Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Όρια: Το δίχτυ ασφαλείας

Όρια: Το δίχτυ ασφαλείας

Τα όρια και όχι η τιμωρία είναι το μυστικό για να μεγαλώνουν τα παιδιά χαρούμενα και ισορροπημένα.

 

 

 

Χτες, καθώς βρισκόμουν στο σούπερ μάρκετ για ψώνια, βρέθηκα μπροστά στην εξής σκηνή: Ένα παιδάκι 4 ετών περίπου, έτρεχε στους διαδρόμους και φώναζε: «Eίμαι ο σούπερμαν και μπορώ να τρέχω πολύ γρήγορα και να πετάω». Η μαμά του, μια καλοβαλμένη κυρία έτρεχε  πίσω του με το καρότσι. Φαινόταν εξουθενωμένη. Έλεγε: «Σταμάτα να τρέχεις τώρα! Αν δεν με ακούσεις, θα το μετανιώσεις. Δεν θα δεις το αγαπημένο σου παιδικό.»

 

Τα συναισθήματά μου πολλά. Συναισθάνθηκα βαθιά τη μητέρα αυτή. Σκέφτηκα πόσο πολύ προσπαθούμε να είμαστε καλοί γονείς, να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι, να επικοινωνούμε  τα συναισθήματά μας με το παιδί μας, να κάνουμε κάθε φορά το καλύτερο. Προσπαθούμε τόσο πολύ και τελικά τι καταφέρνουμε;

 

Φαντάζομαι ότι μας απασχολούν ερωτήματα όπως: Γιατί νιώθω τόσο εξουθενωμένος; Μήπως οι άλλοι γονείς τα καταφέρνουν καλύτερα; Τι συμβαίνει με τα δύσκολα συναισθήματα του παιδιού μου; Μήπως το παιδί μου με χειρίζεται και όλα αυτά είναι καπρίτσια; Μήπως χρειάζεται να είμαι πιο αυστηρή; Μήπως δεν μπορώ να βάλω όρια;

 

Είναι σημαντικό να βάλουμε όρια στα παιδιά μας με τρόπο βοηθητικό και υποστηρικτικό. Βάζουμε όρια για να τα βοηθήσουμε να μάθουν τα ίδια να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, να διαχειρίζονται τα δύσκολα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνούν. Τα όρια, που έχουν στόχο να βοηθήσουν το παιδί, να κατανοήσει μια κατάσταση, δεν είναι τιμωρία. Το παιδί εισπράττει ότι σεβόμαστε τα συναισθήματά του και ότι του δίνουμε την ευκαιρία να κάνει μια επιλογή και να λύσει ένα πρόβλημα, όταν οριοθετούμε με ψυχραιμία και αγάπη.

 

 

Η τέχνη των ορίων

 

Αν υποθέσουμε ότι είμαστε εμείς στη θέση της μαμάς με τον «σούπερμαν», θα μπορούσαμε να οριοθετήσουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας με τους εξής τρόπους:

 

  • Του προτείνουμε να μας βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα του λέμε: «Θα με βοηθούσες πολύ αν έσπρωχνες εσύ το καρότσι με τα ψώνια».
  • Εκφράζουμε αποδοκιμασία για τη συμπεριφορά του, χωρίς όμως να το προσβάλουμε. Λέμε για παράδειγμα: «Αυτό που κάνεις είναι πολύ ενοχλητικό για τους πελάτες και δεν μου αρέσει καθόλου».
  • Βάζουμε τα όρια με εύσχημο τρόπο δίνοντας στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε αποδεκτές συμπεριφορές. Λέμε για παράδειγμα: «Σταμάτα να τρέχεις. Έχεις δύο επιλογές: ή θα περπατήσεις ή θα κάτσεις στο καρότσι».
  • Φροντίζουμε ώστε το παιδί μας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της άσχημης συμπεριφοράς του. Στο παράδειγμα με το σούπερ μάρκετ έχει νόημα όχι μία απειλή για το μέλλον -«την επόμενη φορά θα πάω μόνη μου για ψώνια»-, αλλά μία δήλωση όπως: «Σήμερα θα πάω μόνη μου για ψώνια. Θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον για να ξαναπάμε μαζί».

 

 

Θέτοντας όρια αντί για τιμωρίες, το παιδί νιώθει την αγάπη και το νοιάξιμο του γονιού και νιώθει ασφαλές και επιθυμητό, στοιχεία που το βοηθούν να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Αντίθετα, οι τιμωρίες κλονίζουν την αυτοεκτίμησή του και το παιδί μεγαλώνοντας απαξιώνει το ίδιο τον εαυτό του.

 

Από την άλλη μεριά ας το παραδεχτούμε: η τιμωρία είναι περισσότερο ξέσπασμα της δικής μας έντασης παρά «μέθοδος». Εκστομίζουμε πάνω στον θυμό μας την «τιμωρία» με αποτέλεσμα να εκλαμβάνεται ως εκδίκηση από τα παιδιά τα οποία θα αντιδράσουν επιθετικά ή παθητικά νιώθοντας συνάμα θυμό, αδικία και προσβολή.

 

Η γόνιμη επικοινωνία, λοιπόν, είναι αυτή που ενισχύει τη θετική σχέση γονιού-παιδιού. Ο γονιός από την άλλη είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του, δεν βιώνει τύψεις ή ενοχές και απολαμβάνει τον γονεϊκό ρόλο. Όταν, λοιπόν, ο γονιός βάζει όρια με τρόπο που σέβεται το παιδί του, το παιδί μαθαίνει να αναπτύσσει εσωτερικό αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.

 

 

Από την Κατερίνα Καλλιακούδη

Ψυχολόγο- Οικογενειακή Θεραπεύτρια

www.katerinakalliakoudi.gr
1871


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Απλά tips για να μάθει το παιδί να...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.