Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Η απογευματινή βάρδια των παιδιών.

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Η απογευματινή βάρδια των παιδιών.

Αθλήματα, ξένες γλώσσες, σκάκι, ωδείο… Μήπως παραφορτώνετε το παιδί σας;

 

 

Ημερολόγια ανοιχτά στο τραπέζι ή στην οθόνη του υπολογιστή, τηλεφωνήματα, ραντεβού για δοκιμαστικά μαθήματα, πασαρέλα καθηγητών… απ’ όλα έχει ο Σεπτέμβριος, προκειμένου να κλειστούν στην ώρα τους οι εξωσχολικές δραστηριότητες, που θα γεμίσουν τα απογεύματα των παιδιών αλλά και τον γονιών, που αναλαμβάνουν τα ατέρμονα πήγαινε-έλα. Κι έτσι, εκκολαπτόμενοι μπασκετμπολίστες, αυριανά αστέρια του κλασικού χορού, ιδιοφυείς σκακιστές και μουσικά ταλέντα, βάζουν καλάθια, χορεύουν, κάνουν ρουά-ματ και τραγουδούν σε χορωδίες όταν δεν μαθαίνουν αγγλικά, γαλλικά και κινέζικα.

 

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Τα παιδιά χρειάζονται παιγνίδι και όχι έξτρα μαθήματα.

 

Η ζωή είναι –και- παίξε γέλασε

 

Τα παιδιά είναι σκληρά εργαζόμενα άτομα. Τελειώνοντας ένα φορτωμένο εξάωρο στο σχολείο κάνουν ένα διάλειμμα για φαγητό και ξεκινούν τις «υπερωρίες» εναλλάσσοντας ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας τα μαθήματα αγγλικών με τις προπονήσεις, τις πρόβες, τα θεατρικά εργαστήρια και ό, τι άλλο βάζει ο νους του γονιού για να προσφέρει τα μέγιστα στον μικρό αυτό άνθρωπο που συνήθως βλέπει σαν επέκτασή του.

 

Τι δεν λαμβάνουμε υπόψη μας οι γονείς; Ότι κάθε «δραστηριότητα» εμπεριέχει τη διαδικασία εκμάθησης. Αν νομίζετε ότι στέλνοντας το παιδί σας στο μπάσκετ ή το χάντμπολ εκείνο απολαμβάνει το παιγνίδι, σφάλλετε. Ο προπονητής διδάσκει, μαλώνει, τιμωρεί και επιβραβεύει όπως ακριβώς και ο δάσκαλος. Μόνο αν το παιδί σας παίζει μπάσκετ με τους φίλους του στο γήπεδο της γειτονιάς ξεκουράζει το μυαλό του και εκτονώνεται. Πόσο μάλλον όταν η προπόνηση συμπιέζεται μεταξύ ξένης γλώσσας και θεατρικού παιγνιδιού.

 

Προσοχή στο στρες

 

Το πιεσμένο πρόγραμμα δεν προκαλεί στρες μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Το σώμα και το πνεύμα καταπονούνται, ενώ ορισμένα παιδιά μπορεί να βιώσουν ακόμη και αισθήματα ανεπάρκειας μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα και να υλοποιήσουν τελικά τα όνειρα των γονιών μέσα σε δίωρα απογευματινά μαθήματα και προπονήσεις.

 

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των μπαμπάδων που παρακολουθούν τα παιδιά τους να αγωνίζονται σε ομαδικά ή ατομικά αθλήματα και να ουρλιάζουν στις κερκίδες εκστομίζοντας ακόμη και βρισιές στους λιλιπούτειους αντιπάλους. Ή μαμάδες που πιέζουν τις κόρες τους να προσέχουν τη σιλουέτα τους ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διακριθούν στον χορό ή τη συγχρονική κολύμβηση.

 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες περισσότερο κλονίζουν παρά ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, που είναι και το ζητούμενο των εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

 

Αντί λοιπόν να εξοντώνετε το παιδί σας τρέχοντάς το σε αθλητικούς συλλόγους, ωδεία και φροντιστήρια ξένων γλωσσών, βοηθήστε το να επιλέξει το ίδιο τι πραγματικά του αρέσει και σε τι θα μπορούσε να είναι καλό, ώστε να πάρει και την πολυπόθητη για την τρυφερή παιδική ηλικία επιβράβευση.

 

Όσο για τις μεγάλες προσδοκίες των γονιών; Ας μείνουν στην άκρη. Ούτως ή άλλως κανείς δεν υπογράφει ότι αν το παιδί σας κάνει σκάκι από τα τέσσερά του χρόνια θα είναι μεγάλο μαθηματικό μυαλό στην εφηβεία.

 

 

Μέτρον άριστον

 

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους, δηλαδή τις στιγμές εκείνες που θα κάνουν πραγματικά αυτό που απολαμβάνουν. Μπορεί να σας φαίνεται χαμένος χρόνος η παρακολούθηση ενός γελοίου σίριαλ ή ένα μισάωρο στο nintendo όμως όταν τα χρονικά όρια τηρούνται ακόμη και οι οθόνες επιτελούν το διόλου ευκαταφρόνητο έργο της ψυχικής και σωματικής χαλάρωσης. Οργανώστε λοιπόν έτσι το πρόγραμμα του παιδιού σας ώστε να του μένει χρόνος για  χαζολόγημα αλλά και για αληθινό παιγνίδι με φίλους. Αφήστε ελεύθερο το απόγευμα μίας καθημερινής για ξεκούραση και χαρίστε του μία ολόκληρη ημέρα μέσα στο σαββατοκύριακο για παιγνίδι και βόλτες. Και κυρίως επιλέξτε με σύνεση και σε συνεννόηση με το παιδί σας τις δραστηριότητες υπολογίζοντας πάντα την ηλικία, τον χαρακτήρα, τις σωματικές και πνευματικές ιδιαιτερότητες.

 

Να θυμάστε: Η εγγραφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν δεσμεύει το παιδί σας ισόβια. Αν στην πρώτη δημοτικού του αρέσει το καράτε, μπορεί στην τετάρτη δημοτικού να λατρεύει τον Τσιτσιπά και την επόμενη χρονιά αντί για ρακέτα να αγοράζετε βιολί.
1058


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Θέλετε λαμπερό πρόσωπο; Στον...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.