Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Η μαμά έχει τις φίλες της

Η μαμά έχει τις φίλες της

Οι μαμάδες που επικοινωνούν συχνά με τις φίλες τους είναι πιο χαρούμενες και λιγότερο αγχώδεις. Γι αυτό μην αναβάλετε στο διηνεκές αυτή την έξοδο με την «κοριτσοπαρέα»

 

 

 

Μάνα είναι μόνο μία, αλλά δεν είναι μόνο μάνα. Είναι και σύντροφος και κόρη και –ευτυχώς- και φίλη. Κι όσο κι αν η γυναικεία φιλία αμφισβητείται ενίοτε από τους άντρες, που θεωρούν τη φιλία «προνόμιο» του φύλου τους, οι γυναίκες κατανοούν, στηρίζουν και αγαπούν τις φίλες τους, ειδικά μάλιστα όταν οι φιλίες κρατούν από τα εφηβικά χρόνια.

 

Αυτό το καλοκαίρι ρίξτε το έξω λοιπόν με τις φίλες σας και μην έχετε ενοχές. Καλές μαμάδες είναι οι χαρούμενες μαμάδες.

 

 

Η μεγάλη έξοδος

 

Αν έχετε μωρό ή μικρό παιδί η έξοδος με τις φίλες δεν είναι διόλου αυθόρμητη, αντίθετα πρέπει να προγραμματιστεί έτσι ώστε να είναι ο μπαμπάς στο σπίτι ή εναλλακτικά η γιαγιά ή η baby sitter. Αν θηλάζετε, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς θα πρέπει να αφήσετε πίσω σας γάλα, οπότε θα πρέπει ήδη να έχετε εξοικειωθεί με το θήλαστρο. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν κι αυτά τις ανάγκες τους (και τις γκρίνιες τους). «Ποιος θα μείνει μαζί μου;». «Ο μπαμπάς δεν με αφήνει να δω τηλεόραση». «Η γιαγιά δεν μαγειρεύει ωραία» και άλλα τέτοια μπορεί να ακούσετε την ημέρα της μεγάλης φυγής. Κλείστε τα αυτιά σας και συνεχίστε τον δρόμο σας προς την έξοδο, αφού πρώτα την έχετε οργανώσει κατάλληλα:

 

  • Γνωστοποιήστε νωρίς την έξοδό σας σε όλους τους ενδιαφερομένους και πρωτίστως στον μπαμπά των παιδιών σας και τα ίδια τα παιδιά σας εφόσον είναι σε ηλικία που είναι συνεννοήσιμα.

 

  • Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία που αντιδρά με έντονο συναισθηματισμό σε κάθε αποχωρισμό, μιλήστε του ήρεμα και εξηγήστε του ότι θα λείψετε. Μην καταφύγετε στην παλιά μέθοδο που συνοψίζεται σε προτάσεις του τύπου: «η μαμά πήγε μια στιγμή μέχρι το περίπτερο και έρχεται». Το μόνο που θα κάνετε είναι να άρετε δια παντός την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σας και να το γεμίσετε με ανασφάλειες.

 

  • Ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση του παιδιού σας ορίστε και το σημείο συνάντησης. Αν το παιδί σας έχει πυρετό ή αν είστε θηλάζουσα φροντίστε να συναντηθείτε με τις φίλες σας κάπου κοντά στο δικό σας σπίτι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορείτε να επιστρέψετε το συντομότερο δυνατό. Σε κάθε άλλη περίπτωση φύγετε… μακριά. Η χάρη σας μπορεί να φτάσει ως την Αίγινα αν δε θέλετε να διανυκτερεύσετε ή μέχρι και την Πάρο για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο.

 

  • Φορέστε τα «καλά» σας. Μεταξύ των ρούχων που επιλέγετε για το γραφείο και τις φόρμες που φοράτε στο σπίτι υπάρχουν εκείνα τα όμορφα μικρά φορεματάκια που έχετε παραχώσει στη ντουλάπα ως «τα αφόρετα». Καιρός να τα βγάλετε στην επιφάνεια και να τα χαρείτε επάνω σας. Θα σας θυμίσουν πιο ξέγνοιαστες μέρες και νύχτες.

 

  • Φροντίστε τον εαυτό σας: Μία επίσκεψη στο κομμωτήριο ή μία μάσκα προσώπου στο σπίτι θα σας βάλουν στο κλίμα της εξόδου από νωρίς.

 

  • Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας δημιουργήσει ενοχές του τύπου «κι αν το παιδί σε ζητήσει;». Απαντήστε: «έχει και τον μπαμπά του!». Δεν θα έχετε πει ψέματα.

 

 

Ραντεβού την επόμενη φορά

 

Οι φίλες μάς κάνουν καλό: Μας ακούν και τις ακούμε, μοιραζόμαστε προβλήματα και βρίσκουμε λύσεις, γελάμε με το παρόν και –γιατί όχι;- συγκινούμαστε και ενίοτε κλαίμε για το παρελθόν.

 

Έρευνα του UCLA τονίζει τη σπουδαιότητα της γυναικείας φιλίας καθώς όπως χαρακτηριστικά αποφαίνονται οι επιστήμονες που τη συνέταξαν οι πραγματικές φιλίες διαμορφώνουν το ποιες είναι οι γυναίκες αλλά και το ποιες θα γίνουν στο μέλλον, απαλύνουν τις εσωτερικές διαμάχες, γεμίζουν τα όποια συναισθηματικά κενά αφήνει ο γάμος και γενικότερα οι σχέσεις με το άλλο φύλο και κυρίως είναι το πιο φυσικό και με μεγαλύτερη διάρκεια αγχολυτικό. Οι γυναίκες αντιδρούν στο στρες διαφορετικά από τους άντρες λένε οι ερευνητές και σε αυτό ευθύνεται η διαφορετική μεταξύ των δύο φύλων χημεία. Έτσι, το «πάλεψε ή τρέχα» φαίνεται να ισχύει ως αντίδραση και να υποστηρίζεται «χημικά» μόνο στους άντρες. Αντίθετα οι γυναίκες οδηγούνται προς τις φίλες τους εξαιτίας όπως φαίνεται της οξυτοκίνης, της ορμόνης που σε καταστάσεις στρες τις οδηγεί είτε στα παιδιά τους είτε στη συναναστροφή με άλλες γυναίκες. Όταν πραγματοποιείται αυτή η ανθρώπινη επαφή με τις φίλες ο οργανισμός της γυναίκας παράγει ακόμα περισσότερη οξυτοκίνη, η οποία εκτός του ότι βοηθά την γυναίκα να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, δρα και ηρεμιστικά (αντίθετα με τους άντρες που όταν παράγουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, καταστέλλεται η οξυτοκίνη).

 

Συμπερασματικά, ο χρόνος με τις καλές και πιστές φίλες μειώνει πραγματικά τα επίπεδα του άγχους και αυτό δεν χρειαζόταν να το υπογράψουν οι επιστήμονες του UCLA. Αρκεί μία βόλτα με την κοριτσοπαρέα για να νιώσει κανείς την οικειότητα και την αποδοχή που διώχνει τις σκοτούρες μακριά.

 

 

Προσέχουμε για να έχουμε

 

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, αποκάλυψαν ότι οι γυναικείες φιλίες είναι πιο εύθραυστες από τις αντρικές και αρκεί ένα και μόνο αρνητικό γεγονός για να τις κλονίσει. Ο λόγος ίσως είναι ότι οι γυναίκες όχι μόνο επενδύουν συναισθηματικά περισσότερο από τους άντρες στις φιλίες αλλά και ανοίγονται περισσότερο με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο εκτεθειμένες όταν ραγίσει το γυαλί.

 

Γι αυτό… φρόνιμα!
939


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


«Η ΧΥΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ»: Το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.