Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Ξένες γλώσσες

Ξένες γλώσσες

Hello γλωσσομάθεια!

 

Οι ξένες γλώσσες μπαίνουν όλο και πιο νωρίς στη ζωή των παιδιών δημιουργώντας ερωτήματα και διλήμματα στους γονείς.

 

 

Βρετανίδες που αναλαμβάνουν να μάθουν τα νήπια αγγλικά μέσα από το θεατρικό παιγνίδι, Κινέζες που διδάσκουν τη γλώσσα τους με τραγούδια, Γαλλίδες δασκάλες που χρησιμοποιούν ταινίες στο Υoutube για να μυήσουν τα ελληνόπουλα στη γαλλική, απ’ όλα έχει η αγορά της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Είναι, βλέπετε, η εμμονή του Έλληνα γονιού, που θέλει το παιδί του να τελειώσει το σχολείο και να γνωρίζει καλά και με πιστοποίηση τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες.  

 

Αχρείαστες να είναι –που δεν είναι ποτέ, οι ξένες γλώσσες μπαίνουν στη ζωή των παιδιών μας σε πολύ τρυφερή ηλικία. Και αν άλλοτε υπήρχαν ενστάσεις των ειδικών αυτές κάμπτονται με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

 

Οι νευροβιολόγοι και οι αναπτυξιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα πρώτα χρόνια ζωής μας, από την πρώτη βρεφική ηλικία έως την πρώτη σχολική ηλικία είναι τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη της γλώσσας και της ομιλίας. Το ίδιο πιστεύεται ότι ισχύει και για την εκμάθηση μιας δεύτερης, ξένης γλώσσας.

 

Η επιστημονική άποψη, που υπερισχύει, είναι ότι όσο νωρίτερα εκτίθεται ένα παιδί σε μια ξένη γλώσσα, τόσο καλύτερα τη μαθαίνει. Το επιβεβαιώνει και έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard. Από τα συμπεράσματα μάλιστα των ερευνών φαίνεται ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε νεαρή-προσχολική ηλικία βοηθάει, επιπλέον, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, της κριτικής τους σκέψης και γενικότερα της πνευματικής ευελιξίας. Δίγλωσσα βρέφη και παιδιά θεωρείται ότι έχουν καλύτερα ανεπτυγμένες επιτελικές λειτουργίες σε όλες τις ηλικίες, σε σχέση με παιδιά που ομιλούν μόνο μια γλώσσα.

 

Lets play

 

Στην προσχολική ηλικία το παιγνίδι θεωρείται το καλύτερο παιδαγωγικά μέσο για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας. Ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον υποστηρικτικό μπορεί να μάθει μία ή δύο ακόμη γλώσσες, από πολύ νωρίς παίζοντας ή τραγουδώντας και κυρίως όχι τρομάζοντας με αυστηρούς δασκάλους και… δουλειά για το σπίτι.

 

Αυτή η φιλοσοφία ισχύει κυρίως για την αγγλική, η οποία στη συνείδηση των Ελλήνων είναι κάτι σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα. Την αγορά όμως πλέον κατακλύζουν «εξωτικές» γλώσσες: Κινέζικα, Ιαπωνικά, Ρωσικά ή Τούρκικα. Κάποια ιδιωτικά σχολεία κάνουν πέρα τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και στη θέση τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαφημίζουν την κινεζική γλώσσα. Και φυσικά τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ακολουθούν τη νέα τάση διαφημίζοντας προγράμματα εκμάθησης για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

 

Πόσο εύκολο όμως είναι για ένα παιδί πέρα από τη μητρική του γλώσσα και μία ξένη να πειραματιστεί με κινεζικά ή ρωσικά; Αρκεί να έχει εμπεδώσει καλά την πρώτη ξένη γλώσσα για να προχωρήσει στην εκμάθηση της δεύτερης γλώσσας, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

 

Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι ο δάσκαλος να έχει διδακτική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός φορέας την κατάλληλη πιστοποίηση. Για παράδειγμα, για «πιστοποιημένα» ρωσικά εγγύηση είναι το Ινστιτούτο Πούσκιν (www.puskin.gr).

 

 

Στα ιδιαίτερα λέμε «ντα»;

 

Αν ο δάσκαλος είναι έμπειρος και καταρτισμένος ακαδημαϊκά και ακόμη καλύτερα αν διδάσκει τη μητρική του γλώσσα οι προοπτικές είναι ευοίωνες για τον μικρό μαθητή. Ο μόνος κίνδυνος του ιδιαίτερου μαθήματος είναι ο μαθητής να παρασύρει τον δάσκαλο στον δικό του ρυθμό και η πρόοδος να είναι αργή και βασανιστική. Αντίθετα, το φροντιστήριο είναι πιο οργανωμένο και πιο ανταγωνιστικό. Ο μαθητής πρέπει να ακολουθήσει την τάξη και όχι να επαναπαυτεί στην προσωπική σχέση με τον καθηγητή. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί εποικοδομητικά.

 

 

Και λίγη γεωγραφία

 

Αγγλικά: Είναι η μητρική γλώσσα των περισσότερων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας, των Η.Π.Α., του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της  Ιρλανδίας και της αγγλόφωνης Καραϊβικής ενώ χρησιμοποιείται ως επίσημη γλώσσα και σε πολλές ακόμη χώρες του κόσμου. Αλλά, κυρίως, είναι η γλώσσα των υπολογιστών, των επιστημών και των επιχειρήσεων, της διπλωματίας και του διαδικτύου.

 

Γαλλικά: Το 2006 ήταν η 4η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης στις αφρικανικές χώρες. Στην Ευρώπη μετρώνται περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν τα γαλλικά ως μητρική τους γλώσσα.

 

Ισπανικά: Θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική γλώσσα μετά την αγγλική λόγω της αυξανόμενης χρήσης της στις Η.Π.Α.

 

Γερμανικά: 105 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι τη μιλούν ως μητρική τους.

 

Ρωσικά: Η επίσημη γλώσσα της Ρωσίας κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο κατ' αριθμό ομιλητών.

 

Κινέζικα: Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού μιλά κάποια μορφή της κινεζικής ως μητρική γλώσσα ενώ τα κινέζικα είναι η επίσημη γλώσσα της Κίνας και της Ταϊβάν.

 

Τούρκικα: Ομιλούνται εκτός από την Τουρκία, στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βόρεια Μακεδονία και σε άλλες χώρες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1211


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Χριστούγεννα: Με τη μαμά ή τον...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.