Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Παιδίατρος: Η ώρα της κρίσης

Παιδίατρος: Η ώρα της κρίσης

Αν υπάρχουν σύννεφα στη σχέση σας με τον παιδίατρο, αναζητήστε εκείνον που σας ταιριάζει, για να παρακολουθεί την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σας.

 

 

Ο παιδίατρος είναι o αχώριστος σύντροφος του γονιού στην πορεία του παιδιού προς την ενηλικίωση. Για κάποιους τυχερούς στέκει στο πλευρό της οικογένειας από τη στιγμή της γέννησης και για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Και ξέρει τα πάντα για την οικογένεια: προβλήματα υγείας αλλά και σχέσεων, δυσκολίες και αναποδιές, επιβραβεύσεις και αποτυχίες…

 

Για να ανήκετε στους τυχερούς, που δεν έχουν απλώς έναν παιδίατρο αλλά έναν φύλακα άγγελο δίπλα σας δεν έχετε παρά να αξιολογήσετε τον γιατρό που αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το παιδί σας:

 

 

Πώς επιλέξατε τον γιατρό σας;

 

Συνήθως ο πρώτος παιδίατρος είναι εκείνος που παρακολουθεί το μωρό από το μαιευτήριο. Αν σας έχει δώσει την έγκρισή του και ο γυναικολόγος που σας ξεγέννησε, έχετε έναν παραπάνω λόγο να νιώθετε ασφαλής. Γενικότερα οι συστάσεις από άτομα την κρίση των οποίων εκτιμάτε, είναι πολύ σημαντικές. Μπορεί να είναι φίλες που έχουν ήδη μεγαλώσει ένα ή δύο παιδιά και τον έχουν «τσεκάρει», οπότε η επιλογή του συγκεκριμένου γιατρού θεωρητικά είναι ασφαλής. Υψηλού ρίσκου επιλογές είναι εκείνες που γίνονται για πρακτικούς λόγους: το ιατρείο είναι κοντά, η ιδιωτική ασφάλεια τον καλύπτει, δεν έχει ιατρείο αλλά κάνει επισκέψεις κατ’ οίκον. Αντισταθείτε σε τέτοια επιχειρήματα, που δεν σχετίζονται με την πραγματική διαθεσιμότητα και την επιστημονική δεινότητα του παιδιάτρου.

 

Εμπιστεύεστε το άτομο που σας τον σύστησε;

 

Τι γνωρίζετε γι αυτόν;

Ποιες είναι οι σπουδές του και η επαγγελματική του πορεία; Εκτός από τα χρόνια της ειδικότητας έχει εργαστεί σε παιδιατρικά νοσοκομεία; Έχει κάποια εξειδίκευση και ποια είναι αυτή;

 

Σας καταλαβαίνει;

Έχετε άγχος ή αντίθετα άγνοια κινδύνου. Σας κατανοεί ή σας λοιδορεί; 

 

Εσείς τον καταλαβαίνετε;

Όταν αναφέρεται σε παθολογικές ή μη καταστάσεις που αφορούν στο παιδί σας γίνεται κατανοητός ή αρκείται σε μία άκρως επιστημονική εξήγηση και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε;

 

Απαντάει σε κάθε σας ερώτηση;

Είναι σημαντικό να αποδέχεται την άγνοιά σας και να προσπαθεί να σας διαφωτίσει πάνω σε θέματα που αφορούν το παιδί σας.

 

Απαντάει στις τηλεφωνικές σας κλήσεις;

Είναι βράδυ και το μωρό σας ψήνεται στον πυρετό. Τον καλείτε στο κινητό. Δεν απαντάει ποτέ και δεν σας καλεί πίσω ούτε την επόμενη ημέρα, ή είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών;

 

Δείχνει φιλικός με τα παιδιά;

Αν χάνει εύκολα την υπομονή του με το δύο ετών παιδί σας πιθανόν να μην ήταν όνειρο ζωής να γίνει παιδίατρος και η επιλογή του επαγγέλματός του να είναι ατυχής. Θέλετε να είστε αποδέκτης μίας τέτοιας κατάστασης;

 

Μήπως κινδυνολογεί;

Αν κάθε φορά που το παιδί σας έχει πυρετό ή πονοκέφαλο σας μιλάει για μικροβιαιμία ή για μηνιγγίτιδα και σας στέλνει στο νοσοκομείο η κοινή σας πορεία θα είναι ένα ατέλειωτο θρίλερ με θύματα τελικά εσάς και το παιδί σας.

 

Παρακολουθεί την επιστήμη του;

Πηγαίνει σε συνέδρια και ενημερωτικές ημερίδες; Οι θεραπευτικές του προσεγγίσεις σας φαίνονται σύγχρονες ή σας θυμίζουν τις τακτικές των παιδιάτρων της εποχής που εσείς ήσασταν παιδιά;

 

Ασκεί την ιατρική από τηλεφώνου;

Ορισμένοι παιδίατροι αρνούνται λόγω φόρτου εργασίας να εξετάσουν τα παιδιά δια ζώσης και ζητούν από τους γονείς να τους περιγράψουν τηλεφωνικά την εικόνα του παιδιού και τα συμπτώματά του ακόμη κι αν οι μέρες περνούν και το παιδί δεν δείχνει βελτίωση. Τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές από την ιατρική κοινότητα. Αν ο γιατρός σας βρίσκει δικαιολογίες για να μη δει το παιδί σας και σας δίνει αγωγή από απόσταση αποταθείτε αλλού. Τα παιδιατρικά περιστατικά μπορεί να είναι πιο επείγοντα απ’ ό, τι φαίνονται.

 

Οι απόψεις σας σε θέματα βασικά όπως ο θηλασμός ταιριάζουν;

Αν για παράδειγμα ζητάτε τη στήριξη του παιδιάτρου για να ξεπεράσετε κάποιον «σκόπελο» τον πρώτο καιρό του θηλασμού και εκείνος σαμποτάρει την κάθε σας προσπάθεια δεν κάνει για εσάς.

 

Οι παιδαγωγικές σας απόψεις ταιριάζουν;

Ο παιδίατρος έχει λόγο για τα πάντα καθώς παρακολουθεί όχι μόνο την υγεία αλλά και την ανάπτυξη του παιδιού. Υπεισέρχεται λοιπόν σε θέματα που αφορούν τη μάθηση και την ανατροφή του και στα οποία για το καλό του παιδιού θα πρέπει να συγκλίνετε, τουλάχιστον σε επίπεδο φιλοσοφικής στάσης.

 

Σας δίνει την εντύπωση του φιλοχρήματου παρά του φιλάνθρωπου γιατρού;

Αν δεν σας κάνει έκπτωση στο δεύτερο παιδί και σας χρεώνει με την ίδια επίσκεψη και στην επανεξέταση –που συνήθως είναι δωρεάν- έχετε απέναντί σας μάλλον έναν στυγνό επαγγελματία.

 

Τελικά… έχετε «χημεία» μεταξύ σας;

Ο παιδίατρος ή η παιδίατρος είναι ο άνθρωπος εκείνος που θα μοιραστείτε μαζί του έγνοιες, αγωνίες, λύπες και χαρές και θα πρέπει να μπορείτε να τον δείτε όχι σαν φίλο αλλά σίγουρα σαν έναν άνθρωπο κοντά στην οικογένειά σας. Αν δεν νιώθετε οικειότητα και «συγγένεια» είναι καλύτερα να αναζητήσετε αλλού τον άνθρωπο που με γνώση και επιστημοσύνη θα σταθεί δίπλα σε κάθε δύσκολη στιγμή του παιδιού σας.
897


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ:...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.