Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Κρητική διατροφή: Με τις υγείες σας.

Κρητική διατροφή: Με τις υγείες σας.

Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες και μυήστε τα παιδιά σας στην κρητική κουζίνα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες προάγει την υγεία και συνδέεται με τη μακροβιότητα

 

 

Το 2016 ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής, κ. Αντώνης Καφάτος μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα « Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας» αποθέωνε την παραδοσιακή κρητική διατροφή ως την ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη ασθενειών. Βασισμένος σε διεθνείς μελέτες και κυρίως σε εκείνη των «Επτά χωρών» που αφορούσε κυρίως την περίοδο του 1960 τόνισε την εξαιρετική υγεία των Κρητικών εκείνης της εποχής σε αντίθεση με τη σημερινή όπου το παραδοσιακό μοντέλο διατροφής έχει εγκαταλειφτεί και οι άλλοτε λιτοδίαιτοι κάτοικοι της Κρήτης υιοθέτησαν τις ανθυγιεινές συνήθειες της Δύσης. Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.
Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από ευεργετικές όπως φαίνεται πολιτισμικές συνήθειες, όπως οι νηστείες, αλλά και από καθημερινή άσκηση που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα.

 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη στη μελέτη της Λυών (1994) μεταξύ 600 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με αυτή οι άνθρωποι με πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Κρήτης είχαν 76% λιγότερα δεύτερα επεισόδια εμφράγματος σε σύγκριση με τους άλλους μισούς που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Αμερικανικής Καρδιολογικής εταιρείας. Εντυπωσιακά ήταν όμως και τα αποτελέσματα μιας δεκάχρονης επιστημονικής μελέτης 1992-2002, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε κρητικόπουλα που ακολούθησαν τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Όλες οι σωματομετρικές μετρήσεις των παιδιών τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα  και αφορούσαν Βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος, Δείκτη Περιμέτρου Μέσης και Λεκάνης, Ολική Χοληστερόλη, LDL Χοληστερόλη, Αθηρωματικό Δείκτη κλπ ήταν σημαντικά βελτιωμένες (τεράστιες διαφορές) μετά τη λήξη του προγράμματος.
 

 

Διατροφή με ιστορία

 

Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.archaiologia.gr, η αμερικανίδα ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος, Τζέρολιν Μόρισον, περιγράφει τις πρώτες ύλες αλλά και τις «συνταγές» των αρχαίων Κρητών. Σύμφωνα με τη Μόρισον τόσο στη μινωική εποχή, όσο και στη σύγχρονη Κρήτη, οι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές από τη θάλασσα και σπανιότερα κρέας από ζώα εκτροφής ή κυνήγι, ενώ στις μεταγενέστερες μινωικές περιόδους κατανάλωναν και άγρια ελάφια. Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως πολλά όσπρια, όπως φακές και φάβα, δημητριακά, όπως ζέα και κριθάρι, φρούτα και καρπούς, όπως σύκα και αμύγδαλα και, φυσικά, αποδείξεις για παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού. Η διακεκριμένη επιστήμονας επισήμανε μάλιστα ότι η διατροφή στην Κρήτη πριν από 100 χρόνια έμοιαζε περισσότερο με εκείνη της μινωικής εποχής, από ό,τι της σύγχρονης.

 

Γιατί όμως τόσος λόγος για την κρητική διατροφή; Γιατί, εκτός από τα πολιτισμικά στοιχεία που δίνει στους ανθρωπολόγους, προσφέρει πεδίο έρευνας στους επιστήμονες υγείας οι οποίοι είναι απολύτως βέβαιοι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής είναι εξαιρετικά υγιεινό και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε αντιοξειδωτικά, ω3 λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο για σοβαρά νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.

 

Εκτός από τη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας όλες οι μελέτες συμφωνούν ακόμη ότι η κρητική διατροφή συμβάλλει και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Καθώς το γήρας είναι αποτέλεσμα βιολογικών αλλαγών που προκύπτουν από τη συσσώρευση μη αναστρέψιμων βλαβών στα κύτταρα του οργανισμού η διατροφή φαίνεται να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της διαδικασίας αυτής. 

 

 


«Οδηγίες χρήσης»

 

Βάλτε στη διατροφή σας

 

- Καθημερινά 5-7 μερίδες φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά προτίμηση βιολογικά. Συνηθίστε τις σαλάτες με σταμναγκάθι το οποίο τρώγεται ελάχιστα μαγειρευμένο και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.


- Καθημερινά έως 2 μερίδες γαλακτοκομικών

 

- 2-3 φορές την εβδομάδα, όσπρια.

 

- 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο (Προτιμήστε τα βιολογικά ή τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής).

 

- 2 φορές την εβδομάδα, φρέσκο ψάρι κατά προτίμηση όχι τηγανητό.

 

- Ξηρούς καρπούς. Μία χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια είναι το πιο υγιεινό καθημερινό σνακ.

 

-Το μέλι ως γλυκαντική ουσία.

 

-Το ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε οποιαδήποτε συνταγή καθώς  είναι η πιο σημαντική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών.


-Βότανα και αρωματικά φυτά. Αντί για ευρωπαϊκό τσάι προσφέρετε στα μεγαλύτερα παιδιά «τσάι» από βότανα όπως το δίκταμο, το τίλιο το φασκόμηλο και άλλα. Η μαλοτύρα (τσάι του βουνού από τον Ψηλορείτη) θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 

 

Κλασικές συνταγές

 

Αναζητήστε στο διαδίκτυο ή στα τετράδια συνταγών των κρητικών γιαγιάδων:

 

  • Χοχλιοί (σαλιγκάρια) μπουμπουριστοί ή γιαχνί με ή χωρίς πατάτες

 

  • Όσπρια από όλα τα είδη «ενωμένα» σε σούπα

 

  • Φασουλόρυζο και φακόρυζο: Αν οι Ιταλοί συνδυάζουν τα όσπρια με τα ζυμαρικά, οι Κρητικοί τα συνδύαζαν με ρύζι δημιουργώντας εξαιρετικά θρεπτικά πιάτα.

 

  • Πατάτα «οφτή» (100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες).

 

  • Κουκουβάγια ή ντάκος

 

  • Γαμοπίλαφο

 

  • Μπαρμπουνοφάσουλες (φασόλια χάντρες) με κρέας1006


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Halloween… διαβάσματα!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.