Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Κλειστά σχολεία, ανοιχτές οθόνες: Σημείο των καιρών.

Κλειστά σχολεία, ανοιχτές οθόνες: Σημείο των καιρών.

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να περιορίσουμε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μας μπροστά από τις οθόνες και να τον εμπλουτίσουμε με «αληθινό» παιγνίδι και άλλες δραστηριότητες που ευνοούν την ανθρώπινη επικοινωνία .

 

 

Εσείς τι θα διαλέγατε; Σερφάρισμα στο κινητό σας ή βουτιές στη θάλασσα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε. Οι οθόνες μάς έχουν μαγέψει και μάλιστα –σύμφωνα και με μελέτες- πρώτα εμάς, τους γονείς και στη συνέχεια και τα παιδιά μας, που μιμούνται τις συνήθειές μας. Ένα ποσοστό παιδιών, λοιπόν, θα προτιμήσουν, από την ηλιόλουστη παραλία ένα σκοτεινό δωμάτιο με μία μεγάλη φωτεινή οθόνη, για να παίξουν κάποιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιγνίδι συνδεδεμένοι με την «ομάδα», τους «συμπαίκτες», τους «φίλους».

 

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι και τόσο αναπάντεχη μιας και όλο το περασμένο διάστημα ή ακόμη και ολόκληρη η προηγούμενη χρονιά πέρασε μπροστά στη ταμπλέτα, τον υπολογιστή ή το smartphone. Κι όσο κι αν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των ποσοστών εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία αλλά και για την αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς σε παιδιά που εκτίθενται υπερβολικά σε βίαια ηλεκτρονικά παιγνίδια η συνήθεια καλά κρατεί και μάλιστα εδραιώνεται το καλοκαίρι όπου ο ελεύθερος χρόνος είναι άπλετος και το αίσθημα της ανίας αφόρητο. Τι κάνουμε λοιπόν; Καταρχήν, δεν δαιμονοποιούμε τα ηλεκτρονικά παιγνίδια γιατί όταν παίζονται με μέτρο έχουν και τα καλά τους. Και οπωσδήποτε αφήνουμε έξω από τις αποσκευές των διακοπών τις πολυπόθητες ταμπλέτες. Αλλά μέχρι τις διακοπές τι γίνεται;

 

 

Μην πυροβολείτε την οθόνη

 

Τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, όταν παίζονται με σύνεση και χρονόμετρο, δεν μονοπωλούν τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού και δεν έχουν βίαιο αλλά εκπαιδευτικό περιεχόμενο, σύμφωνα με βρετανικές μελέτες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του παιδιού και εμπλουτίζουν τις γενικές γνώσεις του. Ακόμη, η λελογισμένη ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιγνίδια ενισχύει την παρατηρητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό και βοηθά παιδιά, που δεν έχουν δεξιότητες στα ομαδικά αθλήματα, να κοινωνικοποιηθούν μέσω των παιγνιδιών, καθώς πολλές φορές η παρέα ακόμη κι αν δεν συναντηθεί στα γήπεδα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου συναντιέται διαδικτυακά στο ομαδικό -αν και ψηφιακό- «gaming».
Δυστυχώς όμως ο χρόνος που αφιερώνει ένα παιδί μπροστά από την οθόνη αλλά και το είδος του θεάματος ή του παιγνιδιού δεν οριοθετούνται, με αποτέλεσμα τα όποια ευεργετήματα να χάνονται και να κυριαρχούν στο παιδί οι αρνητικές επιδράσεις όπως η εμφάνιση επιθετικής συμπεριφοράς και η εσωστρέφεια, την ώρα που ο κίνδυνος εθισμού καραδοκεί.

 

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

 

  • Να βάλουν όρους και να συμφωνήσουν με τα παιδιά τους τις ώρες και τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Για παράδειγμα, να μην τρώνε και παίζουν ταυτόχρονα, να μην παίζουν ποτέ πριν τον ύπνο και να μην ξεπερνούν τις δύο ώρες την ημέρα συνολικά, ή ακόμη και τη μία ώρα όταν το παιδί είναι πολύ μικρό αλλά σίγουρα άνω των 2 ετών.

 

  • Να επιλέξουν για τα παιδιά τους τα κατάλληλα ηλεκτρονικά παιγνίδια είτε από το διαδίκτυο είτε από τα ειδικά καταστήματα. Στα ηλεκτρονικά παιγνίδια υπάρχει πάντα ειδική σήμανση, που αφορά στην ηλικία του παίκτη, αλλά και στο περιεχόμενο του παιγνιδιού. Ας μην ξεχνάμε ότι το διαδίκτυο βρίθει παιγνιδιών με σεξ, βία και ναρκωτικά αλλά και ρατσιστικά ή άλλα μηνύματα, τζόγο και κάθε είδους χυδαιότητα.

 

  • Να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντισταθούν στην ανία, που είναι βέβαιο ότι θα τα στρέψει προς τις οθόνες, σχεδιάζοντας από κοινού το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων τους. Για παράδειγμα, αν το παιδί νιώθει άβολα στην ιδέα της κατασκήνωσης και του ύπνου εκτός σπιτιού ή αν είναι πολύ μικρό για να γίνει κατασκηνωτής να αναζητήσουν ένα ημερήσιο camp που του ταιριάζει. Υπάρχουν αστικές κατασκηνώσεις ημέρας με αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες που κοινωνικοποιούν και απασχολούν δημιουργικά το παιδί. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η δυνατότητα να προσπαθήσουν ώστε να συναναστρέφεται καθημερινά φίλους του, ιδανικά εκτός σπιτιού.

 

  • Στα μεγαλύτερα παιδιά, που δηλώνουν ότι βαριούνται, οι γονείς είναι καλό να τα αφήνουν να διασκεδάσουν αυτοσχεδιάζοντας. Υπό κατάλληλες συνθήκες η ανία είναι αδελφή της δημιουργίας.

 

  • Να αναθέτουν δουλειές: το πότισμα των φυτών της βεράντας ή του κήπου, τη βόλτα του σκύλου σε μεγαλύτερα παιδιά, το ξεκαθάρισμα των παιγνιδιών και των παιδικών βιβλίων γίνονται μάθημα αλληλοβοήθειας στην οικογένεια.

 

  • Αν η απόσταση από τις κοντινές στην πόλη παραλίες δεν επιτρέπει τα συχνά μπάνια στη θάλασσα, η λύση είναι η οικογενειακή εγγραφή στην πισίνα, όπου οι γονείς θα κάνουν το κέφι τους και τα παιδιά μαθήματα κολύμβησης, τα οποία ασκούν το σώμα, μειώνουν το στρες και απομακρύνουν τον κίνδυνο πνιγμού στο νερό.

 

  • Να περάσουν μαζί γονείς και παιδιά τον ελεύθερο χρόνο τους. Τα απογεύματα ή τα σαββατοκύριακα μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο του πιεσμένου από υποχρεώσεις χειμώνα. Ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι βόλτες στις κοντινές εξοχές ή στις παιδικές χαρές και τους αθλητικούς χώρους της γειτονιάς, ακόμη και ένα δείπνο με τα αγαπημένα σπαγγέτι αλά καρμπονάρα σε ένα ιταλικό εστιατόριο γεμίζουν με χαρά ακόμη και ένα παιδί νηπιακής ηλικίας.

 

 

 

Τα παιγνίδια του καλού καιρού

 

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που το ρήμα «βαριέμαι» χρησιμοποιείται από τα παιδιά περισσότερο από κάθε άλλο και δηλώνει την αβάσταχτη βαρύτητα της ανίας. Το παιγνίδι είναι πάντα το αντίδοτο στη βαρεμάρα αλλά ποιο παιγνίδι αν όχι το ηλεκτρονικό;

 

Μόλις τον Ιανουάριο του 2019 η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (A.A.P.) δημοσίευσε μία ανανεωμένη έκθεση, σχετικά με τα καλύτερα παιχνίδια για την ανάπτυξη των παιδιών και μαντέψτε: τα ηλεκτρονικά δεν είχαν καμία  θέση στην έκθεση αυτή, που υπενθυμίζει ότι «τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που μας πάνε πίσω στα βασικά»: τα τουβλάκια, τις κούκλες και τις φιγούρες, τα επιτραπέζια και τις μπάλες.

 

Τα επιτραπέζια μάλιστα παιγνίδια απαιτούν περισσότερες δεξιότητες και αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών και προωθούν τη γνώση και την κοινωνικότητα.

 

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τόσο καλύτερα κατανοούμε την ανάγκη για παιχνίδια που βασίζονται στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Καμία οθόνη, κανένα video game ή εφαρμογή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις σχέσεις που σχηματίζονται από τα απλά παιχνίδια» αναφέρει η dr. Aleeya Healey, επικεφαλής της έρευνας.

 

Η έκθεση καταλήγει θυμίζοντας στους γονείς, ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να κοιτάζουν καθόλου οθόνες, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει πάντα να παίζουν ή να βλέπουν προγράμματα με την επίβλεψη ενήλικα προκειμένου να ελέγχεται εάν αυτά είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και εκπαιδευτικά.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής επισκεφτείτε: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/Ignore-the-Flashing-Screens-The-Best-Toys-Go-Back-to-the-Basics.aspx)

 

 

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Καλλιακούδη

Ψυχολόγο- Οικογενειακή Θεραπεύτρια

www.katerinakalliakoudi.gr
1320


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.