσσίτιο των απόρων της πόλης ο εθελοντισμός είναι μία ύψιστη πράξη αγάπης και συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί ακόμη και οι δράσεις εθελοντισμού που αφορούν το περιβάλλον, απευθύνονται τελικά στην κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον κάτοικο της γης που μπορεί να ζει χιλιάδες μίλια μακριά μας. 

 

Η φράση «εθελοντής-πυροσβέστης», που ακούμε συχνά στα δελτία ειδήσεων σε περιόδους πυρκαγιών, δεν αφορά «επάγγελμα», ούτε «χόμπι» αλλά την αφοσίωση ενός ανθρώπου στη διάσωση του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Χρειάζεται κάτι παραπάνω από τόλμη για να αποφασίσει κανείς αφιλοκερδώς να εκπαιδευτεί ώστε να τα βάζει με τις φωτιές: το πάθος.

 

Αν σας συγκινεί η ιδέα της προσφοράς δεν έχετε παρά να ενταχτείτε στους κόλπους του εθελοντισμού και να μυήσετε και τα παιδιά σας στην ικανοποίηση της προσφοράς.

 

 

Γίνε κι εσύ εθελοντής. Μπορείς.

 

Ο εθελοντισμός έχει πολλά πρόσωπα. Ο πιο «εύκολος» τρόπος να ενταχθεί κάποιος σε ένα σώμα εθελοντών είναι να προσφέρει δωρεάν την επαγγελματική του εργασία. Για παράδειγμα, εάν είστε γιατρός μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία από τις πολλές οργανώσεις γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εντός και εκτός Ελλάδας: από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης σας μέχρι τις εμπόλεμες ζώνες στην Ασία. Το ίδιο και αν είστε μηχανικός, νομικός ή δάσκαλος.

 

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος προσφοράς του «σαββατοκύριακου». Μπορείτε, μέσω του δήμου σας να συμμετάσχετε σε δράσεις περιβαλλοντικές ή κοινωνικές βοηθώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη, φροντίζοντας εγκαταλειμμένα κατοικίδια, καθαρίζοντας δάση ή παραλίες ή επανασχεδιάζοντας ιστορικά μονοπάτια σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας.

 

Στις περισσότερες εθελοντικές δράσεις μπορούν –και πρέπει- να συμμετέχουν και τα παιδιά σας, τα οποία, μέσω του εθελοντισμού θα μάθουν να αυτενεργούν, να γίνουν γενναία, ανεξάρτητα και ανοιχτόμυαλα, καθώς θα έρθουν σε επαφή με καταστάσεις και ανθρώπους ολότελα διαφορετικούς από εκείνους που απαρτίζουν το πλαίσιο της καθημερινής τους ζωής.

 

Ακόμη, θα αποκτήσουν νέες γνώσεις και εμπειρίες και θα γίνουν φιλεύσπλαχνα και εργατικά. Θα κοινωνικοποιηθούν και ειδικά σε περιβαλλοντικές δράσεις θα διασκεδάσουν.

 

 

Κάνε το σωστό

 

Ο εθελοντισμός δεν είναι υπόθεση του ενός. Αν θέλετε να προσφέρετε εθελοντική εργασία θα το κάνετε στο πλαίσιο μίας ομάδας. Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές ομάδες εθελοντών, που προσανατολίζονται σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά θέματα και στις οποίες συμμετέχουν ενεργά μικροί και μεγάλοι:

 

Οικολογικές συλλογικότητες από παγκόσμιας εμβέλειας οργανισμούς όπως η WWF μέχρι ομάδες δασοπροστασίας της Πεντέλης ή της Πάρνηθας χρειάζονται εθελοντές. Αλλά και κοινωνικές δομές ή οργανώσεις για ευπαθή άτομα ή ομάδες όπως το Υγεία για όλους, υπάρχουν και προσφέρουν σημαντικό έργο με τη βοήθεια εθελοντών. Αποταθείτε στο δήμο σας, μπείτε στο διαδίκτυο ή συζητήστε με φίλους και συναδέλφους το θέμα του εθελοντισμού και είναι βέβαιο ότι θα βρείτε μία πλατφόρμα που θα σας εκφράζει και μέσω αυτής θα μπορέσετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας.

 

 

Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην υγεία

 

Όταν εργαζόμαστε αφιλοκερδώς για έναν καλό σκοπό αυξάνεται το επίπεδο ικανοποίησης και όχι μόνο. Μελέτες έχουν καταδείξει τα μεγάλα οφέλη του εθελοντισμού στην ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMC Public Health συνδέει την εθελοντική δράση με τη μακροβιότητα. Η έρευνα συνέκρινε τα συμπεράσματα πολλών άλλων μελετών. Σε κάποια από αυτές οι εθελοντές ανέφεραν μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και αυξημένο αίσθημα ευχαρίστησης και αυτοπεποίθησης.

 

Υπάρχει πλήθος μελετών που τονίζουν τα οφέλη για την υγεία. Ακόμη και ταχύτερη ανάρρωση από νοσήματα αναφέρεται σε άτομα με εθελοντική δράση.

 

Καναδική έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ που έγινε το 2013 σε δείγμα 106 εφήβων και δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) κατέδειξε βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας ακόμη και σε μικρή ηλικία.

Η Χάνα Σράιερ, από τους εισηγητές της έκθεσης στο τμήμα Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου επισημαίνει. «Το γεγονός ότι η κοινωνική προσφορά βελτιώνει την υγεία των εφήβων είναι πολύ ενθαρρυντικό», τόνισε η ίδια.

 

Οι ερευνητές μέτρησαν τη μάζα του σώματος, τη χοληστερίνη και τις φλεγμονές των ιστών σε 53 μαθητές στο λύκειο στο Βανκούβερ, οι οποίοι αφιερώνουν μια ώρα την εβδομάδα σε εθελοντικές εργασίες και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ομάδα επίσης 53 μαθητών που δεν έκαναν κάτι τέτοιο.

Επίσης εξέτασαν την πνευματική τους υγεία, τη διάθεση και την αφοσίωσή τους.

 

Μετά από διάστημα δέκα εβδομάδων, εκείνοι που ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και φλεγμονής των ιστών σε σχέση με τους άλλους και επίσης, λιγότερο λίπος.

 

Επισκεφτείτε: www.ethelon.org, την ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία.
1977


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Επιστροφή στα κιλά μας!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.