Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Μαθήματα κολύμβησης στην πισίνα: Κι όμως, έχουν «παρενέργειες».

Μαθήματα κολύμβησης στην πισίνα: Κι όμως, έχουν «παρενέργειες».

Τα μαθήματα κολύμβησης σώζουν ζωές, αλλά το περιβάλλον της πισίνας είναι γεμάτο «παγίδες» για το δέρμα, τα αυτιά και σπανιότερα για το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.

 

 

Κάθε χρόνο παραμονές του καλοκαιριού τα παιδιά συνωστίζονται στις πισίνες προκειμένου να μάθουν να κολυμπούν με ασφάλεια προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο πνιγμού στις καλοκαιρινές βουτιές στη θάλασσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από τα «μπράβο» των προπονητών και τα μετάλλια, τα παιδιά φεύγουν από την πισίνα με δερματικές λοιμώξεις από μύκητες, ωτίτιδες, ακόμη και ασθματικές κρίσεις. Αιτία; Το υγρό και ζεστό περιβάλλον και η υπερβολική χρήση χλωρίου αντίστοιχα.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

 

Το πρόβλημα: Εξωτερική ωτίτιδα

 

Πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού, που εμφανίζεται συνήθως το καλοκαίρι λόγω κολύμβησης και χρήζει ήπιας (συνήθως) αντιμετώπισης.

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

 

Εάν το παιδί σας έχει ευαισθησία στα αυτιά κλείστε ένα ραντεβού στον ΩΡΛ πριν τις βουτιές στην πισίνα για να καθαρίσει τα αυτιά του παιδιού από την κυψελίδα, η οποία φράζει τον ακουστικό πόρο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού και να προκαλέσει ωταλγία. Σε περίπτωση που το παιδί παραπονεθεί ότι βουλώνει ή πονάει το αυτί του μετά από το μάθημα στην πισίνα πρέπει ενδεχομένως να πρέπει να αποφύγει για λίγο καιρό το νερό. Αυτό σημαίνει διακοπή των μαθημάτων στην πισίνα καθώς ακόμη κι όταν κολυμπάει κανείς με σκουφάκι κολύμβησης, βουτώντας το κεφάλι στο νερό είναι πιθανό να περάσει έστω και λίγο νερό στο αυτί του. Συζητήστε με τον γιατρό το ενδεχόμενο να κλείσετε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Προσοχή, όμως: Μην ενσταλάζετε λάδι μέσα στο αυτί γιατί εάν η ενόχληση οφείλεται στην διογκωμένη λόγω νερού κυψελίδα, το λάδι θα τη φουσκώσει ακόμη περισσότερο και η ενόχληση θα γίνει εντονότερη. Στα φαρμακεία κυκλοφορούν ειδικές ωτοασπίδες για παιδιά, οι οποίες όμως έχουν δύο προβλήματα: μειώνουν δραματικά τους εξωτερικούς ήχους με αποτέλεσμα το παιδί σας να μη μπορεί να επικοινωνήσει σωστά και άρα να μην είναι ασφαλές στο νερό και απαιτούν πολύ καλή υγιεινή (πλύσιμο με σαπούνι και πολύ καλό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση) προκειμένου να αποφύγετε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.

 

 

Το πρόβλημα: Μύκητες

 

«Φωλιάζουν» στα πόδια των μικρών κολυμβητών και προκαλούν το λεγόμενο ««πόδι του αθλητή», ή αλλιώς «νόσος του αθλητή», μία λοίμωξη του δέρματος, που παρουσιάζεται στις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα στο ένα ή και στα δύο πόδια (σπανιότερα μπορεί να επεκταθεί και στα χέρια). Το παιδί παραπονιέται για έντονη ξηρότητα, απολέπιση,  φαγούρα και κοκκίνισμα στην πάσχουσα περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα σκασίματος του δέρματος κυρίως στο τρίτο και τέταρτο μεσοδακτύλιο του ποδιού.

 

Η λοίμωξη αυτή είναι εξαιρετικά μεταδοτική μέσω επιμολυσμένων επιφανειών και οι μύκητες που την προκαλούν συχνάζουν σε αποδυτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, και κοινόχρηστες ντουζιέρες.

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

 

Να μάθετε το παιδί σας να σκουπίζει πολύ καλά τα πόδια του ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα μετά από την πισίνα και το ντους. Εάν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία σκουπίστε εσείς σχολαστικά τα πόδια του. Εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει να περπατάει ποτέ ξυπόλυτος στο περιβάλλον της πισίνας και των αποδυτηρίων. Ακόμη και ντους πρέπει να κάνει φορώντας τις ειδικές αντιολισθητικές σαγιονάρες των κολυμβητών. Αν παρόλα αυτά υποπτευόσαστε ότι η νόσος του αθλητή χτύπησε τον μικρό σας κολυμβητή αποταθείτε στον παιδίατρο ή τον δερματολόγο για να ορίσει τη σωστή αγωγή.

 

 

Το πρόβλημα: Συμπτώματα άσθματος

 

Το άσθμα, η χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, εκδηλώνεται με βήχα, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από «γατάκια» και σε πιο σοβαρές κρίσεις το παιδί εμφανίζει δύσπνοια και ταχύπνοια και αίσθημα βάρους στο στήθος. Η ίδια η άσκηση, σε ορισμένα παιδιά με άσθμα πυροδοτεί κρίσεις. Εάν ένα παιδί έχει ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα και παρουσιάζει ασθματικές κρίσεις είναι πιθανόν να ενοχληθεί από το περιβάλλον της πισίνας, ειδικά της κλειστής, λόγω της υγρασίας και κυρίως της παρουσίας χλωρίου στην ατμόσφαιρα.

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε:

 

Να επιλέξετε μία ανοιχτή πισίνα, η οποία ειδικά την άνοιξη είναι το ιδανικό περιβάλλον για μαθήματα κολύμβησης. Προτιμήστε τις πισίνες με όζον, στις οποίες χρησιμοποιείται χλώριο σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, που δεν είναι ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα.
1362


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.