Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Αυτά τα tips είναι για σας!

Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Αυτά τα tips είναι για σας!

Της Έφης Αργυροπούλου 

 

8 στους 10 γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το φαγητό των παιδιών τους μέχρι τουλάχιστον να γίνουν δέκα χρόνων. Ειδικά όταν γίνεστε για πρώτη φορά μαμά, το θέμα αυτό προβληματίζει έντονα. Ελάτε παραδεχτείτε το!

 

Θα σας αφηγηθώ, λοιπόν, την δική μου ιστορία με τον μεγάλο μου γιο, τον Κωνσταντίνο.

 

Μέχρι την ηλικία που έπινε μόνο γάλα όλα ήταν καλά. Από τη στιγμή που ξεκίνησε τις στέρεες τροφές, ξεκίνησε και το καθημερινό μας βάσανο. Δεν πείναγε ποτέ, τον τάιζα διεκπεραιωτικά τα πέντε γεύματα, χωρίς ποτέ ο ίδιος να ζητάει να φάει.

 

Μήπως αυτή η κατάσταση σας φαίνεται γνώριμη;

 

Το πιο δύσκολο απ’ όλα ήταν ότι δεν άνοιγε το στόμα του, δεν έτρωγε σχεδόν ποτέ με όρεξη και δεν είχε να κάνει με το αν του άρεσε το φαγητό ή όχι, απλώς δεν τον απασχολούσε καθόλου. Δοκίμασα, όπως μου είχε υποδείξει ο παιδίατρος, να τον αφήσω λίγο νηστικό, αλλά καθώς ήμουν νέα μαμά και αγχωνόμουν, δεν μπόρεσα να το ακολουθήσω. Όσες φορές το δοκίμασα απέτυχα πλήρως, καθώς πάλι δεν έδειχνε να πεινάει ή να ζητάει να φάει. Όλη αυτή η περιπέτεια κράτησε μέχρι τα πέντε του χρόνια, ναι όπως το ακούτε, μέχρι τα Π Ε Ν Τ Ε του!

 

 

Ευτυχώς από τότε τρώει κανονικά και τα πάντα, ακόμα και φαγητά που άλλα παιδιά δεν θέλουν ούτε να τα δουν, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο και όχι κρυμμένα μέσα στο φαγητό! Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια σαφώς δεν ήταν καθόλου ευχάριστη αυτή η κατάσταση και δυσκόλευε πολύ την καθημερινότητά μας.

Με αφορμή λοιπόν τη δική μου τόσο δύσκολη εμπειρία, θα μοιραστώ μαζί σας μερικά tips για παιδιά δύσκολα στο φαγητό όπως το δικό μου. Tips που εμπεριέχουν και συμβουλές διατροφολόγων, παιδιάτρων και άλλων μαμάδων.

 

1. Απόσταση ανάμεσα στα γεύματα τουλάχιστον 3 με 4 ώρες

 

Αφήστε χρόνο ανάμεσα στα γεύματα: τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες ώστε να ξαναπεινάσει, αν είναι εφικτό ακόμα και πέντε ώρες. Και μην αγχωθείτε αν αντί για πέντε γεύματα κάποιες μέρες φάει τέσσερα. Όπως μου είχε πει και ο παιδίατρός μου, το παιδί δεν πρέπει να το υποτιμάμε, γνωρίζει πόσο χρειάζεται να φάει για να επιβιώσει.

 

2. Δεν πιέζουμε το παιδί ν’ ανοίξει το στόμα του και όχι μεγάλες μπουκιές

 

Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε το παιδί σας να ανοίξει το στόμα του ή να του βάζετε με το ζόρι μεγάλες μπουκιές. Προσπαθήστε να του δίνετε μικρές μπουκίτσες, ας φάει και πιο αργά δεν πειράζει. Ετσι κι αλλιώς, οι διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι όσο πιο αργά τρώει ένας άνθρωπος τόσο πιο καλό είναι για το στομάχι του, για την απορρόφηση του φαγητού και την πέψη του. Αν το ζορίζετε, θα φοβηθεί τη διαδικασία του φαγητού και κάθε μέρα θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο, γιατί θα έχει αποτυπωθεί στο μυαλουδάκι του ως κάτι δυσάρεστο.

 

3. Σερβίρουμε μικρή μερίδα φαγητού

 

Σερβίρετε μικρές ποσότητες φαγητού, γιατί ένα μικρό στομαχάκι όπως του παιδιού δεν μπορεί να χωρέσει μεγάλη ποσότητα. Ιδανικά σερβίρετε σε ένα μικρό παιδικό πιάτο, και όχι σε πιάτο που τρώει ένας μεγάλος.

 

4. Διακοσμούμε όμορφα το πιάτο του

 

Μετά τα τρία τους χρόνια, που τα παιδιά αναπτύσσουν πιο πολύ την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, μπορείτε να διακοσμείτε όμορφα το πιατάκι του και να κάνετε σχεδιάκι με το φαγητό. Αυτό θα τους τραβήξει την προσοχή και θα φάνε αβίαστα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην είναι εφικτό σε τρία γεύματα κάθε μέρα, προσπαθήστε όμως έστω να το εφαρμόσετε 2-3 φορές την εβδομάδα και θα εκπλαγείτε από την αντίδρασή τους!

 

5. Ετοιμάζουμε μαζί το φαγητό με το παιδί

 

Σίγουρα η καθημερινότητα είναι δύσκολη και πιεστική και εμείς οι νέες μαμάδες τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Οι εργαζόμενες μαμάδες φτιάχνουμε το βράδυ ένα φαγητό στα γρήγορα, οι full time μαμάδες όταν λείπουν τα παιδιά στο σχολείο ή όταν κοιμούνται. Δοκιμάστε έστω το σαββατοκύριακο να μαγειρέψετε μαζί με το παιδί σας. Tα οφέλη τού να μαγειρεύετε μαζί με το παιδί είναι πολλά. Μια συνταγή μπορεί να γίνει σημαντική ευκαιρία για επικοινωνία και παιχνίδι με το παιδί σας. Εάν έχει βοηθήσει στο μαγείρεμα, θα το φάει με ευχαρίστηση, γιατί θα έχει την ικανονοποίηση ότι το έχει μαγειρέψει το ίδιο!

 

6. Τρώμε πάντα στο τραπέζι. Όχι μπροστά στο κομπιούτερ ή στην τηλεόραση

 

Καθιερώστε να τρώτε πάντα στο τραπέζι της κουζίνας, αν είναι εφικτό μαζί με το παιδί και όχι μπροστά από την τηλεόραση ή το κομπιούτερ γιατί το παιδί συγχύζεται και δεν καταλαβαίνει ότι τρώει ή τι τρώει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απολαύσει το φαγητό του. Αυτό μπορεί να μας βολεύει με έναν τρόπο, αλλά μελλοντικά αυτή η διαδικασία θα είναι εις βάρος μας, γιατί δεν θα μπορεί το παιδί να φάει αν βρεθούμε σε κάποιο ταξίδι ή σε χώρο που δεν έχει τηλεόραση ή κομπιούτερ και δε θα είναι σε θέση να αντιληφθεί την ιεροτελεστία του φαγητού.

 

7. Φτιάχνουμε ένα φαγητό

 

Δεν δίνουμε στο παιδί μας τη δυνατότητα της επιλογής. Μαγειρεύουμε ένα φαγητό το οποίο το τρώει όλη η οικογένεια. Αν δεν θέλει να φάει δεν το αντικαθιστούμε με σνακ ή γάλα, το αφήνουμε να πεινάσει και θα το φάει με πολλή όρεξη. Αν γνωρίζει ότι η μαμά θα του φτιάξει κάτι άλλο, να είστε σίγουροι ότι κάθε μέρα θα αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα.

 

8. Συνδέστε την ώρα του φαγητού με κάτι ευχάριστο!

 

Για πιο μικρής ηλικίας παιδιά (από μηνών έως 2 χρόνων), ειδικά η μετάβαση από τα αλεσμένα στα στερεά ή ακόμα και από το γάλα στα αλεσμένα μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Συνδέστε τη, λοιπόν, με κάποιο εξαιρετικά αγαπημένο παιχνίδι το οποίο θα εμφανίζεται μόνο τις ώρες φαγητού. Ένα με ζωηρά χρώματα, ήχο ή τραγούδια για παράδειγμα!

 

9. Αν δεν θέλει να φάει ένα γεύμα το σεβόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε

 

Δεν χρειάζεται πανικός αν δεν θέλει να φάει ένα-δυο γεύματα ή αν μια μέρα δεν έχει όρεξη για φαγητό. Ελάτε στη θέση του και σκεφτείτε, και εσείς δεν είναι κάποιες μέρες που δεν πεινάτε ή μπορεί να πονάει το στομάχι σας; Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν τι νιώθουν όπως εμείς οι μεγάλοι. Άρα πρέπει να έχετε κατανόηση και να μην αγχώνεστε!

 

10. And last but not least, οπλιζόμαστε με υπομονή

 

Πραγματικά σας νιώθω αν δεν έχετε καλόφαγο παιδί, η ζωή σας τα πρώτα χρόνια μπορεί να είναι δύσκολη και μέσα στο άγχος. Οπλιστείτε με επιμονή, περίσσια υπομονή και όλα αυτά σε λίγα χρόνια θα σας φαίνονται αστεία, γιατί συνήθως τα λιγόφαγα παιδιά όταν μεγαλώνουν τρώνε τόσο καλά και τόσο πολύ που οι γονείς τους μπαίνουν ακριβώς στην αντίθετη διαδικασία, να τα συμβουλεύουν να σταματήσουν να τρώνε!

Σας φιλώ,

Έφη
3327


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Κολατσιό από… σπίτι: Με δύναμη...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.