Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Παιδικά ατυχήματα: Προσοχή! Κίνδυνος

Παιδικά ατυχήματα: Προσοχή! Κίνδυνος

Τα ατυχήματα στα μικρά παιδιά συμβαίνουν συνήθως εντός του σπιτιού και οφείλονται στην έλλειψη γνώσης και πρόληψης. Γι αυτό, γονείς: τα μάτια σας δεκατέσσερα.

 

 

Η ασίγαστη περιέργεια των παιδιών μικρής ηλικίας είναι η συνηθέστερη αιτία των περισσότερων ατυχημάτων. Σε ανύποπτο χρόνο οι μικροί εξερευνητές φτάνουν στα πιο επικίνδυνα σημεία μέσα ή έξω από το σπίτι και αν η επίβλεψή τους από τους ενήλικες είναι πλημμελής, το ατύχημα παραμονεύει. Τις περισσότερες φορές ξεμπερδεύουν με ένα «παράσημο»: μια μελανιά ή μια γρατζουνιά. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές τα ατυχήματα είναι σοβαρότερα.

 

  

Ασφαλή από κούνια

 

Στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα για παιδιά ενός έτους είναι οι πτώσεις, οι οποίες μάλιστα γίνονται στο περιβάλλον του σπιτιού. Ο λόγος είναι η κινητικότητα του βρέφους και του μικρού παιδιού που αυξάνεται θεαματικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Γι αυτό:

 

  • Τα κάγκελα του κρεβατιού, όταν το παιδί είναι στο κρεβάτι του, πρέπει να είναι σηκωμένα και το στρώμα στη χαμηλή θέση.
  • Προσοχή χρειάζεται και όταν το μικρό παιδί βρίσκεται οπουδήποτε ψηλότερα από το δάπεδο: στο κρεβάτι των γονιών, στον καναπέ, στην αλλαξιέρα… Αν δεν είναι δίπλα του ένας ενήλικας η πτώση είναι πολύ πιθανή.
  • Γύρω από το κρεβάτι του καλό είναι να τοποθετείται ένα χαλάκι ή  μία μοκέτα με παχύ πέλος ώστε σε περίπτωση πτώσης να απορροφηθεί μέρος της πρόσκρουσης.
  • Και φυσικά ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί μόνο του στο μπαλκόνι. Επίσης, δεν έχουμε γλάστρες κοντά στα κάγκελα τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν σκαλοπάτι για να ανεβεί ψηλότερα, ούτε καρέκλες στη βεράντα.

 

 

Κατάποση ξένων σωμάτων

 

Η ανάγκη για εξερεύνηση οδηγεί τα μικρά παιδιά να βάζουν στο στόμα τους κάθε τι που θα πιάσουν με τα χέρια τους. Γι αυτό:

 

  • Μην προσφέρετε στα πολύ μικρά παιδιά τροφές με στρογγυλό σχήμα όπως ρόγες σταφυλιού, ξηρούς καρπούς, κεράσια κλπ ή κομμάτια σκληρών τροφών, όπως το μήλο και το καρότο.
  • Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να τριγυρίζουν στο σπίτι με την μπουκιά στο στόμα.
  • Διαβάστε προσεκτικά στη συσκευασία κάθε παιχνιδιού τις οδηγίες για την ηλικία χρήσεως.
  • Μην προσφέρετε στα μικρά παιδιά κάτω των τριών ετών αντικείμενα ή παιχνίδια μικρότερα από τη διάμετρο του στόματος και προσέχετε τα παιχνίδια, που διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια.
  • Προσέχετε τις μικρές μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού. Εάν το παιδί την καταπιεί μπορεί να σφηνωθεί σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα και να προκαλέσει έγκαυμα στο τοίχωμα του οισοφάγου, είτε του στομάχου ή του εντέρου.

 

Δηλητηριάσεις

 

Κάθε θεωρητικά «ακίνδυνη» (που γνωρίζουν τη χρήση της) ουσία για τους ενήλικες, μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά: φάρμακα, αρώματα, καθαριστικά και απορρυπαντικά, καλλυντικά... όλα δυνητικά μπορεί να καταλήξουν στο στόμα τους. Γι’ αυτό τοποθετήστε ό,τι δεν πρέπει να φτάσει το παιδί όχι σε κάποια κρυψώνα –είναι βέβαιο ότι θα τη βρει- αλλά σε ένα δυσπρόσιτο για παιδιά μέρος.

 

 

Προσοχή στη μπανιέρα

 

Δεν αφήνουμε ούτε για μια στιγμή από τα μάτια μας ένα μικρό παιδί που κάνει μπάνιο. Είτε είναι στη γεμισμένη με νερό μπανιέρα, είτε στο ντους, ο πνιγμός ή τα εγκαύματα είναι υπόθεση δευτερολέπτων. Αν είναι επείγουσα ανάγκη να βγούμε από το μπάνιο, τυλίγουμε το παιδί με μία πετσέτα και το παίρνουμε μαζί μας.

 

 

Εγκαύματα και ηλεκτροπληξία

 

Κάθε εστία φωτιάς είναι επικίνδυνη: Από το αναμμένο μάτι της κουζίνας, μέχρι το αναμμένο τζάκι ή τον ξεχασμένο στο τραπέζι της κουζίνας αναπτήρα. Αλλά και κάθε πρίζα είναι επικίνδυνη όταν είναι προσιτή στο παιδί, το οποίο μπορεί να σκαρφιστεί να βάλει μέσα οδοντογλυφίδες, τσιμπιδάκια κλπ. Γι αυτό πάρτε τα μέτρα σας. Για τις  περισσότερες «παγίδες» που υπάρχουν στο σπίτι διατίθενται στα καταστήματα με βρεφικά είδη γκάτζετ ασφαλείας: τάπες για πρίζες, προστατευτικά για την κουζίνα, «φρένα» για πόρτες ή συρτάρια ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μαγκώσει το παιδί τα χέρια του και πολλά άλλα είδη προστασίας, που μόνο όταν τα δείτε θα συνειδητοποιήσετε τους άπειρους κινδύνους που κρύβονται κάτω από τη στέγη του σπιτιού σας.

 

 

Συνήθεις ύποπτοι

 

Οι σπάγκοι, τα σχοινιά, οι κορδέλες και οι αλυσίδες μπορούν να γίνουν τα μέσα για τον στραγγαλισμό ενός παιδιού. Μεγάλος κίνδυνος ασφυξίας υπάρχει ακόμη και από τις πλαστικές σακούλες γι αυτό τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν ποτέ με αυτές. Επίσης, όταν επιλέγετε παιγνίδια που περιέχουν χρώματα θα πρέπει στη συσκευασία τους να αναγράφεται ότι δεν είναι τοξικά.

 

Και μία τελευταία συμβουλή: Έχετε όχι μόνο τα μάτια σας αλλά και τα αυτιά σας ανοιχτά: Μερικές φορές το παιδί κλαίει γοερά, αλλά η δυνατή μουσική, τα γέλια ή οι φωνές μέσα στο σπίτι δεν το αφήνουν να ακουστεί.
3346


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ: Το Μικρό Εθνικό...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.