Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Έχει στόχους; Έχει μέλλον!

Έχει στόχους; Έχει μέλλον!

Κι όμως: μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να θέσει -τους δικούς του- στόχους.

 

 

«Να σας ζήσει και να το δείτε όπως επιθυμείτε», είναι η πιο συνηθισμένη ευχή που δίνουν φίλοι και συγγενείς στο νεογέννητο. Από τα γεννοφάσκια μας δηλαδή προοριζόμαστε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των γονιών μας. Εξ’ ου και οι οικογενειακές επιχειρήσεις και η παράδοση του κληροδοτούμενου επαγγέλματος. Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα αφορά στους γιατρούς. Ένα μεγάλο ποσοστό γιατρών έχει τουλάχιστον έναν γονέα που εξασκεί το ιατρικό επάγγελμα.

 

Γονείς με επιτυχημένη καριέρα συνειδητά ή ασυνείδητα, σβήνουν κάθε προσωπικό στόχο του παιδιού και το οδηγούν στον μονόδρομο της δικής τους επιστήμης για μία επιτυχημένη και ευτυχισμένη(;) ζωή.

 

Πόσο μπορεί όμως ένα παιδί να επιτύχει όταν ο στόχος δεν είναι η δική του επιλογή. Κι ακόμη κι αν επιτύχει θα ευτυχήσει;

 

Οι γονείς ισχυριζόμαστε ότι νοιαζόμαστε για την ευτυχία των παιδιών μας, όταν όμως ένα παιδί δηλώσει στην οικογένειά του ότι θέλει να ασχοληθεί, για παράδειγμα, με την τέχνη οι γονείς καταβάλλονται ψυχολογικά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να το μεταπείσουν, ακόμη κι αν βλέπουν ότι κάθε τι άλλο θα το έκανε δυστυχή.

 

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: Μόνο οι ξεκάθαροι προσωπικοί στόχοι έχουν νόημα, οδηγώντας στην επίτευξή τους. Και μόνον τα παιδιά που έχουν τέτοιους στόχους έχουν το εσωτερικό κίνητρο και την ενέργεια που τα βοηθά να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειες και να συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να πετύχουν.

 

Τα παιδιά πρέπει αβίαστα αλλά μεθοδικά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Εμείς οι γονείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δίνουμε ερεθίσματα από την πολύ μικρή κιόλας ηλικία: η μουσική, ο αθλητισμός, οι τέχνες, αλλά κι οι επιστήμες σε απλοϊκή και εύληπτη μορφή μπολιάζουν το παιδί με εμπειρίες που θα ανακληθούν αργότερα στην εφηβεία και θα σχηματοποιηθούν. Καλλιεργώντας πολύπλευρα το παιδί μας φωτίζουμε όλες τις πτυχές του εαυτού του. Του δίνουμε την ευκαιρία να εξαντλήσει τις δυνατότητές του, να μάθει τα όριά του και να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντά του. Μόνο έτσι μπορεί να φτιάξει τον δικό του στόχο και τελικά να τον πετύχει.

 

Αλλά πρώτα απ’ όλα, πρέπει εμείς οι γονείς να απεμπλακούμε από τις επιθυμίες των παιδιών μας και καθώς τα παιδιά μας θα προχωρούν προς την ενηλικίωση, να απεμπλακούμε και από τη ζωή τους. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε νωρίς ότι εκείνα θα ζήσουν με τις επιλογές τους, όχι εμείς. Και θέλουμε να ζήσουν ευτυχισμένα.

 

 

Τα μυστικά της στοχοθέτησης:

 

1. Εκμαιεύστε τις επιθυμίες τους. Τι τους αρέσει τόσο πολύ ώστε να προτίθενται να εργαστούν με επιμονή και υπομονή προκειμένου να το επιτύχουν; Μπορεί να είναι ένα άθλημα που αγαπούν και στο οποίο να θέλουν να βελτιωθούν. Συνήθως στις μικρές ηλικίες είναι τα αθλήματα περισσότερο, ή η κατάκτηση των φίλων που τα παρακινεί. Σημασία δεν έχει ο στόχος αλλά η ενασχόληση του παιδιού με αυτόν.

 

2. Μη βλέπετε τα παιδιά σας με τα μάτια των άλλων και μη τα συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά, με εκείνα των φίλων σας, των γειτόνων σας, των συγγενών σας. Τα παιδιά σας είναι μοναδικά. Μόνο έτσι θα απελευθερωθείτε και, όχι μόνο θα αποδεχτείτε την επιλογή τους, αλλά θα τα ενισχύσετε προκειμένου να πετύχουν τον στόχο που τα ίδια έχουν θέσει.

 

3. Η στοχοθέτηση απαιτεί να ξεπεράσουμε τον δικό μας εαυτό, όχι να νικήσουμε κάποιον άλλο. Η ζωή είναι ένας αγώνας βελτίωσης του εαυτού μας, όχι εκμηδένισης του διπλανού μας. Οι μεγάλοι αθλητές κυνηγούν το δικό τους προσωπικό ρεκόρ, δεν μειώνουν τις προσπάθειές τους όταν πέφτουν οι επιδόσεις των αθλητών που ανταγωνίζονται.

 

4. Δώστε τους να καταλάβουν τη σημασία της αυτοπειθαρχίας στην επίτευξη του στόχου. Δίνετέ του διαρκώς ευκαιρίες να εξασκηθεί. Για παράδειγμα, αν θέλει να πάει σινεμά την Κυριακή και αυτός είναι ο στόχος για να τον πετύχει θα πρέπει να  έχει τελειώσει τα μαθήματά του (Επίσης ένας στόχος προκειμένου στρατηγικά να φτάσει στον επόμενο). Πρέπει να κατανοήσει το παιδί ότι προκειμένου να δει την αγαπημένη του ταινία και να τελειώσει τα μαθήματά του θα εργαστεί πιο εντατικά και δεν θα παραμελήσει το στόχο του για να παίξει με το τάμπλετ. Αν το κάνει, θα χάσει τον στόχο-μέσο για την επίτευξη του προσωπικού του στόχου και φυσικά δεν πάει σινεμά. Για να μάθει να πειθαρχεί στον εαυτό του και να εργάζεται προκειμένου να κερδίσει τους στόχους του πρέπει οι γονείς να είναι σταθεροί στις θέσεις τους και να μη «χαρίζονται».

 

5. Να μάθει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους. Από πολύ μικρή ηλικία βοηθήστε τον σε αυτό προσγειώνοντάς το. Ένα παιδί με εξαιρετικά χαμηλό ανάστημα δεν μπορεί να γίνει μεγάλος μπασκετμπολίστας.

 

6. Όταν γράφουμε με χαρτί και μολύβι τους στόχους μας κινητοποιούμαστε. Παύουν να είναι αφηρημένες έννοιες στη σφαίρα των ονείρων και γίνονται «προορισμοί». Προτείνετε στο παιδί σας να καταγράφει τους προσωπικούς μικρούς του στόχους και να τους αναρτήσει σε περίοπτη θέση.

 

7. «Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή», έχει πει σοφά ο Γάλλος συγγραφέας, Αντουάν ντε Σαιν-Εξπερύ, δημιουργός του Μικρού Πρίγκιπα. Συζητήστε μαζί του τους τρόπους που σκέφτεται για την εκπλήρωση των στόχων του.

 

8. Ενισχύστε το παιδί σας έτσι ώστε να μην εγκαταλείπει τους στόχους του όταν δυσκολεύει ο αγώνας. Δώστε το καλό παράδειγμα: Αν εγκαταλείπετε τους στόχους σας, αν ξεκινήσατε ένα μεταπτυχιακό το οποίο δεν τελειώνει ποτέ, αν λέτε ότι θέλετε να αρχίσετε γυμναστική αλλά είστε πάντα αποκαμωμένες στον καναπέ καμία συζήτηση και ανάλυση δεν μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί με τη διαδικασία στοχοθέτησης.
2193


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Παιδικά Βιβλία Που Οι Μαμάδες...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.