Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Γρίπη: Εμβολιάζουμε τα παιδιά μας;

Γρίπη: Εμβολιάζουμε τα παιδιά μας;

Το εμβόλιο της γρίπης εξελίσσεται και προστατεύει όλο και περισσότερα παιδιά και ενήλικες από τις ενίοτε σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας και αποφασίστε αν θα «τσιμπήσετε» ή όχι το παιδί σας.

 

 

 

Δεν είναι όλοι οι ιοί που μας προσβάλουν γρίπες και δεν είναι όλες οι γρίπες ήπιες όπως το κοινό κρυολόγημα. Το αντίθετο μάλιστα: Η γρίπη είναι μία οξεία και μεταδοτική νόσος, που προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλείται από διάφορους τύπους ιών γρίπης και τις μεταλλάξεις τους. Αν και η πλειοψηφία των υγιών παιδιών ταλαιπωρούνται απλώς για μερικές ημέρες, όπως συμβαίνει και με άλλες εποχικές αλλά ηπιότερες ιώσεις, μερικοί μικροί ασθενείς παρουσιάζουν επιπλοκές, μερικές φορές μάλιστα αρκετά σοβαρές.

 

 

Όχι ένας αλλά πολλοί ιοί

Οι ιοί της γρίπης A και Β, που είναι και οι πιο κοινοί, μεταλλάσσονται διαρκώς. Λόγω αυτών των συχνών μεταλλάξεων είναι αδύνατη η παρασκευή ενός εμβολίου που θα χορηγείται μία ή δύο φορές στη ζωή του ατόμου και θα προστατεύει ισόβια. Έτσι, κάθε χρόνο έχουμε νέα εμβόλια «προσαρμοσμένα» στις μεταλλάξεις του ιού της προηγούμενης χρονιάς. Ο στόχος είναι να παρασκευάζονται όλο και πιο «έξυπνα», αποτελεσματικά και εύκολα στη χορήγηση εμβόλια. Έτσι, από φέτος πήραν έγκριση για χρήση σε βρέφη από 6 μηνών τα τετραδύναμα εμβόλια γρίπης, τα οποία καλύπτουν τέσσερα στελέχη ιού αντί για τρία. Προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την παρασκευή διαρρινικών εμβολίων (σπρέι μύτης), προκειμένου η χορήγηση εμβολίων να γίνει πιο απλή δεν τελεσφόρησαν και τα εμβόλια αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα ράφια των φαρμακείων.

 

 

Να εμβολιάσω το παιδί μου;

Η γρίπη είναι ένα βαρύ νόσημα. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ σε περιπτώσεις πανδημίας, όπως η πρόσφατη του 2009, οι αριθμοί εκατονταπλασιάζονται. Στο πλαίσιο της γενικευμένης τάσης να εμβολιάζεται όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να μειωθεί δραστικά όχι μόνο η θνησιμότητα αλλά και η νοσηλεία των ασθενών, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει κάθε χρόνο τον εμβολιασμό για την προστασία από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα υγιή παιδιά δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, αλλά στην κλινική πράξη βρέφη και νήπια από 6 μηνών έως 3 ετών έχουν σαφώς υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει πάντως τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών. Αυτό δεν αφορά μόνο τους γονείς και τους φροντιστές του παιδιού ή τη γιαγιά και τον παππού που το προσέχουν αλλά ακόμη και το αδελφάκι του βρέφους, που πηγαίνει παιδικό σταθμό ή σχολείο και ενδεχομένως θα μεταφέρει τον ιό.

 

Σαφώς υψηλού κινδύνου είναι ακόμη τα παιδιά με χρόνιες πνευμονοπάθειες, στις οποίες συγκαταλέγεται και το βαρύ άσθμα, τα διαβητικά παιδιά, τα παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια ή ανοσοανεπάρκειες και άλλα χρόνια νοσήματα.

 

 

Κάθε εμβόλιο στον καιρό του.

Στην Ελλάδα η γρίπη εμφανίζεται αργότερα από άλλες χώρες, δηλαδή μετά τον Οκτώβριο και διαρκεί έως τον Απρίλιο γι αυτό και συστήνουμε να εμβολιάζονται τα παιδιά –αλλά και οι ενήλικες- από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να εμβολιάσει και αργότερα το παιδί του, απλώς όσο περισσότερο αργεί κανείς να εμβολιαστεί τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να τον προλάβει η γρίπη. Συνήθως στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά κρούσματα γρίπης πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

 

Εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο με το καινούργιο εμβόλιο αφού το προηγούμενο λόγω των μεταλλάξεων που προαναφέραμε δεν προσφέρει ανοσία. Σε περίπτωση που το παιδί που εμβολιάζεται είναι κάτω των 9 ετών και δεν έχει κάνει ποτέ πριν αντιγριπικό εμβόλιο, ο παιδίατρος θα συστήσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις εμβολίου, οι οποίες θα έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα.

 

Μερικοί γονείς αρνούνται να κάνουν στα παιδιά τους το αντιγριπικό εμβόλιο έχοντας μία γενικότερη επιφύλαξη απέναντι στα εμβόλια. Εάν όμως το παιδί τους ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ο παιδίατρος οφείλει να τους μεταπείσει προς όφελος της υγείας του παιδιού. Πάντως, το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, οπότε ο κάθε γονιός παίρνει τις αποφάσεις και την ευθύνη των αποφάσεων αυτών.

 

Τα αντιγριπικά εμβόλια θεωρούνται γενικά ασφαλή και αποτελεσματικά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ένας τοπικός ερεθισμός ο οποίος υποχωρεί σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα ή μία ήπια συμπτωματολογία γρίπης με μυαλγίες, καταβολή και χαμηλό πυρετό, κατάσταση που δεν προκαλεί καμία ανησυχία.

 

 

 

Με τη συνεργασία της Μαρίλης Παναγοπούλου, παιδιάτρου.
2639


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Διώξε το άγχος και ζήσε όπως σου...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.