Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Εποχική τριχόπτωση: Το Φθινόπωρο στα μαλλιά μας.

Εποχική τριχόπτωση: Το Φθινόπωρο στα μαλλιά μας.

Εποχική τριχόπτωση: Το Φθινόπωρο στα μαλλιά μας.

 

 

Τους φθινοπωρινούς μήνες δεν πέφτουν μόνο τα φύλλα αλλά και τα μαλλιά μας. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν αρκετοί ασθενείς που επισκέπτονται τους δερματολόγους τους τον μήνα Οκτώβριο παραπονούμενοι για αυξημένη απώλεια τριχών στις βούρτσες και στις χτένες τους.

 

Οι θεωρίες πολλές: Ορισμένες αφορούν στις επιπτώσεις από την υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της υπερβολικής μας έκθεσης στον ήλιο το καλοκαίρι, άλλες  σχετίζουν την εποχική τριχόπτωση με το φαινόμενο αλλαγής «τριχώματος» που συμβαίνει σε όλα τα θηλαστικά προκειμένου να τα βρει ο χειμώνας με νέο τρίχωμα… Οι περισσότερες όμως αφορούν στον κύκλο ζωής της τρίχας.

 

Καθεμιά από τις 100.000 τρίχες που φιλοξενούνται στο τριχωτό της κεφαλής έχει τον δικό της κύκλο ζωής με αύξηση, εξέλιξη και τέλος, πτώση. Το αναγενές στάδιο όπου η τρίχα αναπτύσσεται διαρκεί από 3-6 χρόνια. Το καταγενές στάδιο, φάση κατά την οποία η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει διαρκεί μόλις 2-3 εβδομάδες ενώ το τελογενές στάδιο κατά το οποίο η τρίχα πέφτει διαρκεί περίπου 3 μήνες. 

 

Καθημερινά χάνουμε 50 έως 100 τρίχες, αποτέλεσμα του κύκλου ζωής της τρίχας που περιγράψαμε παραπάνω.  Το Φθινόπωρο και την Άνοιξη ο αριθμός αυτός αυξάνεται αμυδρά, χωρίς να υπάρχει ορατή διαφορά στην εμφάνιση του συνόλου των μαλλιών μας. Όταν ο καθρέφτης δείξει μία διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε συνηθίσει ή αν το πρωί που ξυπνάμε μετράμε δεκάδες τρίχες νεκρές στο μαξιλάρι μας, δεν πρόκειται για εποχική αλλά για άλλου είδους τριχόπτωση που χρήζει ιατρικής συμβουλής.

 

 

Προσέχω για να έχω (υγιή μαλλιά)

 

Η εποχική τριχόπτωση δεν αποτελεί μία παθολογική κατάσταση και συνήθως δεν επηρεάζει την πυκνότητα των μαλλιών. Κρατάει για λίγο και αποτελεί έναν φυσικό τρόπο ανανέωσης των μαλλιών μας. Αν όμως τα μαλλιά είναι ήδη αδύναμα και ταλαιπωρημένα, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πιο έντονη και η διαφορά στην εμφάνισή μας ορατή.

 

Το στρες, οι φτωχές σε θερμίδες αλλά και πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες δίαιτες αλλά και η «κακοποίηση» των μαλλιών από συνήθειες του hair styling (το ίσιωμα με πιστολάκι, χτενίσματα που τραυματίζουν τα μαλλιά όπως οι κότσοι και οι αλογοουρές, οι βαφές κ.ά.) είναι παράγοντες που επιδεινώνουν την εποχική τριχόπτωση. Φροντίστε να διαχειρίζεστε το στρες με φυσικές μεθόδους, να κοιμάστε καλά και να τρέφεστε σωστά ακολουθώντας τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Επιλέξτε υγιεινά σνακ όπως οι ξηροί καρποί και γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά αντί για αναψυκτικά και γλυκά. Αναζητήστε τις πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε υγιεινές τροφές, μη ξεχνάτε να πίνετε την πορτοκαλάδα σας για να λαμβάνετε τη βιταμίνη C και θωρακίστε τον οργανισμό σας με ψευδάργυρο, σίδηρο και τα εξαιρετικά ωφέλιμα για τα μαλλιά Ω3 λιπαρά.

 

Ακόμη, αποφύγετε τις υπερβολές στο λούσιμο: Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό, αλλά χλιαρό και ιδανικά δροσερό που δεν ξηραίνει και δεν ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής. Επιλέξτε προϊόντα φαρμακείου για τα μαλλιά σας. Όχι μόνο περιέχουν πιο ασφαλή συστατικά, αλλά ορισμένα από αυτά ενισχύουν την τρίχα.

 

Ωστόσο, μην περιμένετε θαύματα από τα πολυδιαφημιζόμενα και πολλά υποσχόμενα προϊόντα εξωτερικής χρήσης. Ορισμένοι γιατροί σε περιπτώσεις έντονης εποχικής τριχόπτωσης συνταγογραφούν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής ή ειδικές φαρμακευτικές λοσιόν, ή ακόμη και ενέσιμες θεραπείες, που εφαρμόζονται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής, αφού πρωτίστως έχουν πάρει το ιστορικό σας για να ελέγξουν εάν πάσχετε από κάποιο συστηματικό νόσημα που συνδέεται με τριχόπτωση, αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία που προκαλεί αλωπεκία, αν έχετε αναιμία, παθολογικό στρες ή ορμονικές διαταραχές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα σας ζητηθούν και ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου η θεραπεία να είναι στοχευμένη όχι μόνο στο σύμπτωμα αλλά και στο αίτιο που προκαλεί την τριχόπτωση. Εάν ο γιατρός επιβεβαιώσει ότι η τριχόπτωση, αν και έντονη, είναι εποχική κάντε υπομονή. Φθινόπωρο είναι, θα περάσει.

 

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Πασβάνη, δερματολόγου.

 
2032


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ: Το μεγαλειώδες...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.