Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Εύκολα tips για να μάθει το παιδί να αποδίδει στο σχολείο

Εύκολα tips για να μάθει το παιδί να αποδίδει στο σχολείο

Το παιδάκι σας χαρακτηρίζεται από όλους ως  «πανέξυπνο», ωστόσο οι επιδόσεις του στο σχολείο είναι από μέτριες έως κακές;  Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να αυξήσει τις επιδόσεις του.

 

Αρχικά αναλογιστείτε τι φταίει: Μήπως εσείς ως γονείς είστε ιδιαίτερα πιεστικοί; Μήπως δεν ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του παιδιού, δεν το επαινείτε ή αντίθετα είσαστε πολύ ελαστικοί; 

 

Συζητήστε το θέμα με το δάσκαλό του: Είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για να σας πληροφορήσει πώς συμπεριφέρεται το παιδί στην τάξη, αν συγκεντρώνεται, αν δυσκολεύεται σε κάποια μαθήματα ή σε όλα, εάν ξεχνάει τις υποχρεώσεις του ή εάν  δεν συμμετέχει στις δραστηριότητες της τάξης.

 

Διαπιστώστε  αν στο σπίτι επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες. Εξασφαλίστε του –όσο αυτό είναι δυνατό- ένα ήσυχο περιβάλλον  και σεβαστείτε την ησυχία του. Αν σεβαστείτε τις υποχρεώσεις του, θα τις σεβαστεί κι εκείνο.

 

Αποφύγετε την αρνητική κριτική ( «δεν είσαι ικανός για τίποτα») και βέβαια τις προσβολές («χαζό είσαι;» κλπ)

 

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Και κυρίως αποφύγετε  να το συγκρίνετε με τα αδέρφια του.

 

Φροντίστε τη διατροφή του. Και βέβαια τον ύπνο του. Η κακή διατροφή, χωρίς θρεπτικά συστατικά, δημιουργεί τοξίνες, οι οποίες όταν συσσωρευτούν στον οργανισμό, δημιουργούν επιθετικότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και εκνευρισμό. Τα ίδια συμπτώματα δημιουργεί και η αϋπνία. 

 

Αποφύγετε την προστακτική και τις απειλές. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε εκφράσεις παρακίνησης (όπως: έλα να διαβάσεις τώρα που είσαι ξεκούραστος) και όχι προστακτικής (όπως: γράψε, διάβασε κ.λπ.). Αντίστοιχα, όταν εξαντλούνται τα αποθέματα υπομονής σας, μην απειλείτε το παιδί , λέγοντας «αν δεν διαβάσεις τα μαθήματά σου δεν θα βγεις για παιχνίδι».

 

Ρυθμίστε το πρόγραμμα ανάγνωσης.  Μην του ζητάτε  να ξεκινήσει το διάβασμα, μόλις επιστρέψει από το σχολείο, καθώς αυτό το διάστημα είναι για ξεκούραση ή για να ενισχυθεί η ποιοτική επικοινωνία με το παιδί, μέσω συζήτησης (μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων της ημέρας). Βοηθητικό είναι να ξεκινήσει το παιδί να διαβάζει τα πιο δύσκολα μαθήματα στην αρχή και να μην τα αφήσει στο τέλος που θα είναι πιο κουρασμένο.

 

Προτρέψτε το να επιλέξει σωστές εξωσχολικές δραστηριότητες: Οι σωστές εξωσχολικές δραστηριότητες θα το βοηθήσουν να καλλιεργήσει τις γνώσεις του και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

 

Τέλος, αν δείτε ότι το παιδί με κανέναν τρόπο και καμία μέθοδο δεν πείθεται να μελετήσει, θα πρέπει να ψάξετε αν το παιδί έχει πρόβλημα όρασης ή ακοής, μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχολογικά προβλήματα ή μήπως  έχει πέσει θύμα παρενόχλησης από άλλα παιδιά. 

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, www.xamogelakia.com
2954


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Εξωσχολικές δραστηριότητες:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.