Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Το «πόδι του αθλητή»: Λοίμωξη στα άκρα

Το «πόδι του αθλητή»: Λοίμωξη στα άκρα

Δεν είναι απαραίτητο να «σκοράρει» στα αθλήματα το παιδί σας για να προσβληθεί από τη δυσάρεστη αλλά θεραπεύσιμη μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος.

 

 

Αν το παιδί σας πλησιάζει στην εφηβεία, είναι αγόρι, δεν αποχωρίζεται τα αθλητικά του παπούτσια ή κολυμπάει σε κοινόχρηστες πισίνες κοιτάξτε τον… στα πόδια. Το «πόδι του αθλητή», ή αλλιώς η «νόσος του αθλητή», μυκητίαση ποδιών ή δερματοφυτία ποδιών είναι μία λοίμωξη του δέρματος, που προκαλείται από μύκητα και εμφανίζεται περισσότερο στους εφήβους και λιγότερο τα παιδιά. Ο έντονος ιδρώτας, οι συνθετικές κάλτσες και τα στενά παπούτσια ειδικά σε περιόδους ζέστης και οι επιφάνειες που συγκρατούν υγρασία είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης λοίμωξης η οποία είναι μεταδοτική και περνάει από το ένα άτομο στο άλλο μέσω μολυσμένων αντικειμένων και επιφανειών. Τα μέρη που αγαπά να «συχνάζει»; Αποδυτήρια, πισίνες και κοινόχρηστες ντουζιέρες.

 

Προσβάλλει τα πέλματα και κυρίως τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα στο ένα ή και στα δύο πόδια. Σπάνια μπορεί να επεκταθεί και στα χέρια. Κύρια συμπτώματα είναι η ξηρότητα, η απολέπιση, η φαγούρα και η ερυθρότητα του δέρματος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν και μικρές φυσαλίδες στην πάσχουσα περιοχή. Χαρακτηριστικά είναι τα «σκασίματα» του δέρματος κυρίως στο τρίτο και τέταρτο δάκτυλο του ποδιού.

 

 

Η πρόληψη σε έξι βήματα

 

  1. Σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα μετά το μπάνιο ή το κολυμβητήριο.
  2. Αλλάζουμε κάλτσες καθημερινά.
  3. Δεν περπατάμε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστες πισίνες και ντουζιέρες ή άλλους αθλητικούς χώρους.
  4. Δε φοράμε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια καθημερινά, ώστε αυτό να προλαβαίνει να αεριστεί και να στεγνώσει από τον ιδρώτα.  Προτιμάμε παπούτσια που επιτρέπουν στο πόδι να αερίζεται κατά προτίμηση από βαμβακερό πανί ή δέρμα και όχι από πλαστικό.
  5. Δεν μοιραζόμαστε παπούτσια ή πετσέτες με άλλα άτομα.
  6. Χρησιμοποιούμε ειδικές αποσμητικές πούδρες μέσα στα παπούτσια και τις κάλτσες, ώστε να διατηρούμε το δέρμα των ποδιών στεγνό. Εάν το παιδί σας έχει ευαισθησία στη συγκεκριμένη λοίμωξη και η καθημερινότητά του μπορεί να τον φέρει σε επαφή με το υπεύθυνο για τη λοίμωξη τριχόφυτο (για παράδειγμα, είναι κολυμβητής) μπορείτε σε συνεννόηση με τον γιατρό να χρησιμοποιήσετε προληπτικά όχι μόνο ξηραντικές πούδρες αλλά ακόμη και αντιμυκητιασικές σκόνες.

 

 

Θεραπεία

 

Ο δερματολόγος, που είναι και ο ειδικός γιατρός για τη διάγνωση και τη θεραπεία της λοίμωξης, πιθανόν να συστήσει τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αποτελεσματική. Σε περίπτωση που η λοίμωξη επιμένει ίσως κριθεί απαραίτητη και η χορήγηση θεραπείας από το στόμα.

 

Σε σπανιότερα περιστατικά μυκητίασης ποδιών όπου οι βλάβες έχουν επιμολυνθεί, ο γιατρός ενδεχομένως να συστήσει τον συνδυασμό τοπικής αντιμυκητισιακής και αντιβιοτικής θεραπείας.

 

Προσοχή όμως! Ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν ο κύκλος της θεραπείας πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί σε άλλη περίπτωση η συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί εξελιχθεί σε χρόνια δερματοπάθεια.

 

Με τη συνεργασία της Δερματολόγου-Αφροδιολόγου, Σόνιας Παναγιωτίδου-Σαμορέλη.
1600


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Αϋπνία: Αναγνωρίζοντας τον...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.