Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

«Κρεατάκια»: κάνουν τη ζωή των παιδιών δύσκολη

«Κρεατάκια»: κάνουν τη ζωή των παιδιών δύσκολη

Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις κάνουν δύσκολες τις ημέρες και, κυρίως, τις νύχτες των παιδιών και γίνονται η αιτία για την επίσκεψη στον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. 

 

 

Το περιστατικό είναι σύνηθες στα ιατρεία των ωτορινολαρυγγολόγων: Ο μικρός ασθενής προσέρχεται με την κλασική εικόνα του παιδιού που έχει «κρεατάκια», δηλαδή έχει μισάνοιχτο στόμα, ανασηκωμένο το άνω χείλος και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Εικόνα που ιατρικά περιγράφεται ως «αδενοειδές προσωπείο». Οι γονείς συμπληρώνουν με τις περιγραφές τους τη συμπτωματολογία: «Ροχαλίζει, δεν κοιμάται καλά και… μιλάει με τη μύτη».

 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, όπως ονομάζονται στην ιατρική ορολογία τα «κρεατάκια», είναι φυσιολογικός λεμφικός ιστός, που βρίσκεται στο οπίσθιο τοίχωμα του ρινοφάρυγγα. Ο ρόλος τους στην άμυνα του οργανισμού είναι να παράγουν αντισώματα, αλλά μετά την ηλικία των τριών περίπου ετών η παραγωγή αντισωμάτων σταματάει.

 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις γίνονται υπερτροφικές σε παιδιά που σε μικρή ηλικία εμφανίζουν συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Συνήθως ατροφούν καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και συνήθως εξαφανίζονται μέχρι το τέλος του δημοτικού σχολείου.

 

 

Τα «κρεατάκια» μειώνουν τις σχολικές επιδόσεις

 

Τα παιδιά με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις δεν αναπνέουν σωστά με αποτέλεσμα να έχουν δύσκολο ύπνο: ροχαλίζουν και μπορεί να κάνουν ακόμη και άπνοια. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει σαν συνέπεια την πρωινή υπνηλία, το διαρκές αίσθημα κόπωσης και τελικά τη μειωμένη σχολική απόδοση.

 

Ακόμη το παιδί μπορεί να απουσιάζει συχνά από το σχολείο λόγω συχνών λοιμώξεων όπως παραρρινοκολπίτιδες, φαρυγγίτιδες, λαρυγγίτιδες και υποτροπιάζουσες ωτίτιδες. Τα παιδιά με «κρεατάκια» έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκκριτική ωτίτιδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία αποτελεί και την πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά κάτω των 7ετών.

 

 

Και τώρα τι κάνουμε;

 

Καταρχήν πηγαίνουμε στον ΩΡΛ, ο οποίος θα διαγνώσει την υπερτροφία καταρχήν με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τους γονείς και στη συνέχεια με πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση: ενδοσκόπηση, ακτινογραφία αδενοειδών εκβλαστήσεων και εκτίμηση της κατάστασης των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αυτιών του μικρού παιδιού.

 

Ανάλογα με τη διάγνωση θα επιλεχθεί και η κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως, αφορά στη συντηρητική αγωγή: πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή και χορήγηση αντιβιοτικών. Αν όμως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, δεν βελτιώνεται με τη συντηρητική αγωγή και η υγεία του μικρού ασθενή επιβαρύνεται ιδιαίτερα - τα «κρεατάκια» μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρδιοπνευμονικά νοσήματα- μπορεί να αποφασιστεί η αδενοτομή, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται ταυτόχρονα με αμυγδαλεκτομή, μυριγγοτομή (επέμβαση στα αυτιά) και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στα αυτιά. Η χειρουργική αυτή επέμβαση είναι σύντομη, γίνεται με γενική αναισθησία και συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, ενώ η ανάρρωση διαρκεί 2 με 3 ημέρες.

 

 

 

Με τη συνεργασία της Καλής Κοντογεώργη, Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου.
1963


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


«ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ»: Η...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.