Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Παιδιά με άσθμα; Γονείς με κομμένη την ανάσα

Παιδιά με άσθμα; Γονείς με κομμένη την ανάσα

Αντιμετωπίστε το άσθμα όπως θα αντιμετωπίζατε οποιονδήποτε απειλητικό εχθρό: Με ετοιμότητα και προφύλαξη.

Από τον Μάριο Παπαδόπουλο

Παιδοπνευμονολόγο - Παιδοαλλεργιολόγο

 

 

 

Το άσθμα ή βρογχικό άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια ασθένεια των παιδιών. Ένα στα πέντε παιδιά υπολογίζεται ότι θα εμφανίζει άσθμα, ενώ από αυτά περισσότερα από τα μισά θα παρουσιάσουν την πρώτη τους ασθματική κρίση πριν από την ηλικία των πέντε ετών.

 

Παρά τη μεγάλη της συχνότητα η διάγνωση ξαφνιάζει και τρομάζει τους γονείς, οι οποίοι πιθανόν έχουν ήδη λαχταρίσει βλέποντας το παιδί τους να δυσπνοεί. Γι’ αυτό χρέος του ειδικού γιατρού είναι να ενημερώσει τους γονείς, καθώς μόνο η γνώση μπορεί να μετατρέψει τον φόβο σε εγρήγορση και αντί για τον πανικό και την αγωνία οι γονείς αλλά και το παιδί να ακολουθήσουν ψύχραιμα τις οδηγίες, όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά κυρίως για την αποφυγή των κρίσεων.  

 

Η πρώτη Τρίτη του Μαΐου είναι πάντα μία καλή αφορμή για ενημέρωση καθώς έχει θεσπιστεί από το 1998 ως Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (World Asthma Day) από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA).

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, η οποία εκδηλώνεται με ξηρό βήχα με ή χωρίς συνοδό συριγμό (σφύριγμα στο στήθος, ή αλλιώς τα «γατάκια» όπως συχνά ο συριγμός περιγράφεται από τους γονείς). Ορισμένες φορές το παιδί παρουσιάζει επιπλέον συμπτώματα, όπως η αναπνευστική δυσχέρεια (δύσπνοια) ή ένα αίσθημα βάρους ή σφιξίματος στο στήθος.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται στην ηρεμία ή μετά από άσκηση και συνήθως επιδεινώνονται κατά τις νυκτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

 

 

Αιτίες και αφορμές

Το συχνότερο αίτιο εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και κυρίως οι ιογενείς. Τους χειμερινούς μάλιστα μήνες οι εισαγωγές μικρών ασθενών στα νοσοκομεία λόγω ασθματικής κρίσης μετά από «κρυολογήματα» αυξάνονται κατακόρυφα. Η έκθεση σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος όπως οι γύρεις, τα ακάρεα και το τρίχωμα των ζώων αποτελούν επιπλέον παράγοντες που ευθύνονται για την έκλυση των συμπτωμάτων. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει η έκθεση σε ρύπους και κυρίως στον καπνό του τσιγάρου.

 

Ένα παιδί έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει ασθματικά συμπτώματα, αν έχει το ίδιο κάποιου είδους αλλεργική νόσο ή οι γονείς ή τα αδέρφια του αναφέρουν θετικό ιστορικό για άσθμα ή αλλεργία.

 

Η προωρότητα, όπως και η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τη συχνότητα εμφάνισης ασθματικού τύπου συμπτωμάτων στα παιδιά.

 

 

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική εξέταση του παιδιού και τα αποτελέσματα του ειδικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει τη σπιρομέτρηση, την ακτινογραφία θώρακος και τα αλλεργικά τεστ. Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητη στα παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών (τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δε συνεργάζονται). Είναι μία εξέταση που  δίνει πολύτιμες πληροφορίες για το επίπεδο πνευμονικής λειτουργίας του παιδιού. Ωστόσο, η διαδικασία αν και απολύτως ανώδυνη απαιτεί την άριστη συνεργασία μεταξύ του μικρού ασθενή και του γιατρού ή του νοσηλευτή, κάτι που δεν επιτυγχάνεται πάντα ακόμη και σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

 

Η αναγκαιότητα για την ακτινογραφία εξατομικεύεται και απαιτείται κυρίως για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που προσομοιάζουν με το άσθμα. Ο αλλεργιολογικός έλεγχος είναι χρήσιμος σε παιδιά με άσθμα που έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό για αλλεργίες ή έχουν και άλλα αλλεργικά νοσήματα όπως αλλεργική ρινίτιδα. Μερικές φορές, βέβαια, η απάντηση στο ερώτημα «τι προκαλεί τα συμπτώματα;» το δίνει η ίδια η παρατήρηση της καθημερινότητας του παιδιού. Για παράδειγμα, τα παιδιά εμφανίζουν ασθματική συμπτωματολογία μόλις βρεθούν σε χώρο όπου υπάρχει γάτα.

 

 

Αντιμετώπιση 

Η αντιμετώπιση του άσθματος έχει στόχο την ανακούφιση του παιδιού από τα έντονα συμπτώματα και τον μακροχρόνιο έλεγχο της νόσου για την πρόληψη εμφάνισης επόμενων επεισοδίων.
Η βαρύτητα και η συχνότητα των συμπτωμάτων είναι αυτή που καθορίζει την αναγκαιότητα χορήγησης ή όχι προφυλακτικής αγωγής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Η προφυλακτική αντιασθματική αγωγή είναι επιτυχής όταν το παιδί δεν έχει ημερήσια ή νυκτερινά συμπτώματα, δεν εμφανίζει παροξυσμούς, ζει και αθλείται ελεύθερα όπως τα συνομήλικά του παιδιά.

 

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή της υπερδιάγνωσης του άσθματος. Τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας που εμφανίζουν βήχα ή και συριγμό κατά την διαδρομή των ιώσεων του αναπνευστικού δεν έχουν άσθμα, αλλά μία οντότητα που στην παιδοπνευμονολογία ονομάζουμε υποτροπιάζοντα μεταλοιμώδη συριγμό (παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τον όρο παιδικό άσθμα). Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως καλής πρόγνωσης και τα συμπτώματα υποστρέφουν μετά την ηλικία των 5 ή 6 ετών. Ωστόσο, παρά την καλή πρόγνωση τα παιδιά αυτά χρειάζονται παρακολούθηση και υποστήριξη, γιατί τα επεισόδια που εμφανίζουν μπορεί να είναι συχνά ή και ιδιαίτερα σοβαρά.

 

Τα φάρμακα που χορηγούνται κατά την αντιασθματική αγωγή είναι εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή, μοντελουκάστη και κορτικοειδή από του στόματος. Ασθενείς που πληρούν ορισμένα κριτήρια, μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία. Η αντιασθματική αγωγή βελτιώνει συμπτώματα και αναπνευστική λειτουργία αλλά δεν φαίνεται ότι αλλάζει την φυσική ιστορία της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι μία επιτυχημένη αντιμετώπιση βελτιώνει την καθημερινότητα του παιδιού και της οικογένειας, που επιστρέφει στη φυσιολογική της ροή, αλλά δεν αλλάζει τις πιθανότητες που έχει το παιδί να έχει άσθμα και στην ενήλικο ζωή. Γι’ αυτό και φροντίδα όλων μας πρέπει να είναι η σωστή ενημέρωση και αντιμετώπιση ώστε η συμβίωση με τη χρόνια αυτή νόσο να είναι όσο το δυνατόν πιο ειρηνική.
1312


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Πώς θα επαναφέρετε τα παιδιά σας...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.