Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Παιδιά και κατοικίδια: Σχέσεις στοργής

Παιδιά και κατοικίδια: Σχέσεις στοργής

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο: Η σχέση του παιδιού με έναν τετράποδο φίλο κάνει καλό όχι μόνο στην παιδική ψυχή αλλά και σε όλη την οικογένεια

 

 

Όλα τα παιδιά κάποια στιγμή στη ζωή τους ζητούν από τους γονείς να πάρουν ένα σκυλάκι, ένα γατάκι, έστω ένα χαμστεράκι… Οι γονείς συνήθως αρνούνται κατηγορηματικά γιατί «το σκυλάκι χρειάζεται φροντίδα, θέλει βόλτα, έχει ευθύνες… ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;».

 

Τα επιχειρήματα των γονιών μπορεί να γίνουν με σωστούς χειρισμούς οι λόγοι για τους οποίους είναι θεμιτό να ενταχθεί στην οικογένεια ένα νέο τετράποδο μέλος. Κι αυτό γιατί τα κατοικίδια μυούν τα παιδιά σε δεξιότητες πολύ σημαντικές για τη ζωή τους: Συμμετέχοντας ενεργά στην καθημερινή τους φροντίδα –ακόμη κι ένα τετράχρονο παιδί μπορεί να βάλει νερό και φαγητό στο γατάκι του- μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το χρόνο τους. Τα διδάσκουν, ακόμη, την ενσυναίσθηση, να συμπονούν δηλαδή τα διαφορετικά πλάσματα που έχουν ανάγκες και συναισθήματα. Έτσι, μεγαλώνουν μαθαίνοντας να φέρονται με ανθρωπιά και σεβασμό προς τους πιο αδύναμους.

 

Ακόμη, τα κατοικίδια είναι ιδανική συντροφιά για μοναχοπαίδια ή για κλειστά και εσωστρεφή παιδιά καθώς κυριολεκτικά τα βγάζουν έξω από το σπίτι για βόλτα αλλά και τα βοηθούν να εξωτερικεύονται. Δεν γίνεται να παίξεις με ένα σκύλο αν δεν εξωτερικεύσεις τη χαρά και το κέφι σου. Ακόμη, όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τα κατοικίδιά τους, γίνονται «ομάδα» με αυτά και συχνά μεταφέρουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους στους συμμαθητές τους. Δείχνοντας φωτογραφίες ή περιγράφοντας τα κόλπα που κάνει ο σκύλος τους τα πιο ντροπαλά παιδιά βρίσκουν αφορμή να ενταχθούν ευκολότερα σε παρέες.

 

 

 

Τα κατοικίδια… μεγαλώνουν γερά παιδιά

 

Οι καθημερινοί περίπατοι με έναν σκύλο γίνονται η καλύτερη αφορμή για σωματική άσκηση για τα παιδιά που ακόμη κι αν αθλούνται, περνούν αρκετές ώρες την ημέρα καθιστά στο σχολείο, το σπίτι και τα φροντιστήρια.

 

Ακόμη, σύμφωνα με παιδιάτρους και αλλεργιολόγους η επαφή με ένα κατοικίδιο, μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης αλλεργιών και ενισχύει ορισμένες λειτουργίες των αντισωμάτων. Το χάδι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχτεί ότι ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στη διαχείριση του στρες. Τα παιδιά συγκεντρώνονται περισσότερο στο καθημερινό διάβασμα πλάι σε έναν σκύλο κι αποκτούν αυτοπεποίθηση, διαβάζοντας του κείμενα, επειδή ο σκύλος τα ακούει, χωρίς να τα κρίνει. Επίσης, υιοθετώντας ένα κατοικίδιο τα μέλη της οικογένειας βρίσκουν εύκολα αφορμές για να έρθουν πιο κοντά.

 

Αν νιώθετε ότι είστε κοντά στην υιοθεσία ενός τετράποδου φίλου προτιμήστε ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι από ένα καναρίνι κλεισμένο στο κλουβί ή ένα χάμστερ με το οποίο δύσκολα θα αναπτυχθεί αμφίδρομη σχέση. Με αφορμή την 4η Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποταθείτε σε μία φιλοζωική οργάνωση και υιοθετήστε ένα ημίαιμο ζωάκι που θα αλλάξει προς το καλό τη ζωή σας.

 

 

Οδηγίες για μία καλή και αρμονική συμβίωση

 

Βασική προϋπόθεση για μία συμβίωση χωρίς μπελάδες είναι η επιλογή του κατάλληλου κατοικίδιου. Δεν είναι όλα τα σπίτια ιδανικά για όλους τους σκύλους, ούτε όλα τα παιδιά ταιριάζουν με τις γάτες. Μην υιοθετήσετε, για παράδειγμα, έναν μολοσσό, εάν ζείτε σε ένα μικρό διαμέρισμα και μην πάρετε οποιοδήποτε κατοικίδιο εάν ταξιδεύετε συχνά και δεν έχετε πού να το αφήνετε. Οι γάτες, για παράδειγμα, μένουν μια χαρά ένα τριήμερο μόνες στο σπίτι αρκεί να έχουν τροφή, νερό και την άμμο για την τουαλέτα τους. Δεν ισχύει το ίδιο για τον σκύλο, ο οποίος σαν ιδανικός σύντροφος που είναι δεν θα μπορεί μακριά σας. Να έχετε πάντως στο νου σας ότι λιγότερο ή περισσότερο, όλα τα κατοικίδια χρειάζονται φροντίδα και συντροφιά. Μην ξεχνάμε λοιπόν: Τα κατοικίδια, χρειάζονται χρόνο και αγάπη. Ακόμη, έχουν έξοδα που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η σίτιση, η ιατρική φροντίδα αλλά και η αγορά διαφόρων αξεσουάρ που είναι απαραίτητα έχουν ένα μηνιαίο κόστος που μπορεί να αυξηθεί ιδιαίτερα όταν το κατοικίδιο για παράδειγμα είναι μεγαλόσωμο ή αν παρουσιαστεί κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα.

 

Ακόμη, αν αποφασίσατε να πάρετε ένα κατοικίδιο φροντίστε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής του ζώου, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών αλλά και παρασίτων. Σημαντικό είναι επίσης να αποφύγετε τα μεγαλόσωμα σκυλιά αν έχετε μικρά παιδιά γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να συμβούν σοβαρά ατυχήματα και –εξαιρετικά σπάνια- περιστατικά επιθέσεων. Γι αυτό αν έχετε μικρό παιδί, μάθετέ του πώς να συμπεριφέρεται στο κατοικίδιο και μην το αφήνετε ποτέ μόνο μαζί του χωρίς επίβλεψη.

 

Όσο για το θέμα της διαχείρισης του θανάτου του κατοικίδιου, που απασχολεί τους γονείς, οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν ενδιαφέρουσα άποψη: ο θάνατος του τετράποδου φίλου είναι ένας τρόπος μύησης του παιδιού σε κάθε είδους απώλειες. Γι αυτό, παρά τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει ο χαμός του πιστού μας φίλου, θα δώσει ένα μάθημα ζωής στο παιδί μας.
1818


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΣΥΝΤΑΓΗ: pizza…σοκολάτα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.