Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Προγραμματίστε τις με μέτρο

Εξωσχολικές δραστηριότητες: Προγραμματίστε τις με μέτρο

Τα σημερινά παιδιά είναι σκληρά εργαζόμενα όχι μόνο τις ώρες του σχολείου και της μελέτης αλλά και στις απογευματινές δραστηριότητες που –δυστυχώς γι αυτά- δεν είναι «παίξε-γέλασε».

 

Λίγες ώρες μπαλέτο για το κορίτσι, ξιφασκία για το αγόρι, μερικά απογεύματα στίβου για ενδυνάμωση, κάποια μαθήματα κολύμβησης για να είναι το παιδί ασφαλές στις καλοκαιρινές βουτιές, σκάκι για εξάσκηση του μυαλού, πολεμικές τέχνες για αυτοάμυνα, κιθάρα γιατί κάτι ήξεραν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι που μάθαιναν στα παιδιά μουσική…

Η λίστα των δραστηριοτήτων δεν έχει τέλος στο πολυάσχολο πρόγραμμα των παιδιών, που σχεδιάζεται από τους γονείς και εκτελείται αγόγγυστα από μικρούς αθλητές, χορεύτριες και μουσικούς. Στο «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» έχει πλέον προστεθεί και το «τι δραστηριότητες θα κάνεις φέτος». Τα απογεύματα πρέπει να γεμίζουν. Ο ελεύθερος χρόνος είναι «εχθρός».

 

Ζωή χωρίς παιγνίδι

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες υπονομεύουν την παιδικότητα και οδηγούν τα παιδιά –αλλά και τους γονείς τους- στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

 

Η καθημερινότητα είναι μία διαρκής αναμέτρηση με τον χρόνο: Επιστροφή από το σχολείο, φαγητό, μελέτη, ξένες γλώσσες και μετά… δραστηριότητες.

 

Οι μικροί ήρωες ξυπνάνε χαράματα για να εκτελέσουν όχι ένα οκτάωρο αλλά ένα –τουλάχιστον- δωδεκάωρο τρόμου, σε ένα ιδιότυπο καθεστώς παιδικής εργασίας. Το πολύτιμο για την ψυχική υγεία του παιδιού παιγνίδι εξοστρακίζεται. Αν και οι επιστήμονες ψυχικής υγείας τονίζουν την παιδαγωγική αξία του παιγνιδιού οι γονείς δεν κάνουν πίσω με το επιχείρημα ότι και οι δραστηριότητες είναι «παιγνίδι». Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι.

 

Ένα παιδί που προπονείται συγκεκριμένες μέρες και ώρες την εβδομάδα στο αγαπημένο του άθλημα στην πραγματικότητα δεν παίζει αλλά υπακούει τον προπονητή, ο οποίος δεν είναι παρά ένας δάσκαλος που «απαιτεί» επιδόσεις. Οι μικροί σκοράρουν για χάρη και των μεγάλων οι οποίοι παρασυρόμενοι από την ανταγωνιστική εποχή ωθούν τα παιδιά τους σε ένα κυνήγι επιδόσεων. Οι απαιτήσεις των γονιών συχνά δημιουργούν συναισθηματικά προβλήματα στα παιδιά, που συνδέουν τη μάθηση με άγχος και φόβο. Στα παιδοψυχιατρικά ιατρεία φτάνουν παιδιά με σωματοποιημένο άγχος -πόνους στην κοιλιά ή πονοκεφάλους, που τους προκαλεί η απαιτητική καθημερινότητα.

 

Μεγάλες προσδοκίες

Πίσω από ένα εξαντλημένο παιδί βρίσκεται ένας φιλόδοξος γονιός, ο οποίος συχνά έχει απωθημένα καθώς δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του και προβάλει τις επιθυμίες του στους απογόνους του, τούς οποίος θεωρεί προέκτασή του. Στον χορό μπαίνουν φυσικά πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία βλέποντας τα σημάδια των καιρών διαφημίζουν από το νηπιαγωγείο ακόμη, εκτός από την εκμάθηση ξένων γλωσσών, μαθήματα σκακιού και μουσικής, συμμετοχή σε αθλητικές ομάδες –της μόδας είναι τελευταία και το handball και εξοικείωση με δημοφιλή προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έτσι, παιδιά φτάνουν στα μέσα του δημοτικού κουρασμένα από το φόρτο των προηγουμένων ετών με μειωμένη τη διάθεση για μάθηση και με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν, όπως δείχνουν οι μελέτες, δευτερογενή διάσπαση προσοχής.

 

«Οι γονείς θέλουν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για τη ζωή. Εδώ όμως πρέπει να βάλουμε το ερώτημα «ποια ζωή;» Δεν είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής η διάρκεια της εκπαίδευσης, για την οποία πολλά άτομα καταναλώνουν περισσότερο από 15 χρόνια;», διερωτάται εύλογα σε δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας άρθρο για την Ορθολογική αντιμετώπιση των εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, η εκπαιδευτικός, σχολική σύμβουλος και συγγραφέας, Γιώτα Φώτου.

 

Αλλά και το Σύνταγμα της Ελλάδας φρενάρει τη μανία των γονιών, καθώς στο άρθρο 16 αναφέρεται ως στόχος –μεταξύ άλλων- της παιδείας η δημιουργία υπεύθυνου και ελευθέρου ατόμου. Και αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω της μάθησης αλλά και της κοινωνικής συναναστροφής και των κανόνων που τίθενται αυτόματα μέσα από το παιγνίδι.

 

 

Για δραστήρια και χαρούμενα παιδιά

  • Συγκρατηθείτε: Είναι υπεραπλούστευση να λέμε ότι «το μυαλό του παιδιού» ρουφάει σαν σφουγγάρι. Πολλές φορές μάλιστα το παιδικό μυαλό μπλοκάρει καθώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί το πλήθος των πληροφοριών που του δίνονται από το περιβάλλον μάθησης. Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες οι ειδικοί παιδαγωγοί προτείνουν την εκμάθηση της πρώτης ξένης γλώσσας στην τρίτη δημοτικού. Κι αν το καλοσκεφτείτε τι νόημα έχει η απόκτηση διπλωμάτων σε μικρές ηλικίες;

 

  • Αφουγκραστείτε το παιδί σας: Τι του αρέσει; Ποιες είναι οι αντοχές του; Δώστε του την ευκαιρία να δοκιμάσει αθλήματα που αρέσουν και ταιριάζουν στον χαρακτήρα και την ηλικία του. Μην επιμείνετε να κάνει μπάσκετ το παιδί σας αν είναι χαμηλού αναστήματος. Αυτό θα του κοστίσει μεγαλώνοντας, όταν ο προπονητής τον απορρίψει λόγω σωματικής διάπλασης.

 

  • Αποτραβηχτείτε: Το παιδί σας δεν είναι η προέκτασή σας, ούτε το μέσον για την επίτευξη των δικών σας στόχων. Είναι ξεχωριστή προσωπικότητα την οποία πρέπει να σεβαστείτε.

 

  • Κάντε πλάνο: Οργανώνοντας τη φετινή σχολική χρονιά αφήστε χρόνο στην καθημερινή ρουτίνα για λίγο παιγνίδι ή ακόμη και για το «τίποτα». Γι αυτό το κενό που δεν θα συμπληρωθεί με τίποτα οργανωμένο αλλά το παιδί θα το καλύψει αυτοσχεδιάζοντας. Μόνο έτσι θα ξεκουραστεί πραγματικά.

 

Και να θυμάστε: Μόνο 5 ώρες την εβδομάδα για διάβασμα μαθημάτων και εξωσχολικές δραστηριότητες αρκούν στον Φιλανδό ή Σουηδό μαθητή ενώ 6 ώρες είναι αρκετές στη Νορβηγία και στη Δανία, χώρες όπου τα παιδιά έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και άσκηση.
2215


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Έχει στόχους; Έχει μέλλον!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.