Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Εποχή για λαρυγγίτιδες

Εποχή για λαρυγγίτιδες

«Χτυπούν» συνήθως τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες νύχτες και συχνά μάς στέλνουν στα επείγοντα. Τι τις κάνει τόσο τρομακτικές; Η πιθανή επικινδυνότητά τους.

 

 

Η λαρυγγίτιδα είναι μία φλεγμονή του λάρυγγα, η οποία γίνεται πολύ συχνά ο λόγος για την επίσκεψη στον γιατρό ή ακόμη και για επείγουσα μεταφορά του παιδιού στο νοσοκομείο. Στην καρδιά του χειμώνα τα εξωτερικά ιατρεία των παιδιατρικών κλινικών κατακλύζονται από αγχωμένους γονείς που έχουν στην αγκαλιά τους βραχνά παιδιά με δυσκολία αναπνοής και άγριο βήχα. Στα παιδιά, επεισόδια λαρυγγίτιδας εμφανίζονται συνήθως από την ηλικία των 6 μηνών και μετά, ενώ σπάνια η λαρυγγίτιδα ταλαιπωρεί παιδιά ηλικίας 6 ετών ή και μεγαλύτερα.

 

Οι λαρυγγίτιδες είναι συχνότερα ιογενείς και σπανιότερα μικροβιακές. Υπάρχει όμως και η croup, η οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα που δεν προκαλείται από ιούς ή βακτήρια και ενδεχομένως οφείλεται σε αλλεργικά ή ψυχολογικά αίτια (στρες) τα οποία πρέπει να διερευνηθούν.

 

 

Νυχτερινός επισκέπτης

 

Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας εμφανίζονται συχνότερα στο πλαίσιο ενός κρυολογήματος και συνήθως τη νύχτα, γι αυτό και ο εύλογος πανικός των γονιών αλλά και του παιδιού γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

 

Ο γονιός θα περιγράψει στον γιατρό έντρομος: «ο βήχας του είναι σαν γαύγισμα» (Υλακώδης βήχας). Ο χαρακτηριστικός αυτός βήχας συνοδεύεται από έντονο βράχνιασμα και μία «θορυβώδη» εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός), η οποία οφείλεται στη φλεγμονή του λάρυγγα. Όταν ο λάρυγγας, ο οποίος μεταφέρει αέρα από το στόμα στους πνεύμονες, φλεγμαίνει, η διάμετρός του μικραίνει κι έτσι περνάει λιγότερος αέρας στους πνεύμονες. Εάν η δύσπνοια είναι έντονη, το παιδί παρουσιάζει τις λεγόμενες «εισολκές», «βαθουλώματα» δηλαδή στη βάση του λαιμού και ανάμεσα στις πλευρές του θώρακα κατά την εισπνοή. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό και αν αυτό δεν είναι εφικτό να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο παιδιατρικό νοσοκομείο. Όλα όμως πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμα καθώς το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα.

 

Στις ήπιες καταστάσεις ή στα πρώτα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας οι μικροί ασθενείς ανακουφίζονται όταν βγουν έξω από την ατμόσφαιρα του σπιτιού, στη βεράντα ή στο παράθυρο και εκτεθούν στον κρύο αέρα. Πολλές φορές μάλιστα όταν φτάνουν στο νοσοκομείο έχουν «θεραπευτεί» λόγω αυτής της αλλαγής θερμοκρασίας και περιβάλλοντος. Άλλα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στην υγρασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση του υγραντήρα συνιστάται όταν χρησιμοποιείται για πολλές ώρες το καλοριφέρ ή άλλα θερμαντικά σώματα τα οποία ξηραίνουν την ατμόσφαιρα. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η συχνή χρήση υγραντήρα μπορεί να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία. Ειδικά σε ασθματικά παιδιά τα πράγματα περιπλέκονται καθώς η αυξημένη υγρασία προκαλεί σε ασθματικά παιδιά βρογχόσπασμο, άλλο ένα αίτιο δύσπνοιας.

 

Προσοχή όμως: δε συστήνεται η χρήση αιθέριων ελαίων στο νερό του υγραντήρα όπως για παράδειγμα έλαια ευκάλυπτου ή μέντας, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά για το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.

 

Συμπερασματικά, εάν το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα λαρυγγίτιδας, ακόμη κι αν είναι βρέφος, ντύστε το καλά και βγάλτε το εκτός σπιτιού. Εναλλακτικά δοκιμάστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα αυξάνοντας την υγρασία στο περιβάλλον του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Εάν παρουσιάζει συχνά επεισόδια λαρυγγίτιδας, στο φαρμακείο του σπιτιού πιθανόν υπάρχουν σταγόνες κορτιζόνης, τις οποίες έχει συστήσει ο παιδίατρος ή ο ΩΡΛ που το παρακολουθεί ή ενδεχομένως και άλλα σκευάσματα ή ειδικά σπρέι για εισπνοές τα οποία καλό είναι να χρησιμοποιηθούν μετά από τη συνεννόηση  με τον γιατρό, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση.

 

Συνήθως η λαρυγγίτιδα δε διαρκεί πάνω από 5-6 ημέρες και, ενώ θεωρητικά είναι μεταδοτική, σπάνια αρρωσταίνουν όσοι έχουν επαφή με το πάσχον παιδί. Εάν το παιδί σας παθαίνει συχνά λαρυγγίτιδες ίσως ο γιατρός προτείνει κάποιου είδους προληπτική αγωγή κατά τους χειμερινούς μήνες.

 

Και το αυτονόητο: σε ένα σπίτι όπου ζουν παιδιά δεν καπνίζουμε, αερίζουμε συχνά και δεν χρησιμοποιούμε χημικά αλλά ούτε φυσικά αρωματικά χώρου.

 

 

Προσοχή!

 

Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας μπορεί από ήπια να γίνουν βαριά και καθώς αφορούν το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού να είναι απειλητικά ακόμη και για τη ζωή του. Ακόμη, μπορεί να μην αφορούν μία τυπική λαρυγγίτιδα αλλά να είναι συμπτώματα άλλων σοβαρών καταστάσεων, όπως η αναφυλαξία ή η ύπαρξη ξένου σώματος.

 

Σπεύστε λοιπόν στο νοσοκομείο εάν το παιδί παρουσιάζει:

 

  • Πολύ υψηλό πυρετό, που φτάνει ή ξεπερνά τους 39ο . Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση μπορεί να μην είναι λαρυγγίτιδα αλλά άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η οξεία επιγλωττίτιδα, μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.
  • Δύσπνοια ή και ταχύπνοια. Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή/και εμφανίζει εισολκές στο λαιμό και τις πλευρές και αναπνέει γρήγορα και κοφτά.
  • Έντονη δυσκολία και πόνο στην κατάποση. Το παιδί κυριολεκτικά δεν μπορεί να καταπιεί το σάλιο του.
  • Σιελόρροια.
  • Αλλαγή στο χρώμα του.

 

 

Με τη συνεργασία του Παντελή Καρρά, Χειρουργού-Ωτορινολαρυγγολόγου.
2916


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.