Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Γελάστε με την καρδιά σας: Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία.

Γελάστε με την καρδιά σας: Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία.

Από το αυθόρμητο γέλιο μέχρι τη γελωτοθεραπεία, τις κλινικές γέλιου και τη γιόγκα γέλιου υπάρχουν αστείες ιστορίες αλλά και πολύ σοβαρές ιατρικές μελέτες

 

 

Αν γελάσατε με την καρδιά σας την 2η ημέρα του Μαΐου είχατε κάθε καλό και διόλου αστείο λόγο: Κάθε πρώτη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου με πρωτοβουλία του Ινδού φυσιολόγου δόκτορος Μαντάν Κατάρια, ο οποίος μάλιστα ανέπτυξε και τη γιόγκα γέλιου, μία μέθοδο ενδυνάμωσης αλλά και χαλάρωσης νου και σώματος, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με συναντήσεις ομάδων σε δημόσια πάρκα και διαδόθηκε παγκοσμίως με τη δημιουργία χιλιάδων «κλαμπ γέλιου» ως σήμερα. Η γελωτοθεραπεία με ή χωρίς γιόγκα είναι πλέον κομμάτι των εναλλακτικών και ολιστικών προσεγγίσεων, καθώς μελέτες ακόμη και συντηρητικών πανεπιστημίων συμφωνούν ότι το γέλιο κάνει καλό στην υγεία. (Ποιος δεν έχει νιώσει καλύτερα μετά από την ταινία «Το Πάρτυ» με τον  Πήτερ Σέλλερς;)

 

 

Γελάτε; με τις υγείες σας.

 • Το έντονο και πηγαίο γέλιο είναι ίσως η πιο ευχάριστη μορφή αερόβιας άσκησης. Οι παλμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή επιταχύνεται και τα σωματικά αλλά και ψυχικά οφέλη προσομοιάζονται με εκείνα που μας προσφέρουν μερικά λεπτά έντονης βάδισης.

 

 • «Γυμνάζει» τους προσωπικούς μύες, τους θωρακικούς - τα πλευρά, που δονούνται ασταμάτητα όταν γελάμε αληθινά, τους μύες της ουροδόχου κύστης. Κι ακόμη κι αν δε χτίζει το επιθυμητό «six pack», ασκεί τους έσω λοξούς κοιλιακούς μία μυϊκή ομάδα που δύσκολα γυμνάζεται ακόμη και με τα γνωστά μας «ροκανίσματα».

 

 • Απελευθερώνει ενδορφίνες, τις δικές μας «μορφίνες» που είναι φυσικά αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά. 

 

 • Μειώνει την πίεση του αίματος.

 

 • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κολίτιδας, της δυσκοιλιότητας και της γαστρίτιδας και προάγει την πέψη. Ένα καλό γέλιο μετά από ένα γιορτινό φαγοπότι και… χωνέψατε.

 

 • Είναι αντίδοτο στο στρες. Οι άνθρωποι, που γελούν, διαχειρίζονται ευκολότερα το στρες με συνέπεια την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλύτερη υγεία. Ακόμη, καθώς το στρες μας γερνάει πρόωρα και μας ασχημαίνει, οι άνθρωποι που γελούν γερνούν αργότερα και καλύτερα.

 

 • Επουλώνει γρηγορότερα τα τραύματα. Όταν γελάμε δυνατά τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και ενισχύεται η διαδικασία επούλωσης

 

 • Η βαθιά και έντονη αναπνοή κατά τη διάρκεια του γέλιου τονώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος, αφενός γιατί ασκεί τους θωρακικούς μύες και αφετέρου γιατί ο αέρας και συνεπώς και το οξυγόνο κινείται με μεγάλη ταχύτητα στους πνεύμονες. Το γέλιο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι ένα είδος οξυγονοθεραπείας.

 

 • Γελώντας καίμε θερμίδες. Η διάσημη κωμικός και συγγραφέας, Helen Pilcher, με διδακτορικό στη βιολογία και τις νευροεπιστήμες, ισχυρίζεται πως το δυνατό και ανεξέλεγκτο γέλιο μπορεί να «κάψει» ακόμα και 120 θερμίδες την ώρα, όσες δηλαδή αντιστοιχούν στο μέτριας έντασης περπάτημα.

 

 • Σύμφωνα με ορισμένες επιστημονικές μελέτες η γελωτοθεραπεία ενισχύει ακόμη και την ικανότητα μάθησης μέσω της ντοπαμίνης η οποία σχετίζεται με τη μάθηση.

 

 • Και κυρίως; Το γέλιο μας φέρνει πιο κοντά, σπάει τον πάγο στις πρώτες μας επαφές με άλλα άτομα και φτιάχνει τη διάθεσή μας. Είναι μεταδοτικό και γι’ αυτό δένει τις παρέες, που ειδικά εκείνες των παιδιών και νέων ατόμων μπορούν να ξεκαρδίζονται ομαδικά για ώρες. Γι’ αυτό, γελάστε με την καρδιά σας.

 

 

Παρενέργειες

Το πολύ δυνατό και παρατεταμένο γέλιο μπορεί να οδηγήσει και σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως πονοκέφαλο ή εξάρθρωση της γνάθου σε άτομα με προδιάθεση. Μπορεί να πυροδοτήσει ασθματική κρίση σε άτομα με βρογχικό άσθμα, ενώ «απαγορεύεται» σε άτομα που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί και έχουν ράμματα στο πρόσωπο ή σε οποιοδήποτε σημείο του κορμού καθώς οι συσπάσεις του γέλιου είναι τόσο έντονες που κυριολεκτικά σπάνε ράμματα.

 

 

 

Αυτό το ξέρατε;

 • Το γέλιο είναι αυτόματη λειτουργία καταγεγραμμένη στο DNA μας. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γέλιο των ολιγόμηνων βρεφών, που «ξέρουν» να γελούν, πριν καν μιλήσουν;

 

 • Γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα, σε σχέση με τις μοναχικές μας στιγμές.

 

 • Ένας ενήλικας γελά 20 φορές την ημέρα, αλλά ένα μωρό 400.

 

 • Σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθηθούν οι ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Ακόμη, σε παιδιατρικές κλινικές του

εξωτερικού εφαρμόζεται η παρακολούθηση καρτούν αλλά και η παρακολούθηση αστείων βίντεο από τους μικρούς ασθενείς. Σε αρκετά βρετανικά νοσοκομεία παίδων επιστρατεύονται «κλόουν γιατροί», οι οποίοι είναι κωμικοί ηθοποιοί, που ασκούν ατομικές συνεδρίες σε παιδιά που νοσούν.

Στις ΗΠΑ ογκολογικά νοσοκομεία υιοθετούν την πρακτική της γελωτοθεραπείας με ασκήσεις που προκαλούν γέλιο προκειμένου να ενισχύσουν ψυχικά αλλά και σωματικά τους ασθενείς.

 

 

 

Γελωτοθεραπεία και κλινικές γέλιου με ή χωρίς γιόγκα

Η γελωτοθεραπεία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολιστικής ιατρικής περισσότερο ως μέσο πρόληψης και όχι θεραπείας. Ασκήσεις και ορισμένες πρακτικές υποκινούν ή εκπαιδεύουν το άτομο ώστε να κινητοποιεί το γέλιο. Ζητούμενο είναι η δραστηριοποίηση των αυτοθεραπευτικών δυνατοτήτων του οργανισμού. Η κινητοποίηση του γέλιου μπορεί να βασίζεται σε εσωτερικές (π.χ. αναμνήσεις) και εξωτερικές αφορμές.

 

Σύμφωνα με τον γιατρό Αλέξανδρο Λουπασάκη, ιδρυτή του θεραπευτικού προγράμματος «Ελληνική Κλινική Γέλιου», όταν γελάμε γελάει και η καρδιά μας. Με περίπου 100 γέλια, δημιουργούμε στον οργανισμό μας αποτελέσματα, ανάλογα με δέκα λεπτά αεροβικής άσκησης. Στην Ελλάδα λειτουργούν πολλές κινητές μονάδες-λέσχες γέλιου όπου εφαρμόζονται τεχνικές γελωτοθεραπείας ακόμη και Γιόγκα Γέλιου.

 

Σε πολλά μέρη του κόσμου η γιόγκα του γέλιου ασκείται σε σχολεία, κολέγια, πανεπιστήμια, γηροκομεία κλπ. Στο Λουξεμβούργο το «Club de Rire» (κλαμπ γέλιου) είναι εξαιρετικά δημοφιλές και τα πρωινά του Σαββάτου ακούει κανείς στα πάρκα να αντηχούν τα γέλια των θεραπευομένων.

 

Στην Ελλάδα το πρώτο Κλαμπ ιδρύθηκε στην Αίγινα από τις δασκάλες Γιόγκας Γέλιου, την Βασιλική και την Ελένη Σκρέκου, τον Οκτώβρη του 2008. Ακολούθησε το Κλάμπ Γέλιου Αθήνας που από το Μάιο του 2010 πραγματοποιεί ανοιχτές και δωρεάν συναντήσεις εβδομαδιαίως και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί επίσης στα Γιάννενα και την Κρήτη.

 

 

 

Αναζητήστε στο διαδίκτυο συναντήσεις γελωτοθεραπείας και γιόγκας γέλιου:  www.laughter-yoga.gr

Διαβάστε: Αλέξανδρος Λουπασάκης, Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία, εκδόσεις Κέδρος.
1503


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Μάρτιος: Η χαρά του κηπουρού

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.