Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Κατασκήνωση ή summer camp; Το δίλημμα του καλοκαιριού.

Κατασκήνωση ή summer camp; Το δίλημμα του καλοκαιριού.

Αν ταλαντεύεστε μεταξύ της συμμετοχής του παιδιού σας σε camp με ημερήσιες δραστηριότητες και διανυκτέρευση στο σπίτι και της εμπειρίας της κατασκηνωτικής ζωής ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά, συζητήστε με το παιδί σας και κλείστε θέσεις. Ο Μάιος μάς έφτασε. 

 

 

Στα μέσα Ιουνίου τα σχολεία κλείνουν και οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά ξεκινούν συνήθως όχι σε κάποιο παραθαλάσσιο θέρετρο, αλλά στην πόλη. Και όταν οι γονείς εργάζονται οι δημοφιλείς επιλογές για εκτόνωση και απασχόληση των παιδιών είναι τα ημερήσια camp και οι κατασκηνώσεις. Ανάλογα με την ηλικία, τον χαρακτήρα του παιδιού, αλλά και τη φιλοσοφία των γονιών οι αποφάσεις λαμβάνονται και τα παιδία παίζει, κοντά ή μακριά από το σπίτι.

 

 

Summer camp: Η ημερήσια «κατασκήνωση»

 

Τα υπέρ:

 

Δεν αποχωρίζεστε το παιδί σας και το βράδυ το καληνυχτίζετε στο κρεβάτι του. Κι εκείνο δεν νιώθει νοσταλγία για το σπίτι του, ούτε τη μοναξιά που βιώνουν ορισμένα παιδιά μακριά από την οικογένειά τους. Όσο για τις δραστηριότητες; Τα περισσότερα camps έχουν τόσες πολλές και τόσο οργανωμένες δράσεις, ώστε το παιδί δεν έχει χρόνο για «χάζεμα» και βρίσκεται για τουλάχιστον ένα οκτάωρο σε κίνηση. Κάποια camps μάλιστα οργανώνουν και ημερήσιες εκδρομές για βουτιές στη θάλασσα, οπότε το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του χορτασμένο από παιγνίδι και δραστηριότητες.

 

Ακόμη, η συμμετοχή στα summer camps είναι πιο ευέλικτη. Έτσι, μπορείτε να γράψετε το παιδί σας για μερικές ημέρες μέσα στην εβδομάδα εάν για παράδειγμα θέλετε να φεύγετε οικογενειακώς για τριήμερα.

 

Τα κατά:

 

Η συμμετοχή σε ημερήσιο camp δεν προάγει την αυτονόμηση και την αυτενέργεια των παιδιών στον βαθμό που το κάνει η κατασκήνωση. Συχνά μάλιστα οι διοργανωτές των camps ακολουθούν πολύ αυστηρά τα προγράμματα των δραστηριοτήτων και δεν αφήνουν στο παιδί το περιθώριο να «αυτοσχεδιάσει». Ακόμη, το γεγονός ότι το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του, δεν του δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει δυσκολίες και συναισθήματα, που προάγουν την εξέλιξη και την προσωπική του ανάπτυξη.

 

Όσο για το οικονομικό θέμα, σε αντίθεση με τις κατασκηνώσεις, που στην πλειοψηφία τους πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των γονέων, τα camps έχουν ένα κόστος συχνά υψηλό εκτός εάν πρόκειται για ημερήσιες κατασκηνώσεις δήμων ή συλλόγων οπότε αποτελούν οικονομικότερη λύση.

 

Και τέλος, τα summer camps δεν απεγκλωβίζουν τα παιδιά από την πόλη και το αστικό περιβάλλον και δεν χτίζουν αναμνήσεις όπως οι κατασκηνώσεις, ούτε δυνατές φιλίες.

 

 

Κατασκήνωση, η «κλασική»

 

Τα υπέρ:

 

Ο κατασκηνωτικός τρόπος ζωής έχει πολλά θετικά για το παιδί: κοινωνικοποίηση, ζωή στην εξοχή, παιχνίδι, αυτονομία… Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι το παιδί αποζητά αυτή την «πρόκληση», να κάνει δηλαδή διακοπές χωρίς την παρέα, την διαρκή επίβλεψη, αλλά και τη «γκρίνια» των γονιών του. Νιώθει ελεύθερος και ανεξάρτητος, ακόμη κι αν είναι διαρκώς κάτω από την επιτήρηση των ομαδαρχών και του υπόλοιπου προσωπικού της κατασκήνωσης. Όσο για τους γονείς, μπορούν να εργασθούν χωρίς να έχουν τη φροντίδα του παιδιού το διάστημα που δεν έχουν άδεια.

 

Τα κατά:

 

Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου 20% των παιδιών που πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση δυσφορούν μετά την τρίτη ημέρα και ζητούν να αποχωρήσουν καθώς νιώθουν έντονη νοσταλγία για το σπίτι τους και το οικογενειακό περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή ο γονιός θα πρέπει να αναζητήσει και να εντοπίσει τυχόν σοβαρά προβλήματα στη διαμονή του στην κατασκήνωση αλλά και να βοηθήσει το παιδί ώστε αυτό να μη διακόψει την παραμονή του. Αλλά και ο γονιός από την μεριά του μπορεί να νιώσει ανασφάλεια και θλίψη λόγω της απουσίας του παιδιού του από το σπίτι. Είναι εξάλλου άβολο να πρέπει κανείς να διανύσει αποστάσεις ακόμη και ωρών για να επισκεφτεί το παιδί του.

 

 

Η απόφαση

 

 

Η επιθυμία του παιδιού, αλλά και ο χαρακτήρας του είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για την απόφαση των γονιών. Ένα μοναχοπαίδι που δεν έχει κοιμηθεί ποτέ εκτός σπιτιού είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσει τις πρώτες ημέρες στην κατασκήνωση ειδικά εάν είναι μικρής ηλικίας. Αντίθετα, ένα παιδί που έχει μάθει να αποχωρίζεται το σπίτι του και είναι κοινωνικό και δραστήριο έχει πολλές πιθανότητες να εγκλιματιστεί τάχιστα στη ζωή της κατασκήνωσης. Να θυμάστε πάντως πως ότι κι αν αποφασίσετε δεν αφορά απόφαση ζωής. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε γνώμη και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
1507


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Αναβλητικότητα: Όταν το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.