Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

«Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ»: Η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο τον «Μορμόλη», του Ράινερ Χάχφελντ, τον φανταστικό φίλο των παιδιών, που όποια μορφή κι αν έχει ξεστομίζει όσα δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους.

«Ο ΜΟΡΜΟΛΗΣ»: Η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει στο Σύγχρονο Θέατρο τον «Μορμόλη», του Ράινερ Χάχφελντ, τον φανταστικό φίλο των παιδιών, που όποια μορφή κι αν έχει ξεστομίζει όσα δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους.

Οι μεγάλοι γεννηθήκανε μεγάλοι;
Ποτέ δεν ήτανε μικροί;
Πάθανε όλοι αμνησία
σκοτώσανε την φαντασία
κι απόμειναν τα πρέπει και τα μη!

Ο Μορμόλης βλέπει

ποιό γιατί (;) πάει με ποιό πρέπει!

 

 

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη παράσταση στην Ελλάδα, από την Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου, ο «Μορμόλης», το ρηξικέλευθο θεατρικό έργο του Ράινερ Χάχφελντ, μιλάει αντί των παιδιών από τη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου. Ο Γιώργος Παλούμπης και ο Βασίλης Κουκαλάνης υπογράφουν τη σκηνοθεσία ενώ τα τραγούδια είναι του Γιάννη Σπανού σε διασκευή Κώστα Νικολόπουλου.

 

Η ιστορία, που επέδρασε καθοριστικά στις γενιές των παιδιών της μεταπολίτευσης και έθεσε το σημείο εκκίνησης νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων παγκοσμίως, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1969 στο θέατρο Grips ως «Mugnog Kinder» και αποτελεί την αφετηρία του είδους θεάτρου του Grips του Βερολίνου, αλλά και του υλικού της Συντεχνίας του Γέλιου.

 

Ο Μορμόλης δεν είναι παρά το μέσο για να εκφράσουν τα παιδιά τις πιο κρυφές τους σκέψεις και επιθυμίες. Μπορεί να είναι ένα ξύλινο κουτί ή το μπουρί μιας σόμπας. Κι αν το μπουρί σπάσει σε δυο κομμάτια δύο θα γίνουν και οι Μορμόληδες. Έτσι λένε όσοι πιστεύουν στον Μορμόλη, δηλαδή τα παιδιά, που όταν στο κείμενο του Χάχφελντ τα ρωτούν οι μεγάλοι τι είναι ο Μορμόλης εκείνα απαντούν: «Ο Μορμόλης είναι ο Μορμόλης». Και οι μεγάλοι μπερδεύονται ακόμη περισσότερο στον λαβύρινθο της παιδικής σκέψης.

 

Ποια φράση του Μορμόλη πρέπει να ξεστομίζουμε πιο συχνά στους μεγάλους εαυτούς μας; «Πάψε πια να γκρινιάζεις!». Και το συμπέρασμα; Όλα μπορούν να γίνουν Μορμόλης στα χέρια των παιδιών αλλά και όσων νιώθουν παιδιά.

 

 

Ο Μορμόλης στα βιβλιοπωλεία: Το έργο του Ράινερ Χάχφελντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ντουντούμη σε μετάφραση Παναγιώτη Σκούφη, ο οποίος όχι μόνο μετέφρασε αλλά και διασκεύασε το θεατρικό έργο που πρωτοπαίχτηκε τον Νοέμβριο του 1973,  από τα την Παιδική Σκηνή Ξένιας Καλογεροπούλου,. (Θέατρο Αθηνά).

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ευμολπιδών 45, Γκάζι.

Τηλ.: 210 3464380.

www.sixronotheatro.gr

Γενική είσοδος: 10 €, ΑΜΕΑ, ανέργων, φοιτητικά, άνω των 65: 6 €.

Κάθε Κυριακή στις 11:30

Εκτάκτως Σάββατο 5 Ιανουαρίου στις 14.30 και Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 11:30
1764


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Διακοπές με τα παιδιά για όλο το...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.